Bloemenman dupe van regels gemeenteraad

Herbert Raat

Herbert Raat

Bloemenman Sytze Ouwendijk mag nog altijd zijn stal niet de laatste drie maanden van het jaar naar de overkant van de Van der Hooplaan verhuizen, om in die tijd plaats te maken voor de poffertjeskraam naast de Rabobank. Winkeliers willen hem op alle mogelijke manieren helpen met stroom enzovoort, maar de gemeente ligt dwars, omdat die minder dan honderd meter verplaatsing niet in het bestemmingsplan past.

En ook niet in het standplaatsenbeleid dat door de gemeenteraad zelf is vastgesteld, zei wethouder Herbert Raat donderdagavond tegen de raadscommissie Algemeen Bestuur en Middelen (ABM), waar Ouwendijk voor de tweede keer kwam inspreken. Hij had een brief met de gemeentelijke afwijzing gekregen. De commissie was kennelijk wel tot een uitzondering bereid, al sprak met dat niet duidelijk uit, maar Raat wees erop dat het links laten liggen van door de raad vastgestelde regeltjes ook tot precedenten in de toekomst kan leiden. “Ik sta in feite te trekken aan een dood paard”, verzuchtte Ouwendijk.

Hij had van Raat wel suggesties voor verplaatsing van zijn stal gehad, onder meer naar het Hueseplein, maar daar is volgens Ouwendijk geen bloem te verkopen. Ook voorgangers daar van hem hebben schielijk hun kraam opgeheven. Ook ontbeert men op het Hueseplein elektriciteit in toevallig wel de donkerste maanden van het jaar.

Aggregaat

D66-raadslid Aslanjan, kennelijk ongevoelig voor het gebrek aan klandizie op het Hueseplein, zei dat de bloemenman ook wel een aggregaat kon gebruiken. “Het wordt dan de eerste buurt in Amstelveen waar omwonenden het lawaai van zo’n ding goedkeuren”, reageerde Ouwendijk. VVD-er Kees Noomen pleitte voor een escape uit de regelcultuur, maar Raat – die overigens ook geen voorstander van ondernemers en bewoners pesten met regels is – waarschuwde dat zo’n uitzondering consequenties kan hebben voor de toekomst. “Wij zijn van goede wil”, voegde hij er aan toe. “In feite vragen VVD en D66 om nieuw beleid”, constateerde hij. “Ik ben voor gezellige marktkramen. Het gaat niet om deze ondernemer, maar on de vraag wat de gevolgen zijn als wij nu een precedent scheppen.”

 

 

Lees ook:Bloemenstal moet naar Hueseplein
Lees ook:Bloemen krokodil
Lees ook:Amity en bloemenstal
Lees ook:Bloemenstal mag weg niet paar maanden over
Lees ook:AVA: ‘Coalitie geeft bloemenman Stadshart nekslag’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.