Alzheimercafé over dementie en verkeer

Over deelnemen aan het verkeer als men aan dementie lijdt gaat het alzheimer café op donderdag 22 maart (19.30 uur) in woonzorgcentrum De Luwte aan Wimbledonpark 361.

Voor dementerenden wordt deelname aan het moderne verkeer een complexe bezigheid is. Jos van der Poel van Alzheimer Nederland (team Dialoog en Landelijke Hulp) praat met gespreksleider Jos Heeremans over regels en mogelijkheden na de diagnose ‘dementie’.

Met name autorijden wordt bij matige of ernstige dementie niet meer mogelijk. Bij de diagnose ‘lichte dementie’ is het wel mogelijk te blijven rijden. Daartoe moet men dan een speciale rijtest bij het Centraal Bureau Rijvaardigheid (CBR) goed hebben afgelegd om een ‘verklaring van geschiktheid’ te ontvangen. Deze verklaring is een jaar geldig.

Als wordt bepaald dat het niet meer mogelijk is auto te rijden is dat een beperking van vrijheid en onafhankelijkheid. Vaak wil de patiënt, die niet altijd goed inzicht heeft in de eigen situatie, het rijbewijs niet afgeven. Toch moet de diagnose ‘dementie’ altijd worden gemeld bij het CBR. Als dat niet gebeurt kan de chauffeur bij een ongeval strafbaar worden gesteld. En de verzekeraar mag weigeren uit te keren.

Over autorijden, maar ook over andere vormen van verkeersdeelname, zal Jos van der Poel de bezoekers van het café informeren. Uiteraard is er ruim gelegenheid tot het stellen van vragen.

Zaal open vanaf 19.00 uur. Men hoeft zich niet aan te melden, maar kan gewoon binnenlopen. De toegang is gratis en de koffie staat klaar.

 

 

Lees ook:Alzheimer café over diagnose bij dementie
Lees ook:Gesprek met dementie patiënt in AC
Lees ook:Alzheimer café in de Luwte
Lees ook:Alzheimer Café over vroege signalering dementie
Lees ook:Alzheimer informatie bij Venstra

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.