Voorstanders verkoop Eneco: Geen argument

Heleen Hooij

Een argument voor de verkoop van de aandelen Eneco had wethouder Heleen Hooij van Heemstede eigenlijk niet, zei ze tijdens het symposium ‘Aandeel in Duurzaamheid’ te Rotterdam. Zij vertegenwoordigde daar als vicevoorzitter de Aandeelhouderscommissie (ahc), bij verhindering van de voorzitter daarvan, de Rotterdamse D66-wethouder Adriaan Visser. De laatste en zijn commissie hebben steeds voor verkoop van de aandelen in de energiemaatschappij gepleit, die nu in handen zijn van 53 gemeenten. Amstelveen is daartegen en organiseerde het symposium.

Daar waren ongeveer 120 deelnemers, onder wie wethouders en raadsleden van gemeenten met aandelen. Het ging daar niet om wel of niet verkopen sec, maar om de duurzame koers die Eneco wil volgen en die tegenstanders op de commerciële markt niet zien voortgezet. Shell lijkt nu een van de gegadigden, maar die gaat volgens hoogleraar transitiekunde prof. Jan Rotmans echt niet helpen met energietransitie (van gas naar niet-fossiele energie). “De grote spelers zijn totaal niet geïnteresseerd daarin.” Met Eneco hebben de gemeenten een groene parel in handen, zei hij. Maar die is niet zichtbaar genoeg in de lokale energietransitie.

Duidelijk werd tijdens het symposium dat het een regionale, c.q. lokale, opgave wordt. Rotmans is al 30 daar mee bezig, maar

Prof. Jan Rotmans

er is een kwart eeuw verspeeld met discussies over onder meer technologie, terwijl het vooral om een mentale opgave gaat. Het is volgens hem al die jaren veel te langzaam gegaan, maar nu komt er eindelijk een versnelling, onder meer door het niet meer te weerleggen drama in Groningen, door Rotmans de ‘pinautomaat van de Randstad’ genoemd.

Geitenwollen sokken

Herbert Raat

Aan het begin van de bijeenkomst had de Amstelveense wethouder Peter Bot gemeld die ochtend met 24 andere gemeenten in Hoofddorp een overeenkomst te hebben ondertekend, inhoudende dat van de dag van het symposium af alle nieuwbouw zonder gasaansluiting wordt gerealiseerd en met de aannemers van al geplande bouw op dat punt opnieuw wordt overlegd.

Rotterdam, de grootste aandeelhouder, is een belangrijke speler in het Eneco-dossier, gaf wethouder Herbert Raat (VVD), eigenlijk initiatiefnemer van het symposium toe. Maar er zijn volgens hem ook andere dan financiële belangen. Hij wees er op dat in Amstelveen de gemeenteraad unaniem voor behoud van de aandelen heeft gestemd. Zelf was hij lange tijd niet zo met duurzaamheid bezig. “Maar ik heb, los van Eneco, geleerd dat het niet gaat om een geitenwollen sokken verhaal.”

Niet beschuldigen 

Achteraf zegt hij te hopen dat het, soms felle, debat van Rotterdam in de diverse gemeenten doorgaat. Dat hoopt ook burgemeester Bas Eenhoorn, zei hij aan het einde van het symposium. “Wij moeten elkaar niet beschuldigen, maar hebben hier argumenten uitgewisseld om een goede afweging te maken. En die begint bij de lokale overheid.”

Vrijblijvend

Dat laatste betoogden tal van sprekers. Die meldden ook dat Nederland de op één na laatste is wat gebruik van duurzame

Ed Nijpels

energiebronnen betreft en de bal nu bij de gemeenten ligt. Maar het probleem wordt gevormd door de bestaande woningen. Die zijn niet duurzaam gebouwd en er zouden duizend á 1500 per dag moeten worden verduurzaamd (isolatie, zonenergie etc.) om de klimaatdoelen te halen.

Volgens Rotmans is Eneco de enige energiemaatschappij die – hoewel eigenlijk te groot voor servet en te klein voor tafellaken – die duurzaamheid in de hand kan werken. VVD-er en voorzitter van de Commissie Borging Energieakkoord Ed Nijpels gaf toe dat zijn partij in de loop der jaren veel steken liet vallen. Hij wilde zich niet mengen in het debat over de verkoop van de aandelen Eneco, maar constateerde wel dat het land veel heeft in te halen qua duurzaamheid, waarover de harde onderhandelingen aan vijf verschillende tafels plaats vinden (o.a. over elektriciteit, mobiliteit en agrofood). “In het vorige energieakkoord bestond veel vrijblijvendheid. Die is er nu niet”, zei Nijppels. En met het oog op de verkiezingen liet hij aan (ook toekomstige) raadsleden vast weten dat die wat duurzaamheid betreft de borst kunnen nat maken. Overigens is naar zijn mening de bestaande wet- en regelgeving niet geschikt voor energietransitie.

Shell duurzaam

Mark van Baal

Oprichter Mark van Baal van de onder de naam Follow This opererende ‘groene’ aandeelhouders binnen Shell (6%) zei het ook daar wel allemaal anders te willen. De klimaatdoelstellingen van Parijs zijn niet los te zien van de olie-industrie, zei hij. Hij is een beweging gestart onder de aandeelhouders van Shell.

Intussen is duurzaamheid ook een zaak van het individu, waardoor wet- en regelgeving snel moet worden veranderd. Nijpels: “Voor bezitters van eigen huizen, vormt verduurzamen extra schuld. Sommigen kunnen die zich veroorloven, maar anderen niet en die blijven bij gas.” Hij adviseerde de aanwezige vertegenwoordigers van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) snel alle regelgeving te doen aanpassen.

Geen stuurgroepen

Bij de voorbereiding van het symposium waren Greenpeace, CNV en FNV betrokken. Behalve Nijpels, Van Baal en Rotmans, waren ook prof. Annelies Huijgen (bijzonder hoogleraar Ordening van de Energiemarkten) en directeur Jeroen de Haas van Eneco sprekers. De laatste beantwoordde vragen uit de zaal. Er werden trouwens aan de sprekers talloze vragen gesteld.

Volgens De Haas kochten tien jaar geleden zakelijke klanten alleen op lage prijs hun energie in, nu speelt duurzaamheid een rol.

En Rotmans waarschuwde de gemeenten: Alsjeblieft geen klankbordgroepen, stuurgroepen. “Dat zijn de remmende organen van beroep, met notulen aan het einde van elke sessie, die niemand leest. Begin gewoon, maak het spannend en leuk.” En intussen liet de NS weten klant bij Eneco te zijn, maar bang te zijn straks een minder duurzame partner als energieleverancier te krijgen. Er zijn, zei Rotmans niet zoveel partijen die kunnen wat Eneco kan op het gebied van duurzaamheid. Maar de ahc denkt daar kennelijk anders over en meent dat allerlei private partijen ook wel duurzaam aan de slag kunnen. Een onzinverhaal, volgens Rotmans.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lees ook:Ed Nijpels en Astrid Joosten op Eneco-symposium
Lees ook:Raat tegen afzetten commissarissen Eneco
Lees ook:Astrid Joosten leidt ‘Eneco-symposium’
Lees ook:Symposium over Eneco in februari
Lees ook:Raat wil lobby-symposium over Eneco

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.