Gemeente spoort jonge mantelzorgers op

Jeroen Brandes

Om meer inzicht te krijgen in wie nou precies de jonge mantelzorgers, hun problemen te leren kennen en hen waar mogelijk te helpen zijn Amstelveen, Aalsmeer, Uithoorn en Haarlemmermeer samen een project begonnen. De provincie legt daarvoor € 85.000 op tafel. Jongeren die voor hun ouders of een ander gezinslid moeten zorgen, komen vaak aan dingen niet toe die voor leeftijdgenoten heel gewoon zijn. Zoals: sporten, uitgaan of afspreken met vrienden. Dit kan leiden tot overbelasting, maar ook tot klachten op latere leeftijd, is de renedering van de gemeenten.

Landelijk onderzoek (Nivel, Quick scan Opgroeien met zorg, 2008) lijkt dat te staven. Met een ziek gezinslid opgegroeide jongeren ondervinden daar vaak negatieve gevolgen van. Meest genoemd zijn sociaal-emotionele problemen, zoals een verhoogde kans op depressie. Ook minder sociale activiteiten en gevolgen voor het functioneren van het gezin en het gevaar van sociale uitsluiting komen voor. Er worden overigens ook positieve kanten gevonden, zoals het leren van praktische vaardigheden en zelfstandigheid.

Volgens de gemeenten bestaat er op lokaal niveau onvoldoende zicht op de omvang en aard van de problematiek en de vereiste steun. Geschat wordt dat één op de tien jongeren onder de 18 jaar mu mantelzorger is. In de vier gemeenten samen wonen in totaal ongeveer 23.417 jongeren tussen de 12 en 18 jaar (cijfers 2014). Dus zouden er ongeveer 2.000 jonge mantelzorgers moeten zijn.

Mantelzorg&Meer, steunpunt voor mantelzorgers, gaat de komende twee jaar het project uitvoeren. Daarna moeten jonge mantelzorgers en bereikbaar zijn voor de lokale overheden, die dan hun probleem moeten kennen, weten wat zij moeten doen om hen te helpen en een passend aanbod daartoe kunnen bieden. Ook is het de bedoeling dat jonge mantelzorgers betrokken raken bij de ontwikkeling en uitvoering van het beleid.

Wethouder welzijn Jeroen Brandes zegt blij te zijn met het project en de subsidie van de provincie. “Hoe duidelijker wordt om hoeveel jongeren het gaat en hoe beter wij weten tegen welke problemen zij aanlopen, hoe gerichter kunnen we hen gaan ondersteunen,” zegt hij.

 

Lees ook:Wie zijn jonge mantelzorgers?
Lees ook:Extra hulp voor jonge mantezorger
Lees ook:Extra hulp voor jonge mantelzorger
Lees ook:GL blij met opsporen jonge mantelzorgers
Lees ook:Mantelzorgers op wijngaard Amsteltuin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.