Helft tieners Noord-Holland vindt vuurwerkbril stom

 vuurwerkZes van de tien tieners in Noord-Holland draagt bij hat afsteken van vuurwerk tijdens de jaarwisseling geen vuurwerkbril. Pearle Opticiens besloot 70.000 gratis brillen uit te delen.

De meesten, zegt de keten (61%), dragen bijvoorbeeld geen vuurwerkbril wanneer ze naar vuurwerk kijken. Maar kijken bijna net zo gevaarlijk als het zelf afsteken. Uit cijfers van het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap blijkt dat afgelopen oud en nieuw bijna de helft van de slachtoffers (46%) is geraakt door vuurwerk dat iemand anders afstak.

Opvallend is dat jongeren uit Noord-Holland zich wel van de risico’s bewust lijken, maar geen actie ondernemen, zegt Pearle. ‘Dertig procent vindt het dragen van een vuurwerkbril verstandig, maar doet het niet.’ De keten wil natuurlijk verdienen, maar zegt zich ook sterk te maken om oogletsel tijdens oud en nieuw te voorkomen. Daarom worden tot en met 30 december door het hele land 70.000 gratis vuurwerkbrillen uit. Dus ook in Amstelveen (Stadshart).

‘Bij het kijken naar vuurwerk staat de meerderheid van alle ondervraagden er het liefst met zijn neus bovenop’, constateert het bedrijf, dat een onderzoek onder duizend tieners deed. ‘Ondanks het advies bij consumentenvuurwerk een minimale afstand van tien meter te bewaren, neemt ruim de helft van de Nederlandse tieners (57%) een afstand van vijf meter of minder. Zo’n vier op de tien jongeren (38%) denkt hierbij niet bewust na over de mogelijke gevolgen, terwijl deze niet gering zijn.’

 

Een vuurwerkbril verkleint de kans op oogletsel aanzienlijk, maar dan moet hij wel gedragen worden, zegt Pearle. Een op de vijf jongeren geeft aan in het bezit te zijn van een vuurwerkbril, maar hem niet op te zetten. Edith Mulder (directeur, het Oogfonds) pleit voor het dragen ervan.

 Blind

“De afgelopen negen jaar zagen oogartsen meer dan tweeduizend mensen met oogletsel door vuurwerk”, zegt ze. “Negenhonderd ogen liepen blijvende schade op. Ruim 150 ogen werden blind en 69 ogen raakten dusdanig beschadigd dat ze operatief verwijderd moesten worden. Wat opvalt, is dat bijna de helft van de slachtoffers wordt geraakt door vuurwerk dat iemand anders afstak. Door een vuurwerkbril te dragen – ook als je alleen naar vuurwerk kijkt – kun je oogletsel voorkomen.”

Invloed

De voornaamste reden die wordt gebruikt om geen vuurwerkbril te dragen, is dat Noord-Hollandse jongeren het stom vinden (46%). Ruim vier op de tien ondervraagden (44%) geeft aan de bril wel op te zetten als hun favoriete persoonlijkheid op bijvoorbeeld YouTube dit ook doet. Opvallend is dat zij meer invloed hebben dan mensen uit hun directe omgeving. Als een vriend(in) een vuurwerkbril draagt, dan zou slechts 23 procent dit voorbeeld volgen.

Ondanks dat de meerderheid van de Noord-Hollandse jongeren (64%) geen vuurwerkbril draagt tijdens oud en nieuw, zien ze er wel het belang van in. 81 procent vindt zelfs dat het dragen van een vuurwerkbril voor iedereen verplicht moet worden. Idealiter zou het dragen van een vuurwerkbril volgens de meesten (92%) zelfs net zo vanzelfsprekend moeten zijn als het dragen van een autogordel. Meer informatie op blog.pearle.nl/vuurwerk.

 

 

Lees ook:Regels voor vuurwerk bij jaarwisseling
Lees ook:Gemeente: vuurwerkresten opruimen voor kindveiligheid
Lees ook:Criminaliteit in Amstelveen gestegen
Lees ook:Jongeren bewegen weinig en voelen zich gezond
Lees ook:VVD ook in Amstelveen grote winnaar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.