Winkeliers: Groenhof verliest terrein

amstelveen-groenhof[1]De uitblijvende renovatie van Winkelcentrum Groenhof zorgt dat het centrum pijlsnel aan terrein verliest, zeggen de daar gevestigde winkeliers. Zij klagen over slinkende klandizie en schrikbarend dalende omzetten. Ook missen wijkbewoners volgens hen de sfeer van weleer.

“Na het vertrek van Blokker, drogisterij Beau Monde, de slager én het failliet van Witteveen Mode en Van Dun Schoenen was een renovatie en de komst van de Lidl noodzakelijk om de groeiende leegstand op het centrum aan te pakken,” zeggen zij. Door bezwaren van omwonenden (Groenhof en Stratus-flat) ziet het er voorlopig niet naar uit dat er iets zal veranderen.

De gemeente een stuk van de openbare ruimte opofferen om het centrum uit te breiden, maar procedures daartegen maken dat het wordt uitgesteld. Dat is een schrikbeeld voor de winkeliersvereniging op het centrum. Volgens haar staat sommige ondernemers het water al aan de lippen.

Slechte tijden

Volgens diverse winkeliers beleeft het winkelcentrum, dat naar hun mening niet lang geleden nog te boek stond als het beste centrum van Amstelveen voor dagelijkse boodschappen, slechte tijden en wordt het met de week erger. Veel wijkbewoners zouden inmiddels voor andere concurrerende centra in Amstelveen Zuid kiezen, waar volop aan de weg wordt of is getimmerd (de Van der Hooplaan biedt het volledige verspalet inclusief een hagelnieuwe grote Coop-supermarkt, Westwijk is totaal gerenoveerd met o.a. 2 supermarkten en Middenhoven komt spoedig met een Action).

Bewoners

Ook bewoners klagen. Wijkplatform Groenelaan zegt met smart te wachten op de renovatie. “Iedereen wil een gezellig en goedlopend winkelcentrum,”  schreef de voorzitter al in het wijkblad Groene Specht, waar de vergelijking wordt getrokken met een oud-Grieks Koningsdrama. ‘Het is er een en al malaise’.

Westvleugel

Door verschuivingen is de leegstand op Groenhof inmiddels bewust geconcentreerd in de westvleugel, waar uiteindelijk de nieuwe Lidl moet komen. Alleen Groenhof Optiek is daar nog open, maar de grote loop is er weg: bij de optiek wachten ze met smart op een verhuizing naar het midden van het centrum en dat kan pas zodra er groen licht is voor de Lidl. De plannen waren dat alles deze zomer al klaar zou zijn.

Grond

Hoewel de omgevingsvergunning ten behoeve van de renovatie en uitbouw van het centrum is verleend door gemeente Amstelveen volhardt een aantal omwonenden in haar bezwaren en worden alle mogelijkheden aangegrepen om de renovatie tegen te houden. Zolang de bouwvergunning nog niet onherroepelijk is kan gemeente Amstelveen geen grond leveren die nodig is voor de uitbouw en komst van de Lidl. In het slechtste geval kan het nog anderhalf jaar duren voordat er duidelijkheid is, denken de winkeliers.

Einde

Beplakte etalages, met artistieke impressies hoe het eruit moet komen te zien in de toekomst, is het enige dat een piepklein beetje hoop geeft: maar het op 1 na grootste winkelcentrum van Amstelveen heeft flink aan kracht ingeleverd. De zorgen van de Winkeliersvereniging zijn groot: de vereniging vreest dat het aanhouden van de huidige situatie het einde betekent voor meer ondernemers.

 

Lees ook:Groenhof op de schop – Lidl komt
Lees ook:Tumult rond Groenhof blijft
Lees ook:Winkel van Action in Middenhoven
Lees ook:Braderie Westwijkplein
Lees ook:Keurmerk Veilig Ondernemen voor Groenhof

3 reacties op “Winkeliers: Groenhof verliest terrein

 1. Frank Bikker

  Afgezien van de bezwaren van enkele bewoners zit ik mij af te vragen wat de komst van een Lidl bijdraagt op een plek waar al twee grote supermarkten zijn. Vroeger zaten daar allerlei middenstanders die de variëteit van het aanbod versterkte. Nu wordt het meer van hetzelfde. Tevens zijn naast de bovenstaande winkels ook de groenteboer , juwelier en een reparatiewinkel voor lederwaren vertrokken.
  In het artikeltje wordt de Zwarte Piet toegespeeld aan die protesterende bewoners die vinden dat hun woongenot wordt aangetast, terwijl aan de andere kant de gemeente heel goed wist dat dit winkelcentrum heel goed liep, maar zij rook geld uit grondverkoop. Dan zit ik mij af te vragen wie in deze de Zwarte Piet moet krijgen.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Rotary-vriendje

   Daar veel winkels leeg staan zijn kennelijk de pachten te hoog. Vreemd toch dat de marktwerking dat dan niet corrigeert? Of is de God van de Marktwerking vertrokken uit Amstelveen?

     /   Beantwoorden  / 
   1. Frank

    In dit geval weet je dat toch niet? Maar als je weet dat je weg moet, pak jij als middenstander toch zo vlug mogelijk je biezen om het elders te proberen.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.