Nieuwe lijsttrekker: ‘OCA wordt volwassen’

Percy de Robles

Ondanks het zoveelste rumoer in de partij, zegt het bestuur van de Ouderen Combinatie Amstelveen (OCA) dat die nu volwassen is geworden. Fractievoorzitter Cor Spinhoven in de gemeenteraad is het daarmee niet eens en verwijt de in zijn plaats gekozen lijsttrekker Percy de Robles een coup te hebben gepleegd door vriendjes van hem, onder wie ook nieuwelingen, op de jongste ledenvergadering de kieslijst in zijn voordeel te doen beïnvloeden.

In een persverklaring zegt het bestuur (voor de helft bestaande uit de echtgenote van De Robles als voorzitter en secretaris) dat Spinhoven kennelijk volgens de leden niet naar behoren heeft gefunctioneerd. Overigens maakt De Robles op het ogenblik (als burgerraadslid) deel uit van twee raadscommissies. Hij is beoogd fractievoorzitter in de gemeenteraad. Hoe de kijvende partijen de laatste maanden tot aan de raadsverkiezingen moeten doorkomen, is een nog niet door de OCA beantwoorde vraag.

Volgens de vrouw van de lijsttrekker, bestuurslid Veerle de Robles, verloor Spinhoven door zijn verbondenheid met de achterban zijn functie en spreekt hij nu ten onrechte over “corruptie van de familie de Robles”.

 Belangen

Percy de Robles zegt dat een raadslid zijn of haar kiezers moet vertegenwoordigen en daarmee in verbinding te staan en naar te luisteren. “Je hebt geen zitting in de gemeenteraad voor eigen belangen, maar voor die van degenen die je vertegenwoordigt,” zegt hij. “De heer Spinhoven is, naar de samenstelling van de kandidatenlijst door de algemene vergadering doet vermoeden, het contact met zijn achterban kwijtgeraakt en heeft de belangen daarvan onvoldoende behartigd.”

Verjonging 

Volgens hem vindt er een verjonging in de OCA plaats en komt die niet meer alleen op voor de belangen van ouderen. Zijn dochter van 18 is onlangs ook lid geworden. De gevolgen van de toenemende vergrijzing hebben naar zijn mening niet alleen betrekking op de ouderen zelf, maar op de hele leefomgeving. “Jongeren groeien op in een vergrijzende bevolking en degenen die in de zorg werken, ondervinden dit dagelijks. De OCA is er dus niet alleen voor de ouderen, maar voor iedereen.” Een geluid dat vrijwel alle andere partijen overigens ook laten horen.

Vergrijzing

Bestuurslid Veerle de Robles noemt het gevolgde proces bij de totstandkoming van de kandidatenlijst volledig transparant, democratisch en in lijn met de statuten. “Dat mijn echtgenoot, Percy, en ik deel uitmaken van dezelfde partij is een logisch gevolg van de passie die wij delen voor de publieke zaak, politiek en het thema vergrijzing in het bijzonder”, zegt zij.

Is er geen sprake van belangenverstrengeling?

Veerle de Robles: “Juist om belangenverstrengeling uit te sluiten hebben wij, als bestuur, naar de rol van de kandidaten als politicus en belangenbehartiger gekeken. Niet naar de personen. Eerdere, niet-statutaire pogingen tot benoemingen in het bestuur door inmiddels gewezen bestuurders, zijn door de ledenvergadering afgestraft. Vriendjespolitiek past niet bij onze partij.”

Spinhoven voert daartegen aan dat de helft van het bestuur en de lijstrekker een echtpaar vormen wel degelijk op belangenverstrengeling lijken.

 

Lees ook:Fractieleider Spinhoven uit OCA, blijft in raad
Lees ook:Fractievoorzitter Spinhoven door OCA uitgekotst
Lees ook:Cor Spinhoven wil einde aan ruzie in OCA
Lees ook:Ouderenpartij met gratis knippen in kiesstrijd
Lees ook:Ouderenpartij: ‘Lechner blijft wel bestuurslid’

Eén reactie op “Nieuwe lijsttrekker: ‘OCA wordt volwassen’

  1. Frank Bikker

    Naar ik hoop wordt dit enge clubje dat enkel uit is op eigen gewin bij de komende verkiezingen genadeloos afgestraft.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.