Wil Zuiver (Bovenkerk) overleden

 

Na een kort ziekbed is Wil Zuiver op 86-jarige leeftijd dinsdag (20 februari) overleden. Hij wordt dinsdag (27 februari) bij de St. Urbanuskerk in Bovenkerk begraven. Vooraf is er een uitvaartceremonie in die door hem zo geliefde kerk.

Behalve als de kapper in Bovenkerk, werd hij zowel voor als na het sluiten van die salon bekend als iemand die zich op vele wijzen voor de gemeenschap van die ‘Parel aan de Poel’ inzette. Hij was onder meer bestuurslid van voetbalclub Roda ’23 en ook twintig jaar lang penningmeester van de regionale afdeling van de Katholieke Ouderenbond (KBO). Van het hoofdbestuur van die bond kreeg hij in 2017, ter gelegenheid van het 60-jarige bestaan van de afdeling Aalsmeer-Bovenkerk, een eremedaille. Hij was de spil ook geweest van de jubileumcommissie.

Maar Zuiver maakte van talloze besturen in Bovenkerk deel uit. Hij was ook de drijvende kracht, samen met wijlen Piet Heemskerk (die wethouder is geweest), achter de Stichting Verenigingsgebouw Bovenkerk, die het Noorddamcentrum liet bouwen en het beheerde, eigenlijk het centrum van de gemeenschap.

Voorafgaande aan de ondertekening van de intentieverklaring voor de plannen voor de ‘Parel aan de Poel’ door gemeente, kerkbestuur en stichting Bovenkerk en bewonersplatform werd vrijdag onder meer met een ogenblik stilte herdacht. Dat gebeurde in het Noorddamcentrum.

“Dit gebouw is door zijn inzet ontstaan”, zei voorzitter Rob den Helder van het bewonersplatform. Die memoreerde uitvoerig zijn

Wil Zuiver

vele verdiensten van Zuiver. De laatste maanden woonde hij aan de Joke Smitlaan in de aan Bovenkerk grenzende Westwijk.

Penningmeester

“Wil Zuiver was in zijn werkzame leven kapper in Bovenkerk. In zijn vrije tijd heeft hij veel vrijwilligerswerk gedaan voor Bovenkerk. Vanaf 1977 was hij bestuurslid van de Stichting Noorddamcentrum, later de Stichting Bovenkerk.”, zegt bestuurslid Gerard Miltenburg van de KBO.  “Toen hij anderhalf jaar geleden aangaf te willen stoppen met het penningmeesterschap daarvan, en het moeilijk bleek een opvolger te vinden, gaf hij de verzekering, dat hij het werk zou blijven doen zo lang als nodig was. Gelukkig werd er eind vorig jaar een opvolger gevonden die zijn werk overnam en aan wie hij in alle rust en vertrouwen de financiële administratie heeft kunnen overdragen.”

Praatpaal

Volgens Miltenburg was Zuiver zo ongeveer de praatpaal van Bovenkerk, bij wie iedereen altijd terecht  kon om advies. “Hij hoefde niet zo nodig op de voorgrond te staan maar was er altijd wel en wist met zijn wijze raad een belangrijke stempel te drukken op de besluitvorming van onder meer KBO.”

“Naast zijn penningmeesterschap was Wil bij de KBO de man die de reisjes van de afdeling verzorgde samen met zijn vrouw Joke. Hij kreeg altijd weer de bus vol, ging dat een keer niet zo makkelijk, dan kende hij genoeg mensen in Bovenkerk en deden een paar telefoontjes wonderen om de bus toch vol te krijgen.

Ook heeft hij jarenlang, eens in de maand een bingomiddag verzorgd in het Noorddamcentrum. Dat deed hij tot eind januari, precies een maand voor zijn dood.”  Zuiver was een man vol humor, die als het nodig was wel een doorslaggevend advies wist te geven en veel respect genoot.

Gemeente

Achter de schermen heeft hij veel werk verzet voor de KBO, voerde gesprekken over de financiën met de gemeente Amstelveen, het Noorddamcentrum en binnen de Stichting Bovenkerk. In het afdelingsblad Kom Bij Ons uitte hij regelmatig zijn zorgen over de financiële stand van zaken. Maar hij was de man die altijd weer op zoek ging naar oplossingen en die ook vond.

Miltenburg: “Verenigingen deden nooit tevergeefs een beroep op hem. Hij deed dat heel onbaatzuchtig en verwachtte niets terug voor al zijn inspanningen. Hij was enorm verrast toen hij  bij het 60 jarig jubileum van de KBO in december 2017 onderscheiden werd met de erepenning van het hoofdbestuur. Helaas heeft Wil hiervan niet lang meer kunnen genieten.”

Lees ook:Bovenkerk wil weer echt dorp worden
Lees ook:Bovenkerk wil oude groenplannen zelf uitvoeren
Lees ook:B&W omarmen ‘Poelparel’ plannen Bovenkerk
Lees ook:Bewonersbijeenkomst Bovenkerk
Lees ook:Weer bewonersbijeenkomst Bovenkerk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.