Wie zijn jonge mantelzorgers?

Een op de vier jongeren is mantelzorger. Zij groeien op met een langdurig ziek, depressief, gehandicapt of verslaafd familielid. Het project Jong & Zorgend onderzocht wat jonge mantelzorgers belangrijk vinden en wat ze nodig hebben. Dit gebeurde niet eerder op deze schaal. De eindrapportage levert een aantal aanbevelingen op, de gemeenten gaan hier mee aan de slag.

Wethouder Welzijn Jeroen Brandes (PvdA): ‘Mantelzorgers verrichten heel goed werk. Zij zorgen vaak een lange periode voor een familielid, buur of kennis. Op onze beurt moeten wij goed voor hen zorgen. Helemaal als het jonge mantelzorgers betreft. Er komt zoveel op hen af en de combinatie met school is zwaar. Samen met de wethouders uit de betrokken gemeenten Aalsmeer, Amstelveen, Haarlemmermeer en Uithoorn willen we er dan ook voor zorgen dat jonge mantelzorgers de ondersteuning krijgen die zij nodig hebben’.

Helder beeld

De regionale organisatie Mantelzorg & Meer kreeg door gesprekken met jonge mantelzorgers en professionals een helder beeld van de problematiek en ondersteuningsvraag. Ook konden zij vragen op de website www.jongenzorgend.nl beantwoorden. Hieruit blijkt dat ruim driekwart van de jonge mantelzorgers emotionele problemen ervaart. Meer dan de helft heeft problemen binnen het gezin en op school. Tijdens de gesprekken en brainstormsessies kwamen ook wensen voor ondersteuning naar voren: gezinsondersteuning, contact met lotgenoten bijvoorbeeld via WhatsApp, ondersteuning op school en betere informatie.

Aan de slag

Mantelzorg & Meer en de gemeenten gaan aan de slag met de voorstellen uit de rapportage. Te beginnen met het koppelen van gezinnen met jonge mantelzorgers aan het bestaande aanbod. Daarnaast door met professionals uit te zoeken wat nodig is om doorverwijzing in de toekomst soepel te laten verlopen. Verder starten ze WhatsApp groepen om jonge mantelzorgers met elkaar in contact te brengen. Ook willen Mantelzorg & Meer en de gemeenten de problematiek van jonge mantelzorgers onder de aandacht van scholen blijven brengen. Met Mezzo en JongeMantelZorgersPro gaat Mantelzorg & Meer werken aan een landelijke website voor jonge mantelzorgers.

Achtergrond

Het project Jong en Zorgend is een tweejarig project dat startte begin 2016, gefinancierd door de provincie Noord-Holland in het kader van de Regionale Sociale Agenda. De provincie stelde € 85.000 beschikbaar voor uitvoering van het project in Aalsmeer, Amstelveen, Haarlemmermeer en Uithoorn. De gemeenten verleenden vervolgens subsidie aan Mantelzorg en Meer voor uitvoering van het project.

Lees ook:Manterzorgende tieners gezocht
Lees ook:Gemeente spoort jonge mantelzorgers op
Lees ook:Taart met nieuwe naam mantelzorgcentrum
Lees ook:Honderden mantelzorgers meldden zich bij gemeente
Lees ook:Extra hulp voor jonge mantezorger

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.