Coalitie vraagt nu D66 aan te schuiven

Herbert Raat

Herbert Raat

Lijstrekker en fractievoorzitter Herbert Raat van de VVD, de grootste fractie in de gemeenteraad (negen zetels), heeft nu D66 gevraagd zich alsnog bij de coalitie aan te sluiten. Als zij meedoen, steunt het nieuwe college van B&W op 25 van de 37 zetels in de gemeenteraad. De Democraten zeggen zich nog te beraden over dat verzoek. De tot nu toe gevormde coalitie bestaat uit VVD, Burgerbelangen (BBA), CDA, Ouderencombinatie en ChristenUnie en heeft 19 zetels. Een minimale meerderheid van één zetel, beseft Raat. “Ik wil daar best mee aan de slag, maar een ruimere afspiegeling van de raad zou beter zijn. Daarom willen wij toch proberen D66 mee te krijgen.” Eerder nodigde hij GroenLinks uit, maar die bedankt er5voor aan te schuiven.Raat zegt met alle aan de coalitie deelnemende partijen, maar ook met de andere fracties, te hebben gesproken. “D66 is natuurlijk wel de grote winnaar van de verkiezingen,” zegt Raat. De fractie is met zes zetels verdrievoudigd. Maar haar poging zélf een centrumlinkse coalitie te vormen mislukte, doordat het CDA niet meedeed. Eerder had D66-lijsttrekker Catharina de Leur de VVD gevraagd in te stappen, maar met het dreigement dat als de liberalen niet snel zouden beslissen het CDA zou worden gevraagd. Er zou dan een coalitie worden gevormd met in elk geval GroenLinks en PvdA. Met die manoeuvre bleken de linkse partijen hun hand te hebben overspeeld, toen het CDA weigerde. Raat: “Wij hebben D66 gevraagd aansluiting nog eens te overwegen.” Morgen (8 april) zou de fractie met een standpunt naar buiten komen.

Lees ook:VVD vormt coalitie met BBA, CDA, ChristenUnie en OCA
Lees ook:Coalitie van drie partijen: VVD, D66 en Burgerbelangen
Lees ook:Coalitie niet verbreed, collegevorming gestart
Lees ook:VVD gegroeid, coalitie behield huidige sterkte
Lees ook:GroenLinks weigert deelname aan coalitie met VVD

34 reacties op “Coalitie vraagt nu D66 aan te schuiven

 1. hmmmm

  hmmmm eindelijk ziet die raat in dat hij een flut-coalitie bij elkaar had die eigenlijk niet levensvatbaar is:

  een partij met maar een enkel zeteltje, dat heeft natuurlijk helemaal geen zin: om zoiets op te nemen in een college: laat staan een wethouder leveren!!!!!

  wat mij betreft worden de CU en de Ouderpartij gelost, om eem solide college te vormen: waarbij eigenlijk nog een paar conservatieve krachten (CDA) zouden moeten worden gelost en een wat ambitieuzer programma neergezet kan worden in plaats van alleen maar behoudendheid.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Johan Bos

   Er was tussen de verkiezingsprogramma’s van de partijen nauwelijks een verschil te constateren. Alleen waren VVD en PvdA het oneens over sociale woningbouw. Dat is zo ongeveer het enige geschilpunt. Overigens zijn nagenoeg alle fracties voorstander van niet meer dan vier wethouders, dus is vrijwel uitgesloten dat OCA en CU er een leveren. Maar u wilt een linkste coalitie, begrijp ik. Want de VVD is ook tamelijk behoudend. Voor een linkste coalitie is ook geen meerderheid in de raad te vinden (17 zetels).

     /   Beantwoorden  / 
   1. hmmmm

    @jan: dat is een beetje een understatement jan: de VVD heeft zich onder Raat als een zeer behoudende partij gepresenteerd die, als we de acties en uitlatingen van de heer raat serieus nemen, in amstelveen zeer dicht tegen de PVV aan zit.

    Ik denk dat de heer raat over zijn schaduw moet heenspringen en het PVV-jasje moet uittrekken. ik denk dat hij eerder en serieuzer aan paars (liberaal en sociaal) zou moeten denken!!!!

    een coalitie met 2 eenmansfracties die blijkbaar geen wethouder leveren is op minder dan drijfzand gebaseerd!!!

      /   Beantwoorden  / 
    1. Johan Bos

     Op welke uitlatingen van de heer Raat doelt je nu? Ik heb hem nooit horen beweren dat moslims het land uit moeten of dat er een hoofddoekentax moet komen etc.

       /   Beantwoorden  / 
     1. hmmmm

      @jan
      hmmm …. je bent toch niet zijn acties om zich als moslimhater te profileren voor de goegemeente door in ons openbaar vervoernetwerk opstootjes met (vrouwelijke) mohammedanen uit te lokken, vergeten: allemaal erg toevallig in verkiezingstijd als de PVV scoort met uitspraken over marokkaanse straatterreur.

      de heer raat profileerde zich vorige maand meermaals als iemand van de harde confrontatie met een zeer gekleurd verslag van de gebeurtenissen in de metro, waarin hij zich als blanke crime fighter probeerde te etaleren, die de islam wel eens een lesje zou leren. Uiterst onsmakelijk allemaal en erg doorzichtig.

      hij heeft daar nu last van en kan zich niet opstellen als de verbindende kracht, die we eigenlijk van de aanvoerder van de grootste partij in amstelveen mogen verwachten, maar hij lijkt nog steeds die polariseerder.

      … en daarom gaat het ook zo moeizaam met de vorming van een sterk college:

      aan de andere kant lijkt me dat D66 en de PvdA gewoon moeten laten zien dat ze top-wethouders (van buiten aveen) willen leveren die echt van aanpakken weten: dat zou het voor Raat makkelijker maken om de switch te maken en de conservatieve groep die hij nu heeft in te ruilen voor een breed gedragen “paars amstelveen”

        /  
     2. de schoolmeester

      @hmmmmm. Zeg dat Raat tegen tuig optreedt valt te prijzen en als dat toevallig Marokkaanse is. Dan is dat zo. Dit zeg ik als fel anti-PVVer. Tuig is tuig en het maakt niets uit waar ze vandaan komen.

        /  
 2. peter launy

  Broddelwerk van de VVD! De liberalen van VVD en D66 zouden het hart moeten vormen van een nieuw college en dan aangevuld met GL en/of CDA.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Johan Bos

   Het is begonnen met broddelwerk van D66, die hooghartig even uit beleefdheid de VVD polste snel aan te schuiven (met GL en PvdA), anders zou zij naar het CDA lopen. Want een centrumlinkse coalitie had natuurlijk de voorkeur. Daarmee is de hand overspeeld, want het CDA wilde niet. En dus begon de VVD maar te formeren.

     /   Beantwoorden  / 
  2. Taz

   Taz zegt: Volgens mij broddelt D66′er Peter Launy er rustig op los…

   Was het niet D66 die zelf voor de verkiezingen geheime afspraken heeft gemaakt met Groen Links en de PvdA en daarmee de VVD en CDA en alle andere partijen heeft gebruuskeerd?

   En nu, zij mede daardoor achter het net vist en dus achter de feiten en Groen Links aanloopt en nu grote krokodillentranen huilt omdat D66 zichzelf in de voet heeft geschoten….?

   Kom op, “be a man”, en geef toe dat Catharina de Leur vreselijk grote fouten heeft gemaakt……en dat D66 zichzelf alle verwijten moet maken dat zij de weelde van een (grote) verkiezingswinst niet heeft weten te dragen en te verzilveren. Dat is pas echt broddelwerk.

   Taz.

     /   Beantwoorden  / 
 3. de schoolmeester

  Aangezien de verkiezingsprogramma’s weinig verschilden interesseert het me geen bal wie het met wie doet. Ze hadden beter kunnen zeggen waar ze op wilden bezuinigen want dat moet toch gebeuren. Zo krijgen we weer de zoveelste teleurstelling in de politiek. De voedingsbodem voor partijen als de PVV wordt zo weer veel vruchtbaarder gemaakt. Maar ja achteraf
  -
  Ik zou nu graag willen weten wat de politieke partijen nu echt gaan doen en of de lasten( zoals ik het wil) terecht komen bij diegenen die het ook kunnen betalen.
  -
  En wat de gemeente kan doen voor de mensen die rond moeten komen van een bijstandsuitkering, want daar kun je niet meer op bezuinigen.
  -
  En wat de gemeente kan doen aan de werkgelegenheid, veiligheid enz.
  Naar mijn smaak hebben we de tijd van de terugtredende overheid gehad, als die al ooit bestaan heeft. Liberalisering was soms bevrijdend en weldadig, maar er bestaan ook genoeg voorbeelden van het tegenovergestelde.
  -
  Concluderend: van mijn part gaat de SP met de VVD, als er maar rekening gehouden wordt met de zwaksten.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Johan Bos

   Kijk en dat is nou wat in niet één programma stond: waarop moet worden bezuinigd. Omdat die programma´s nu eenmaal bol staan van beloften. Alle partijen willen een sociaal, groen, open, leefbaar etc. Amstelveen. Ja wie niet? Echt het enige geschilpunt is dat tussen PvdA en VVD over de sociale woningbouw. De PvdA wil meer sociale woningen, de VVD vindt dat er al genoeg zijn in Amstelveen. Neem trouwens van mij aan: de zwaksten blijven de zwaksten, allerlei nota’s en andere stapels papier ten spijt.

     /   Beantwoorden  / 
   1. frank bikker

    Mee eens. Met 1 uitzondering. Van de bijstand kon je vroeger nog rondkomen. Op dit moment is dat bijna onmogelijk. Iedereen weet dat die de laatste 15 jaar tot op het bot is uitgebeend.(dus zeker jij)Er zijn zat mensen die veroordeeld zijn om hun hele leven hiervan te leven (arbeidsgehandicapten bijvoorbeeld)Aan de andere kant staat een hele grote groep mensen in Amstelveen, die 15 jaar geleden een huis in Amstelveen hebben gekocht en die zwelgen in hun overwaarde. Het is ze gegund, maar zou zo’n groep niet tijdelijk wat zwaarder belast kunnen worden ten gunste van die minima. Ik weet ook wel dat laatste iets is voor Den Haag.
    -
    Maar je weet zelf ook wel dat een gemeente op dit gebied toch wel kleine dingetjes kan doen ( Je gaf wat voorbeelden die mevr. Koops voor elkaar had gekregen , waar de rest niet aan had gedacht of wilde denken)

      /   Beantwoorden  / 
 4. Johan Bos

  @ hmmmmmm Vooropgesteld dat ik geen VVD-er ben, constateer ik dat je enorm gefrustreerd bent, met nog steeds een focus op een gebeurtenis waar je niet bij bent geweest in de metro. Niet Raat lokte het opstootje uit, maar de drie dames. Hij kreeg trouwens steun van een moslima, die volgens jou dan wel een afvallige zal zijn. Nogmaals: wanneer heeft hij nu, zoals de PVV, gezegd dat immigratie moet worden stopgezet, moslims het land uit moeten en hoofddoekjes verboden? Volgens mij mogen criminelen alleen crimineel worden genoemd als zij niet Marokkaans zijn. Lijkt mij ook een vorm van omgekeerde discriminatie. Overigens: de heer Raat is jarenlangde woordvoerden geweest van Aboutaleb en kon het goed met hem vinden. Maar misschien is die dan weer in jouw ogen te weinig Marokkaans. Wat het trouwens allemaal met de coalitevorming in Amstelveen heeft te maken, ontgaat mij. Ik vrees dat deze reactie jou niet van je vooroordelen jegens Raat af kan brengen, maar ook dat je hem geenszins kent en nog steeds op basis van 1 dor jou niet eens gadegeslagen gebeurtenis over hem oordeelt. Geeft niet, iedereen heeft het recht op oogkleppen.

    /   Beantwoorden  / 
  1. hmmmm

   hmmmmmm jan, ……op deze amstelveen-blog werd kritiekloos de persoonlijke blog van de heer raat van de vvd overgenomen (opgesteld in verkiezingstijd, met name om zich te profileren) waarin hij zich als crime fighter probeerde te presenteren.
   een normaal burger van amstelveen probeert om problemen tussen rreizigers in het OV te voorkomen: als raat zoiets probeert loopt het uit de hand: ergo: ik concludeer dat de heer raat niet verzoent, maar polariseert, en duidelijk te weinig autoriteit bezit om jongelui tot de orde te roepen.
   datzelfde zie je in de huidige onderhandelingen: ergo: ik roep de heer raat over zijn schaduw heen te stappen en zijn liberale hersenhelft in plaats van zijn oerconservatieve hersenhelft het voortouw te laten nemen.
   tenslotte: als werknemer bij de gemeente amsterdam moet hij bovendien weten dat er nu een erg goede D66wethouder beschikbaar is omdat D66 daar niet in het college gaat meedoen: een raadsel waarom hij daar niets mee doet!!!!

     /   Beantwoorden  / 
   1. Johan Bos

    Maar de constatering dat hij tegen de PVV aanschuurt berust nog steeds op jouw interpretatie van 1 gebeurtenis waar je niet zelf bij bent geweest? Andere ‘harde’ bewijzen heb je niet…Dat is nogal zwak.

      /   Beantwoorden  / 
    1. hmmmm

     hmmm …
     de heer raat komt pas echt in actie als een meisje dat achter hem zit opgestaan is en in moeilijkheden komt.

     Dat had voorkomen kunnen worden als hij in eerste instantie de zaak had kunnen sussen. in plaats daarvan is een en ander geescaleerd mede door opstaan, matten en schreeuwen door de heer raat.
     de volgende teksten zijn letterlijke citaten van de heer raat: “… ik spring op en sta in oogwenk te vechten met 2 van hen. Nu eruit schreeuw ik “. “… ik kan er niet bij dat ik nog eens sta te matten in de metro met drie meisjes.”

     ik geloof best dat de 3 marokkaanse dames niet erg vriendelijk waren, maar dat de zaak zo uit de hand kon lopen is toch wel bedenkelijk…..

     hoe komt het trouwens dat we in de politieberichten niets lezen over een aangifte vanwege mishandeling: is er al een “aanhouding” verricht??? het blijft heel stil ….

       /   Beantwoorden  / 
 5. hmmmm

  hmmm ….. dus liever een Christen Unie dominee of een 70plussers van de ouderenpartij dan de ex- CEO van TomTOM …..

    /   Beantwoorden  / 
  1. Johan Bos

   Niet te verwachten is dat CU of OCA een wethouder levert. Er komen er – als iedereen zich aan eerdere afsapraken houdt – maar vier (in plaats van de huidige vijf).

     /   Beantwoorden  / 
  2. schoolmeester

   @hmm. Heb je jij daar als doorgewinterde democraat dan bezwaar tegen?

     /   Beantwoorden  / 
  1. Johan Bos

   Dat weet ik wel, maar er is jaren geleden al afgesproken dat Amstelveen geen college met part timers kan hebben. Bovendien zijn de kosten van een verzameling part timers in de praktijk hoger en het functioneren van het college wordt er inefficienter door. Althans volgens de politici eerder, maar die zijn zoals wij weten veranderlijker dan het weer.

     /   Beantwoorden  / 
 6. Hans van der Liet

  We zullen hmmmmm eens een kooigevecht laten voeren met drie hysterische Marokkaanse straattuigmeiden en als hij om hulp begint te roepen, moedigen we de moslima’s nog eens lekker aan om er nog een schepje bovenop te doen.

    /   Beantwoorden  / 
  1. hmmmm

   hmm … ik herken bij de heer van der liet dezelfde mentaliteit en insteek als bij de heer raat (van de VVD, of moet ik zeggen PVV): als er problemen zijn dan gewoon wat extra olie op het vuur gooien en de zaak uit de hand laten lopen.

     /   Beantwoorden  / 
    1. schoolmeester

     Criminele jongeren het hoofd bieden. Prima!!! Maar Marokkaanse straattuigmeiden en moslima’s in 1 zin noemen vind ik toch PVVachtig (hoewel ik weet dat je dat niet bent) klinken. Ook als dat lollig is bedoeld.

       /   Beantwoorden  / 
     1. Hans van der Liet

      Dat is juist het mooie: als CDA-er PVV-achtige uitspraken doen. Zo houden we de PVV-aanhang binnen het beschaafde christen-democratische bootje en hoeven ze niet op Mozart te stemmen om gehoord te worden.

        /  
  2. de schoolmeester

   Of dat ze juist zeggen; “Zie je wel een partij als het CDA is altijd fatsoenlijk geweest. Ik kan ook eigenlijk op het PVV stemmen”. Ik denk dat dit soort redenaties je geen +je in eigen gelederen zal opleveren, Hans!

     /   Beantwoorden  / 
 7. Hans van der Liet

  Meneer Bos, nu verwijst u weer naar (oude) afspraken tussen politici. U zegt zelf ook altijd dat afspraken van/met/tussen politici de geldigheidsduur hebben van een eendagsvlieg. Ik ben dus van uw argument niet onder de indruk en meen gewoon dat mw Koops parttimewethouder wordt.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Johan Bos

   U bent het dus met mij eens dat met politici geen afspraken zijn te maken. Eindelijk. Dat lijkt mij winst. Of mevrouw Koops een part time wethouderschap met haar job als advocaat kan combineren, weet ik niet. Lijkt mij lastig. Maar u hebt mogelijk betere contacten met haar dan ik.

     /   Beantwoorden  / 
   1. Hans van der Liet

    Er zijn met sommige politici best afspraken te maken. Maar er geldt: als de omstandigheden het verlangen, kan men er ook van afwijken. Panta rhei.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Johan Bos

     En het enige onveranderlijke is blijkbaar dat de omstandigheden – volgens de politici – altijd veranderen tussen de tijdstippen van de verkiezingsbeloften en de naderende pluche.

       /   Beantwoorden  / 
     1. Hans van der Liet

      Haha, ik heb u al eens uitgelegd dat dat geen beloften zijn, maar vrome wensen.

        /  
 8. Johan Bos

  Maar die worden wel geventileerd als beloften. En het aantal wethouders had ook en vooral te maken met de pecunia (bezuinigen). Neemt u van mij aan dat vier full time wethouders goedkoper zijn dan een groter aantal part timers (alleen al qua overhead). Het zou de dames en heren sieren zich nu niet door het pluche te laten verblinden en vast te houden aan de eerder ingenomen principiele stellingname. Maar ja, principes worden door de meeste politici alleen ter gelegenheid van de verkiezingen in de etalage gezet en blijken vervolgens niet in de winkel aanwezig. In andere sectoren heet dat gewoon oplichterij.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.