Byzantijnse Passie en Pasen in Urbanuskerk

Op Tweede Paasdag 2 april (19.30 uur) treden in de St. Urbanuskerk te Bovenkerk het Hoorns Byzantijns Mannenkoor en het projectkoor En Chantant uit Brielle op. Muziek als door het voortgebracht is  ion die kerk niet vaak – zo niet nooit – te horen geweest. De twee koren zingen er Oosters-orthodoxe gezangen in alle gradaties,  zowel de ingetogen liederen uit de Lijdenstijd als de feestelijke uitbundige liturgische gezangen van Pasen.

Op de westerse  Tweede Paasdag start de Grote Heilige Week in het (Byzantijnse) Oosten. De twee koren nemen de bezoeker mee in de rijke tradities van de Slavisch Byzantijnse zangcultuur. Het repertoire bestaat uit vespergezangen, liederen van de Grote en Heilige Week (Goede Week) en het triomfantelijke feest van de Opstanding: Pasen.

De gezangen zijn divers van karakter: een afspiegeling van de rijkdom, die de vooral Russische liturgische zangcultuur kent: van Middeleeuws unisono, via monastieke traditie tot ongekende 21-eeuwse klanken van Roman Hurko en Maximilian Steinberg naast aandacht voor grote Russische componisten als Rachmaninov en Tschaikovskyj. Alle gezangen zingen de koren in het Kerk-Slavisch.

En Chantant is een groep getrainde zangers uit Brielle en omstreken, die zich per project verdiept in een specifieke stijl koorzang. Het Hoorns Byzantijns Mannenkoor staat al ruim 35 jaar garant voor geestrijke uitvoeringen van Russische kerkmuziek in monastieke stijl naast aanstekelijk wereldlijk repertoire.

Docent en zanger

Beide koren zingen o.l.v. Grigori Sergei Sarolea. Hij is een meester in uitvoeren (met Nederlandse zangers van divers pluimage en gezindte) van deze specifieke klanken, die nog altijd in Byzantijnse kerken te Rusland gezongen worden.

De (van oorsprong Rooms-Katholieke) ouders van Grigori ontmoetten elkaar in het koor van een Byzantijns kerkje in Den Haag. Grigori werd Byzantijns gedoopt en leerde de muziek en riten vanaf zijn geboorte. Zijn opleidingen en rijke ervaring geven blijk van zijn brede kijk op muziek en uitvoeringspraktijk. Naast zijn decennia lang dirigentschap bij diverse Byzantijnse koren is hij ook actief als docent, zanger, muzikant, componist en schrijver.

De toegangsprijs bedraagt € 15 incl. pauzedrankje. Kaarten zijn aan de deur verkrijgbaar. Reserveren kan via email aan [email protected] Verdere info: www.zingenenzo.com

 

Lees ook:Russisch Nova ensemble in Urbanus Bovenkerk
Lees ook:Jongeren tonen in film wat Pasen voor hen is
Lees ook:Amstelveense Korendag op 19 maart
Lees ook:Zevende Korendag in de Paaskerk
Lees ook:Korenwedstrijd: zingen met Danny de Munk en Henk Poort

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.