Alleman ingrijpend verbouwd voor twee ton

Brandes (met foto voor zicht) en Van der Linde tonen de plannen.

“Het wordt niet een likje verf”, zei wethouder Jeroen Brandes van Welzijn (PvdA), toen hij woensdag de plannen voor verbouwing van wijkcentrum Alleman presenteerde. De gemeente en welzijnsorganisatie Participe, die de wijkcentra exploiteert, trekken daarvoor samen twee ton uit. Nog voor de zomer start de restauratie van het wijkcentrum voor Bankras, die volgens directeur Sjaak van der Linde van Participe Amstelland bij de start van het nieuwe seizoen klaar zal zijn.

De nu nog afgesloten bar en de daaraan grenzende twee ruimten samen te voegen, ontstaat een grote zaal. Verder wordt de uitstraling van het centrum vrolijker en komt meer licht naar binnen. De plannen voor de verbouwing zijn in overleg met een door wijkbewoners gevormde werkgroep tot stand gekomen. Bij de presentatie waren trouwens veel mensen uit de wijk aanwezig. Een van hen vroeg waarom de ook geplande bouw van een gloednieuw centrum niet meteen plaatsvindt en eerst twee ton in verbouwing wordt gestoken. Dat lijkt verkwisting van geld. Het leek een logische vraag, maar Brandes zette uiteen dat nieuwbouw nog wel eens tot 2022 op zich kan laten wachten, omdat het centrum dan in nieuwe woningbouw aan de overzijde van Den Bloeyenden Wijngaerdt komt, eventueel met het nu naast Alleman gelegen Medisch Centrum Bankras.

Het wijkcentrum is sterk verouderd, constateerde Brandes. “En wij vinden dat elke wijk recht heeft op een op de toekomst gericht

Alleman tijdens presentatie. Foto: amstelveenweb.com

wijkcentrum. Daarom moet er ook een nieuw Alleman komen, maar de bouw daarvan gaat nog een paar jaar duren en die tijd hebben we gewoon niet. Daarom gaan wij het bestaande pand mu eerst opknappen”, zei de wethouder, die tekeningen toonde van hoe het gaat worden.

Klaasje

Volgens Van der Linde worden in het verbouwde pand meer dingen mogelijk. “Er gebeurt veel in deze wijk”, zei hij. Ook het wijkcentrum wordt dagelijks intensief gebruikt. Tijdens de zomermaanden is er onder meer voor maaltijden een uitwijk naar zorgcentrum Klaasje Zevenster mogelijk. Brandes noemde de verbouwing een opmaat naar het nieuwe centrum dat er in de toekomst komt. Hij wijst er op dat tijdens de bestaande collegeperiode veel is geïnvesteerd in de wijken. In 2016 kreeg Westwijk een nieuw centrum (Westend) en vorig jaar werd De Bolder intensief onder handen genomen. Twee weken geleden maakte de gemeente bekend te onderzoeken hoe het Noorddamcentrum in Bovenkerk deel kan gaan uitmaken van de plannen voor de “Parel aan de Poel’, zoals de buurtschap zich noemt. Het wijkcentrum zou dan deel moeten gaan uitmaken van een nieuw te bouwen ontmoetingsruimte bij de Urbanuskerk.

Randwijck

Villa Randwijck kreeg onderdak in de (verbouwde) voormalige Michiel de Ruyterschool aan Catharina van Clevepark. Ook het Pluspunt in Patrimonium wordt vernieuwd. B&W bestuderen nog hoe dat het beste kan. Om de kosten te drukken wordt er vermoedelijk een combinatie met woningbouw gezocht.

Voor de komende vier tot vijf jaar is de verbouwing van Alleman, die een paar maanden gaat duren, nodig en het geld meer dan waard, zei Brandes. “Wij proberen de dienstverlening door het centrum zoveel mogelijk door te laten gaan”, vertelde Van der Linde.

 

Lees ook:De Bolder drukker sinds verbouwing
Lees ook:Vergadering bewoners van Bankras
Lees ook:Ruim zeven ton voor Randwijck centrum
Lees ook:De Bolder ingrijpend verbouwd
Lees ook:Wijkvergadering in Bankras / Kostverloren

Eén reactie op “Alleman ingrijpend verbouwd voor twee ton

  1. Frank Bikker

    De Bolder is inderdaad erg mooi geworden. Wanneer krijgt nu eens het Keizer Karelpark een echt buurtcentrum. Het MOC vind ik meer de uitstraling hebben van een commercieel iets. Men heeft er ook geen echt buurtcafé . Oorspronkelijk zou dat er wel komen tegenover de Poelier aan de Lindenlaan.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.