D66 wil ‘lokwoningen’ tegen inbraak

Harmen vd Steenhoven

Harmen vd Steenhoven

Met de verkiezingen voor de deur lijken de partijen in de gemeenteraad steeds vindingrijker te worden. D66 wil nu zogenoemde lokwoningen inzetten tegen inbrekers. Die moeten volgens de partij dan maar worden gefinancierd uit het budget voor een actieplan tegen inbraken. In het volgende coalitieakkoord moet dat worden vastgelegd, vinden de Democraten.

Net als andere partijen maakt D66 zich zorgen over de verdubbeling van het aantal woninginbraken in de Amstelveen in de afgelopen maanden. De lokwoning, ingericht door de politie en voorzien van camera’s en gemerkte spullen, kan helpen bij het arresteren van inbrekers, constateert zij. Voor het inrichten van die woningen moet de komende maanden volgens haar geld worden vrij gemaakt.

Pakkans

Die lokwoningen helpen volgens D66 om de pakkans, die nu onder de 9% ligt, te verhogen. “Wat mij betreft halen we alles uit de kast om inbrekers te pakken”, zegt raadslid Harmen van der Steenhoven. “De daders komen er nu te eenvoudig mee weg. De inzet van lokwoningen kan daarbij een heel effectief middel zijn”.

De gemeente kan volgens hem helpen bij het vinden geschikte woningen en de inrichting kunnen financieren. Bij de inzet van lokwoningen wordt meestal gebruik gemaakt van woningen van particulieren of woningcorporaties die tijdelijk leegstaan.

Effectief

In een aantal andere gemeenten, zoals in Rotterdam en Den Haag wordt al succesvol gebruik gemaakt van lokwoningen. Om lokwoningen effectief te gebruiken, moet geregeld van adres worden veranderd. In overleg met de politie kunnen passende lokwoningen worden uitgekozen, zegt D66.

Gestart zou volgens haar moeten worden in wijken waar het aantal inbraken nu het hoogst liggen. Volgens Harmen van der Steenhoven werden in Den Haag op de eerste dag gelijk vijf inbrekers gearresteerd. “In Amstelveen waren we daarom wat mij betreft gisteren al gestart met de inzet ervan.”

 

 

Lees ook:D66 wil burgerwachten tegen auto-inbraken
Lees ook:D66 wil actieplan tegen inbraak
Lees ook:D66 wil (nog) lager afvaltarief singles
Lees ook:Openbaar subsidieregister nu al in de lucht
Lees ook:Aantal aanhoudingen wegens inbraak verdrievoudigd

5 reacties op “D66 wil ‘lokwoningen’ tegen inbraak

 1. CeeBee

  Dat die inbrekers in Den Haag snel werden gepakt was natuurlijk groot nieuws. In 2008 althans, want toen gebeurde dat en werd deze toevalstreffer ook breed uitgemeten in de media. Daarna hebben we er niets meer over gehoord en is nergens iets over tastbare resultaten te lezen. Noch in Den Haag, noch in Rotterdam.

  Dat je een idee jat is tot daar aan toe, maar check dan ook gelijk even of het gewerkt heeft voordat je het in je campagne lanceert.

    /   Beantwoorden  / 
 2. Gerben

  Hoogste tijd voor gemeentelijke herindeling en bebouwing van de Bovenkerkerpolder. Metropool Amsterdam!

    /   Beantwoorden  / 
 3. Gerben

  Naast de wietwonimgen nu dus ook lokwoningen. Meergeneratie woningen, is dat ook een optie?

    /   Beantwoorden  / 
 4. Birgit van Knoppen

  Opzich is het idee niet heel slecht. Maar hoe leg je uit aan de daklozen dat zij geen dak boven hun hoofd hebben, maar dat de lege huizen ook niet mogen worden gebruikt?

    /   Beantwoorden  / 
  1. 😂

   Zeker niet als je zelf camera’s verkoopt, hè Birgit.

     /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.