VVD gegroeid, coalitie behield huidige sterkte

actief-4-amstelveen-logoBehoudens een verschuiving van één stem, is de omvang van de bestaande coalitie bij de verkiezingen volledig overeind gebleven. De VVD kreeg een kwart van de stemmen en groeide, als grootste fractie in de gemeenteraad, van negen naar tien zetels. D66 leverde er één en heeft er als tweede partij nu zeven. De lokale partij Burgerbelangen (bbA) en PvdA bleven gelijk, met respectievelijk vier en drie zetels. Het betekent dat de PvdA niet, zoals landelijk wel gebeurde, hier inleverde. De zittende coalitie bestaat uit VVD,D66, Burgerbelangen en PvdA.

Nieuw AVA: 2 zetels

Opvallend was dat de nieuwe lokale partij Actief voor Amstelveen (AVA) meteen twee zetels in de gemeenteraad scoorde. De (ook lokale) Ouderencombinatie Amstelveen (OCA) werd in zetelaantal gehalveerd en heeft er nu één over. Ook het CDA en de SP daalden beiden van drie naar twee. De winst van GroenLinks, in Amsterdam nu de grootste fractie en ook landelijk fors winnend, bleek in Amstelveen beperkt tot één zetel. De partij steeg van vier naar vijf. De ChristenUnie handhaafde zich met één zetel.

2018-zetelverdeling-verkiezingen-800px

Tien partijen

Door de komst van AVA betekent dat het aantal fracties in de raad steeg van negen naar tien. De versnippering nam ook in deze stad toe, mede doordat er een lokale partij bijkwam. Ook dat is trouwens een nationale trend.

Er kwam in Amstelveen 57,6% van de stemgerechtigden opdagen bij de stembureaus, een hoger percentage dan (rond 50%) in Amsterdam.  Hoe de nieuwe coalitie er uit gaat zien, is nog de vraag. De partijen die nu in het college van B&W vertegenwoordigd zijn, willen dat allemaal blijven. “Laat ze maar doorgaan in de huidige samenstelling”, opperden gisteravond diverse ondernemers. Overigens is vrijdag pas de definitieve uitslag bekend. Dan wordt ook duidelijk welke kandidaten met voorkeurstemmen zijn gekozen.

2018-Voorlopige-verkiezingsuitslag-Gemeenteraad

Dreun

De zware dreun die D66 landelijk kreeg beperkte zich in Amstelveen tot verlies van één zetel (van 8 naar 7), waardoor die partij wel de één na grootste in de gemeenteraad blijft. De opvallende winst van de uit het niets komende lokale partij Actief voor Amstelveen zei VVD-lijstrekker Herbert Raat waardering te hebben. Hij feliciteerde haar met de twee behaalde zetels.

Het CDA verloor plaatselijk. In Amstelveen slonk de fractie met een derde: Zij ging van drie naar twee zetels. Dat gold trouwens ook voor de SP, die zowel landelijk als lokaal inleverde. Overigens blijft landelijk het CDA de grootste landelijke partij in gemeenten, wat Mark Rutte tot feliciteren met de ‘nipte winst’ aan het adres van Buma bracht.

2018-Voorlopige-verkiezingsuitslag-Gemeenteraad-aantallen

 

Lees ook:VVD en PvdA zouden in gemeenteraad nu groter dan ooit zijn
Lees ook:VVD blijft grootste, D66 winnaar verkiezingen
Lees ook:D66 grote winnaar, VVD blijft grootste
Lees ook:Coalitie vraagt nu D66 aan te schuiven
Lees ook:VVD in bolwerk Amstelveen nog nipt grootste

27 reacties op “VVD gegroeid, coalitie behield huidige sterkte

 1. App

  Mensen maken niet altijd begrijpelijke en verstandige keuzen. The Voice of Holland is daarvan een recent voorbeeld maar lang niet het enige in de geschiedenis.

  Een keuze voor de VVD betekent méér auto’s, méér vliegtuigen, méér geluidsoverlast, méér luchtvervuiling en men minder zorg, minder betaalbare huizen, minder duurzaamheid en minder betrouwbaarheid.

  De kiezers krijgen waarom zij hebben gevraagd, maar kritiek en tegenspraak moeten mogelijk blijven.

  Frank, Raats beleid bestaat uit het krachtdadig instellen van een scooter-, alcohol- en rookverboden die hij vervolgens heel krachtdadig níet laat handhaven. Verder is Raat heel krachtdadig met verkeerde beslissingen, persoonlijke hobby’s en onverantwoorde uitgaven. En natuurlijk bij het zich bij iedere gelegenheid laten fotograferen.

  JB/Elias, u zou best eens wat minder heftig en persoonlijk kunnen reageren op kritiek op publiekslieveling Raat. Zulke kritiek is namelijk niet per definitie onzinnig, krankzinnig, giftig of kwaadaardig.

  Op RTV-A herhaalde u gisteravond dat Frank Huissen van GroenLinks geen wethouder mag worden. De invloed van de lokale VVD-vriendelijke journalistiek is groot, maar ondanks deze verkiezingsuitslag hopelijk niet zó groot dat u de samenstelling van het college bepaalt.

  @JB, deze reactie had ik stond op een verkeerde plaats. Mijn excuses. Wilt u svp deze reactie dus verwijderen onder uw artikel ‘Bloedeloos debat raadsverkiezingen’?

    /   Beantwoorden  / 
  1. Elias

   Waarom u JB aan mijn naan toevoegt, is mij een raadsel. Maar u blijkt wel meer eigenaardigheden te hebben. Uw opmerking dat mensen niet ‘niet altijd verstandige keuzen maken’ betekent dat in Amstelveen de meerderheid van de kiezers onverstandig is en alleen u weet wat verstandig is. Wat een eigen dunk.

     /   Beantwoorden  / 
 2. App

  Een kwart van ruim de helft van de kiesgerechtigde Amstelveners heeft op de partij van de premier gestemd. Dat is – gelukkig – niet de meerderheid.

  Als er in Amstelveen een onafhankelijke pers was geweest die kritisch durfde door te vragen en als ook de andere wethouders en de gemeenteraad zich niet door de lokale Poetin lieten afbluffen, dan had de verkiezingsuitslag er anders uit gezien. Gelukkig heeft de meerderheid een verstandige keuze gemaakt.

  Ik zie geen enkel verschil tussen JB en Elias.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Elias.

   Zoals ik al zei: U beschouwt zichzelf als de norm voor verstandig handelaren. En wat u niet ziet, bestaat niet. Maar goed, de pers is de schuld van de onverstandigheid van (een kwart van) de Amstelveners.

     /   Beantwoorden  / 
   1. App

    Ik schreef: “Gelukkig heeft de meerderheid een verstandige keuze gemaakt.” Daaruit concludeert u dat ik mijzelf als norm beschouw. Leg eens uit.

      /   Beantwoorden  / 
 3. gerben

  De oude coalitie moet gelijk door als nieuwe coalitie.
  Economisch het meest voordelig.
  Tot over 4 jaar!

    /   Beantwoorden  / 
 4. Rotary-vriendje

  Weer méér VVD in deze stad. Tja, je zal meer goed verdienen en niets te klagen hebben, dan ben je blij dat je bescheiden belasting tarief nog lager wordt of hetzelfde blijft. Je doet immers nauwelijks een beroep op de overheid en zij die de overheid wel nodig hebben moeten zich eens afvragen wat er verkeerd is gegaan in hun leventje. Te weinig je kansen gepakt, dunkt mij. Die overheid moet fietspaden aanleggen en een bejaard burgemeestertje met een te dure hypotheek een baantje verschaffen, maar verder is alles wat van de overheid komt besmet, walgelijk en slap gedoe.

  Van 9 naar 10 zetels. WOOEEEHAAAA, HEERLIJK !!!
  Leve het roofkapitalisme!

    /   Beantwoorden  / 
  1. Edwin Rutte

   Nederland en zeker ook Amstelveen is Rijk en asociaal en verwend en verwaand..
   Gelukkig hebben we weinig Nationaal Kapitalisten in Amstelveen..

   Zal Groen Links, net als de PvdA,die tijdens het regeren met de VVD in de rui was, nu ook haar sociale veren afgooien?
   Femke Halsema heeft wel eens gelonkt naar de VVD en werd toen afgestraft..nu is ook de SP van Amsterdam afgestraft voor de coalitie..
   Amstelveen klinkt straks als een tuincentrum: GroenRijk
   Go Ahead GL, Make my Day

     /   Beantwoorden  / 
   1. Ilse

    De SP is bijna overal afgestraft . Tijd voor bezinning.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Rotary-vriendje

     Op Noord-Koreaanse wijze is dochtertje Lilian Marijnissen in het zadel gehesen. Dat kon niet ongestraft blijven. Wellicht terecht.

       /   Beantwoorden  / 
     1. Kritische burger

      Klopt en daarom moet de SP olv Ron Meijer zich eens bezinnen. Ben zelf ook lid-af. Het was te verwachten. De nieuwe fractievoorzitter in de Tweede Kamer had Sadet Karabulut moeten zijn. Een geweldig Tweede Kamerlid, maar tbv ene Marijnissen naar de achtergrond geschoven. Net als de verkiezing toentertijd tussen Gesthuizen en die Meijer, dat had gewoon mevr. Gesthuizen moeten worden.Heer van Bommel, lid-af, ook zo’n geweldig kamerlid gedurende jaren. Weg ermee….etc…SP Amstelveen, ga gewoon eens buiten de zorgkaders inventariseren. Overigens draag ik SP nog steeds een goed hart toe, maar in Amstelveen is een hardere oppositie gewenst.En niet volgens de actiekaders, lopen tot je er bijna dood bij neervalt met folders en flyers, maar via idealen en zeer harde oppositie.

        /  
     2. Rotary-vriendje

      Ik vind het nog steeds jammer dat je weg bent :-)

        /  
     3. Mies Gasser

      “Ik vind het nog steeds jammer dat je weg bent”

      Ja heel jammer.

      Kritische burger, vroeger bekend als o.a. “zoostje”.

        /  
     4. Rotary-vriendje

      Oké :-) Leuk !

        /  
 5. Frank Bikker

  Gezien de uitslag hier ben ik blij met zo veel “doeners” , die het helemaal op eigen kracht, werklust, gezondheid en IQ het helemaal gedaan hebben. Ik vraag me af hoe die doeners met een nul uren contract, tig schoonmaakbaantjes, versleten arbeiders die hun werkzame leven voortijdig hebben moeten beeindigen zich voelen bij deze voor 90% niets-voorstellende mannetjes en vrouwtjes; Een stelletje nietswaardige nullen zeker, maar dat wordt niet gezegd, dat laten ze enkel beschaafd merken .

    /   Beantwoorden  / 
  1. Ilse

   Zelfs binnen de SP wordt er zo gedacht. Maar ja dit soort onfrisse machtsspelletjes gebeuren in elke politieke partij, coalitie enz.
   Kijk enkel maar wat jouw held Raat uitvreet binnen de coalitie . Precies hetzelfde en dan zul jij zeggen dat een partij geen coalitie is, maar een partij is ook een samenraapsel van personen met een eigen agenda.

     /   Beantwoorden  / 
  2. B.Roemder

   Je kunt de SP inderdaad wel een beetje betitelen als Sekte Partij.
   Heel jammer,maar geen koe zo bont of er zit wel een vlekje op.
   Toch heeft het mijn stem gekregen, want de doelstellingen: een betere zorg, zonder eigen bijdrage, betere banen, een beter sociaal vangnet, betere sociale zekerheid en beter openbaar vervoer en ten tijde van crises niet bezuinigen op de zwakkeren, zijn toch redenen genoeg om op deze partij te stemmen, ondanks het bestuur dus.

     /   Beantwoorden  / 
   1. B.Kender

    Kijk, dit is nuance waar ik mijn vleespet voor afneem! Chapeau ! (o nee, dat is hoed. anyway)

      /   Beantwoorden  / 
 6. App

  De VVD is een coalitie in zichzelf, een lokaal netwerk van belanghebbenden, met de Balie als bolwerk, Claudio Mancinelli als godfather, Herbert Raat als marionet, AmstelveenZ als propagandablad en André Gerritsen en Johan Bos als dorpsomroepers.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Johan Bos

   Dat u mij beledigt interesseert mij niet, maar waarom al die anderen, zonder daarvoor enig bewijs aan te voeren? Ook al beschouwt u uw bedenksels als feiten natuurlijk. Nou ja, liever u dan iemand bij zijn volle verstand. Maar bedenk eens wat nieuws.

     /   Beantwoorden  / 
 7. App

  “Het recht op vrije meningsuiting biedt niet alleen bescherming aan denkbeelden die positief of onverschillig worden ontvangen, maar ook aan meningsuitingen die mogelijk als kwetsend, schokkend en/of verontrustend ervaren worden.”
  Bron: mensenrechten.nl

  Kwetsen mag, belasteren niet. Moeilijk hè?

  U heeft mij krankzinnig, giftig, kwaadaardig, verstandelijk beperkt etc. genoemd. Is dat dan niet beledigend?

    /   Beantwoorden  / 
  1. Mies Gasser

   “U heeft mij krankzinnig, giftig, kwaadaardig, verstandelijk beperkt etc. genoemd. Is dat dan niet beledigend?”

   Lijkt mij niet als e.e.a. feitelijk juist is.

   Tevens heb ik dat J.B. nooit horen zeggen, en ja dat vvmu blijft wel een dingetje voor Van Waning als je zelf het onderwerp bent.

   Iets van “if you can’t stand the heat get out of the kitchen”

     /   Beantwoorden  / 
  2. App

   Miesgasser, je hebt het weer mis. Johan Bos mag mij best krankzinnig, verstandelijk gehandicapt, kwaadaardig, etc. noemen en jij mag schrijven dat dat volkomen terecht is. Dat is helaas normaal op een forum als dit. Het is echter wel raar dat Johan zich dan al beledigd voelt als ik hem een dorpsomroeper noem. Ik had hem en André Gerritsen van AmstelveenZ tenslotte ook de spreekbuizen van Herbert Raat kunnen noemen.

   Jij hebt zelf een passende schuilnaam gekozen. Miesgasser betekent namelijk akelige vent, naar persoon, verachtelijk iemand. (Bron: encyclo.nl)

     /   Beantwoorden  / 
   1. Johan Bos

    Beledigd? Hoezo? Wie onder mij staat kan het niet en wie boven mij staat doet het niet. Ik wordt nooit beledigd dus. Kan me trouwens niet herinneren dat ik reageerde op uw opvatting dat een spreekbuis van Raat ben, want die ken ik allang. En dorpsomroeper? Teveel eer misschien, maar soms voel ik mij dat stiekem wel. Iets mis mee?

      /   Beantwoorden  / 
   2. App

    JB, u schreef dat ik u had beledigd. Alweer vergeten? Kijk maar hierboven, 25 maart 2018 at 19:44. U noemde mij krankzinnig en mijn uitingen giftig en kwaadaardig. Betekent dat dat u boven mij staat?

    U herhaalt telkens dat ik eens wat nieuws moet verzinnen. Dat vind ik wel geestig van iemand die zelf voornamelijk persberichten en de weblogs van Herbert Raat herhaalt.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Johan Bos

     U reacties stoelen altijd op gevoelens, c.q. aannames, die u zonder meer voor feiten houdt. Ja, dat vindt ik krankzinnig. Ik schreef overigens dat ik mij niet beledigd voel door u. Iets anders is dat u daar misschien (tevergeefs) uw best voor doet.

       /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.