Alleen aardgasvrije nieuwbouw woningen

Samen met 22 andere gemeenten in de Metropoolregio Amsterdam (MRA) tekende Amstelveen donderdag een overeenkomst, waarin zij de intentie uitspraken alle nieuwbouwwoningen na 1 februari op te leveren zonder aardgasaansluiting. Dit vooruitlopend op nieuwe wetgeving die de aansluitplicht op gas schrapt. Namens Amstelveen tekende wethouder Peter Bot van duurzaamheid (bbA).

De intentieovereenkomst beperkt zich niet alleen tot nieuwbouwplannen waarover nog moet worden besloten. In de overeenkomst staat ook dat eerder vastgestelde plannen alsnog worden beoordeeld op de haalbaarheid van een aardgasvrije oplevering. Bot vertelde erover zowel op het door de gemeente georganiseerde symposium in Rotterdam als in de raadsvergadering Algemeen Bestuur en Middelen.

Een van de doelen van de MRA-samenwerking is de versnelling van de woningbouwopgave met maar liefst 230.000 woningen tot 2040. Met het oog op afspraken in het Energieakkoord over de noodzakelijke energietransitie om in 2050 vooral duurzame energie te gebruiken, moeten deze woningen aardgasvrij worden opgeleverd. De markt wordt uitgedaagd energieleverende woningen te realiseren.

Energieakkoord

Volgens Bot heeft Amstelveen de weg naar aardgasvrij ingeslagen. “In Westwijk zijn al grote delen aardgasvrij, aan de Startbaan ontstaat een energieneutrale en duurzame wijk, in Middenwaard en deels de Poeloever laten we woningen bouwen zonder aardgas en de nieuwe Bankrashoftoren wordt aangesloten op het warmtenet”, zegt hij. “Het is beter nu al nieuwe woningen niet meer aan te sluiten op aardgas zodat op termijn die woningen niet alsnog moeten worden aangepast aan een nieuwe duurzame energiebron om te voldoen aan afspraken uit het Energieakkoord”.

Voordelen

Regionale samenwerking binnen de MRA heeft volgens de gemeente veel voordelen boven een lokale aanpak, omdat regionaal gemeenten worden gestimuleerd in een aardgasvrije ontwikkeling van nieuwbouwwoningen zonder dat ze elkaar daarbij onderling beconcurreren. ‘Ontwikkelaars hebben dan niet de behoefte naar andere gemeenten in de regio te gaan, omdat het beleid overal gelijk is’.

 

 

Lees ook:Kavelverkoop voor huizen Middenwaard
Lees ook:Regio maakt plan voor warmte zonder aardgas
Lees ook:Gemeente regelt opname zwerfdieren met asiel
Lees ook:Pols tekent in Ridderzaal voor A9 tunnel
Lees ook:Bouwfonds bouwt Tuindorp Ouderkerk-Zuid

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.