Gemeente wil statiegeld blikjes tegen zwerfvuil

Tessa van Wijnen

“Wij staan er hetzelfde in als u”, zei wethouder Peter Bot van Duurzaamheid (Burgerbelangen) dinsdag in de raadscommissie Ruimte Wonen en Natuur tegen GroenLinks-raadslid Tessa van Wijnen. Zij had haar ergernis over zwerfvuil geuit. Een deel van wat nu ontstaat, zou kunnen worden opgevangen door statiegeld op blikjes en kleine flesjes.

Daar is de gemeente een voorstander van, zei Bot. Hij bevestigde op een vraag van Tessa van Wijnen dat de gemeente zich aansluit bij de alliantie voor statiegeld Recycling Netwerk Benelux. Dat is een samenwerkingsverband van Belgische en Nederlandse organisaties die overheden aansporen volgens jaar meer verpakkingen dan tot nu toe onder een statiegeldregime te laten vallen om het zwerfvuil terug te dringen.

Jaarlijks belanden in Nederland naar schatting 50 tot 100 miljoen plastic flesjes en 100 tot 160 miljoen blikjes op straat of in de vuilnisbak. Met een statiegeldsysteem zou deze hoeveelheid volgens onderzoek van CE Delft met 70 tot 90 procent kunnen verminderen.

Volgens Bot is leidt statiegeld tot minder zwerfafval en meer recycling, wat naar zijn mening een schonere stad en circulaire economie tot gevolg heeft. “Daar doet Amstelveen graag aan mee. Maar voor de uitbreiding van het statiegeldsysteem is de landelijke overheid aan zet”.

 

Lees ook:Gemeente wil dat statiegeld op plastic fles blijft
Lees ook:GL: ‘Kan het diervriendelijker dan doodschieten?’
Lees ook:Brandes: Doortrekken AV lijn vertraagt niet
Lees ook:Politiek voetbalveldje…
Lees ook:Amstelveen niet in DB regioraad

2 reacties op “Gemeente wil statiegeld blikjes tegen zwerfvuil

 1. Gerben

  Als die vierde senator van GL ook voor de donorwet stemt in de Eerste Kamer overweeg ik om lokaal te stemmen op GL eerdaags

    /   Beantwoorden  / 
  1. CeeBee

   Schrijf je dat hier omdat doneren ook een vorm van recyclen is zeg maar? Of wilde je het gewoon kwijt ongeacht of het artikel er over gaat?

     /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.