Energietransitie in oude woningen

Het probleem bij de energietransitie – ‘van gas los’, zoals wethouder Peter Boty van Duurzaamheid het noemt – vormen de al decennia lang bestaande woningen. Dat werd duidelijk tijdens het door Amstelveen georganiseerde Eneco-symposium in Rotterdam en vaak herhaald in allerlei gremia. Het komt ook aan de orde bij het volgende zogenoemde EnergieOntbijt op donderdag 8 maart bij stichting WaMi aan Orion 3 – gebouw De Meent. De stichting is de wijkorganisatie voor Waardhuizen en Middenhoven.

Tijdens dit ontbijt delen wijkbewoners initiatieven om woningen te verduurzamen vanuit een huur of Vereniging van Eigenaren (VVE). Wie daarvoor ideeën heeft of zich wil aanmelden kan een mail sturen naar de ontbijtorganisator via [email protected]

Bij het vorige (zesde) ontbijt, op 31 januari, verzamelden zich meer dan 50 Amstelveners in de Stadsdorpskamer in Elsrijk. Thema was ook daar – net als men kan aannemen bij het volgende – het belangrijkste probleem. In de Meent komt ter sprake: ‘Energie opwekken in een jaren ’30 wijk’. Vorige keer waren alternatieve energie opwekken met kleine windmolens en dakpannen waren onderwerp van gesprek.

‘Met een kleine windmolen kan energie worden opgewekt. Ook in een jaren ’30 wijk met beschermd dorpsgezicht’, weet de gemeente. ‘Daar is wel een vergunning voor nodig. Zowel voor woningen in een beschermd dorpsgezicht als woningen in een welstandsvrij gebied. Zonne-energie kan ook worden opgewekt als inwoners niet beschikken over een dak met zonnepanelen.’

Dakpannen

Frank Boon van energie coöperatie Zuiderlicht zei daar: “Bewoners kunnen investeren in zonnepanelen op andere daken dan die van hun eigen woning. Ga op zoek naar eigenaren van grote daken die zelf geen middelen of expertise hebben om zonnepanelen op het dak te leggen. Energie coöperatie Zuiderlicht brengt dakeigenaren en bewoners met elkaar in contact en regelen de plaatsing. Bewoners worden lid van de coöperatie.”

Volgens wethouder Peter Bot (bbA) zijn zonneceldakpannen een uitkomst voor wat oudere woningen. “Ze kunnen makkelijker dan zonnepanelen rond de schoorstenen en dakvensters worden gelegd. Dat geeft ook een mooier gevelbeeld.” Voor die soort dakpannen b leek veel interesse te bestaan. De hoge efficiëntie ervan komt onder meer doordat het hele dak gebruikt wordt. Daarnaast zijn ze in verschillende groepen geschakeld waardoor de gehele opbrengst niet door een schaduwplek wordt benadeeld.

Duurzaam Elsrijk

Projectgroep Duurzaam Elsrijk wil wijkbewoners via aandacht voor groen en betere wateropvang nog meer betrekken bij het verduurzamen van hun woning. Geïnteresseerde bewoners kunnen zich aanmelden voor de avond Duurzaam Elsrijk op donderdag 15 februari via [email protected]

 

Lees ook:Zesde EnergieOntbijt in Elsrijk
Lees ook:EnergieOntbijt in de Meent
Lees ook:‘Energie ontbijt’ over oude huizen Randwijck
Lees ook:Info over energiebesparing oude huizen
Lees ook:Bijeenkomst VVE’s over verduurzamen flats

4 reacties op “Energietransitie in oude woningen

 1. CeeBee

  Wat de gemeente er misschien de volgende keer bij moet vertellen is dat de aanschaf en installatie van zonneceldakpannen bijna 3 keer zo duur is als die van zonnepanelen. Daardoor wordt de terugverdientijd met een zelfde factor verlengd.

  Ook is het misschien goed om te weten dat er in Nederland feitelijk maar één producent is van deze dakpannen. Als die omvalt heb je een probleem, nog afgezien van het feit dat er geen prijsconcurrentie is.

  Verder hebben deze dakpannen een andere vorm dan die op de jaren dertig woningen in Elsrijk. Je kunt dus niet zomaar je tussenwoning voorzien van een andere soort.

  En dan zijn er nog een paar praktische haken en ogen die ik hier maar even niet noem. Het klinkt dus allemaal leuk, maar enige relativering lijkt me wel op zijn plaats.

    /   Beantwoorden  / 
  1. 😂

   Om heel eerlijk te zijn denk ik dat jouw info niet eens bekend is bij de wethouder

     /   Beantwoorden  / 
 2. F. Wijlens

  Het is zo dat die zonnepanelen niet veel meer kosten en zich binnen een aantal jaren terugverdienen. Dan lijkt het mij een goed idee om werkelijk elk dat nú vol te plempen met zonnecollectoren. Voor diegenen die nog steeds niet willen, kanniet ligt naast wilniet op het kerkhof, voor hen wil ik een speciale belasting voorstellen en wel op daken zonder zonnecollectoren. Qua bedrag de kosten van de zonnepanelen +100% opslag en ik voorspel u dat binnen 5 tot 10 jaar alle daken van zonnepanelen zijn voorzien.

    /   Beantwoorden  / 
 3. Frank

  Is wel erg rigoureus.
  Wat doe je met eigenaren die het niet kunnen betalen?
  En woningbouwcoöperaties?
  En overheidsgebouwen?
  Vele bedrijfsgebouwen kunnen dit ook niet hebben .

  Dit zou je misschien wel verplicht kunnen stellen bij nieuwe gebouwen . Ook ben ik het met je eens dat men zo veel mogelijk alternatieve bronnen voor energie dient te ontwikkelen.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.