Fractievoorzitter Spinhoven door OCA uitgekotst

Cor Spinhoven (OCA), fractieleider.

Opnieuw is er deining in de Ouderencombinatie Amstelveen (OCA). Fractievoorzitter Cor Spinhoven is naar de onverkiesbare zevende plaats gedirigeerd, naar zijn zeggen door een coup van de familie De Robles. Percy de Robles, tot nu toe geen raadslid, maar wel deel uitmakend van een raadscommissie (zogenoemd burgerlid), staat als eerste op de kandidatenlijst, gevolgd door nieuwelinge Daniëlle Hacquebard. Op de derde plaats staat raadslid Nora Tang, die overigens eerder beweerde niet terug te keren in de nieuwe gemeenteraad.

Hacquebard zegt in de zorg te hebben gewerkt en dat ‘ouderen aan haar hart’ liggen. Wil Seiffers, nu verdienstelijk lid van een raadscommissie, staat als zesde op de kandidatenlijst. Volgens Spinhoven hebben bestuur en de aanhang van De Robles zich ook tegen haar gekeerd. Op de conceptlijst stond Spinhoven als lijsttrekker, maar stemming ter vergadering, waar naar verluidt in totaal zeventien leden waren, rangeerde hem naar de zevende en in het geval van de OCA onverkiesbare plaats.

Om die stemming te beïnvloeden ten gunste van De Robles en de voor het eerst op een

Percy de Robles

partijbijeenkomst verschijnende Daniëlle Hacquebard is volgens Spinhoven hun achterban geactiveerd. Er werd ook met machtigingen gestemd. Drie ervan had onder meer de 18-jarige dochter van De Robles, die voor haar vader stemde. Volgens Spinhoven zijn snel leden lid gemaakt.

Herhaling

De Robles, wiens vrouw zowel voorzitter als secretaris van de partij is, zegt dat zijn dochter toen zij in juli 18 werd ook lid is geworden van de OCA om haar vader te steunen. Als waar is wat Spinhoven zegt, doet De Robles nu hetzelfde wat vooraf gaande aan een vorige verkiezing toenmalig raadslid Henk Fokkink deed: Medestanders lid maken en optrommelen om een eerder vastgestelde kandidatenlijst te handhaven. Die was namelijk veranderd door het bestuur, waardoor voorzitter (en enig bestuurslid) Wim de Mol bovenaan prijkte. Het liep uit op een gang naar de rechter van Fokkink, maar die gaf hem geen gelijk. Wel werd op een extra vergadering opnieuw gestemd en toen verloor De Mol zijn positie op de lijst en werd Spinhoven lijsttrekker en later fractievoorzitter.

Woedend

Nora Tang

Lijsttrekker wordt nu Percy de Robles dus. Of hij daarna fractievoorzitter wordt, is  – zegt men in de gemeenteraad – afhankelijk van het aantal voorkeurstemmen dat Cor Spinhoven krijgt. Theoretisch kunnen dat er zoveel zijn dat de eerste op de lijst (De Robles) wordt verdreven. Zelf wil hij dat bereiken door een eigen campagne en dus terugkeren in de raad. Spinhoven is overigens, net als zijn vrouw, woedend over de gang van zaken op de ledenvergadering. Daar was ook Wim de Mol weer van de partij, die nu als tiende op de lijst staat. Spinhoven heeft geen goed woord voor het verloop van de vergadering over, die hij schofterig vindt.

Volgens hem is de familie De Robles al maandenlang bezig met wegpesten van bepaalde mensen in de partij. Penningmeester is Peter van der Voort, die ook op de lijst voorkomt. Meer bestuursleden zijn er niet. Het echtpaar Spinhoven zegt dat ook mederaadslid Nora Tang (85) achter zijn rug om de tegenstanders van Cor Spinhoven heeft gesteund. Haar beloning zou een derde plaats op de lijst zijn.

Schuld

De mening van Cor Spinhoven, jarenlang winkelier in het Stadshart, is dat de actie

Wil Seiffers

van De Robles en achterban neerkomt op een platvloerse machtsovername en gaat het de toekomstige raadsleden alleen om het geld dat zij door die functie verdienen (ongeveer € 1500 per maand). Een percentage daarvan moet worden afgestaan aan de partij, maar daardoor ontstond wel een schuld voor Nora Tang. Die zegt alles te hebben betaald, maar de Spinhovens spreken dat tegen. Volgens De Robles heeft de complete uit twee personen bestaande raadsfractie niet volledig betaald. Op de felle kritiek van Spinhoven wil hij niet reageren. “Ik wil niet met modder gooien”, zegt hij.

Volgens secretaris en voorzitter Veerle de Robles is nu eenmaal de kandidatenlijst door de leden vastgesteld, maar zij begrijpt wel de teleurstelling van Spinhoven. Zij en haar man vinden dat Spinhoven in de gemeenteraad niet goed heeft gefunctioneerd en daarop door de leden is afgerekend.

Na Percy de Robles, Daniëlle Hacquebard en Nora Tang, volgen op de kandidatenlijst Nico Kooijman (4), Freek Schreijer (5), Wil Seijffers (6), Cor Spinhoven (7), Peter van der Voort (8), D. Dunnebier (9) en Wim de Mol (10).

 

Lees ook:Fractieleider Spinhoven uit OCA, blijft in raad
Lees ook:Nieuwe lijsttrekker: ‘OCA wordt volwassen’
Lees ook:Oudste raadslid Nora Tang (86) overleden (OCA)
Lees ook:OCA wil meer elektronica bij ouderen
Lees ook:‘Coup familie De Robles in Ouderenpartij’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.