Weer deining in Ouderenpartij OCA

Tim Lechner

Er is weer deining ontstaan in de gelederen van de Ouderencombinatie Amstelveen (OCA). Secretaris Joop Siemers, die overigens op tal van lokale organisaties een stempel drukt, is na ruim een jaar geleden te zijn aangetreden weer opgestapt en campagneleider voor de komende verkiezingen Chris de Veth, eveneens een nieuweling, door het bestuur aan de kant gezet. Zowel hij als oud-directeur van het Sportbedrijf Dirk Landsaat, evenals Siemers bestuurslid van de lokale zender RTV Amstelveen, waar voorzitter Tim Lechner coördinator is, maakten deel uit van de kiescommissie. Die stelde destijds de net – en voor het eerst – binnen gekomen Siemers aan een ledenvergadering in De Meent meteen voor als bestuurslid. Landsaat heeft inmiddels zijn lidmaatschap van OCA weer opgezegd. Het was van zeer korte duur.

Lechner is overigens ziek en voorlopig niet in staat de voorzittershamer te hanteren. Zowel hij als Siemers waren raadslid van de VVD, een partij waarmee OCA in de volgende coalitie wil. Op deining in de gelederen lijkt de partij een abonnement te hebben. Raadslid Henk Fokkink uit de vorige raadsperiode spande een geruchtmakende rechtszaak – ten diepste over de rangorde op de kieslijst – tegen het bestuur aan, die hij overigens verloor. Het rumoer heeft de partij geen goed gedaan, constateerde voorzitter Tim Lechner tijdens een vorige ledenvergadering. “De partij heeft een enorm verleden aan onmin”, zei hij toen. “Ik wil dat niet langer laten bestaan en voorzitter zijn van een partij waarvan de leden elkaar met respect behandelen en het verleden maar eens het verleden laten zijn.”

In verband met zijn ziekte en het vertrek van Siemers is Veerle de Robles ad interim zowel voorzitter als secretaris. Formeel moet zij overigens in die functie nog door de ledenvergadering worden benoemd, maar daarop vooruitlopend heeft het bestuur al vast maatregelen genomen. Peter van der Voort blijft penningmeester. Hij is tijdens de jongste ledenvergadering in De Bolder als zodanig benoemd en in het dagelijks leven accountant.

Adviseur

Van Veerle de Robles kwam ook het bericht dat De Veth, die zich ‘politiek adviseur’ noemt en naar verluidt tevergeefs ook bij het CDA voet aan de grond trachtte te krijgen, niet meer namens de OCA mag communiceren met onder meer de pers. De Veth was in het verleden politiek actief voor Leefbaar Rotterdam in IJsselmonde.

Volgens sommigen in de ouderenpartij was Siemers van plan via de OCA wethouder te worden, wat hem bij zijn vorige partij – de VVD – niet is gelukt. Zelf ontkent hij die ambitie. Net als de rest van het bestuur stelde hij de leden voor in het vervolg als ‘Amstelveen Plus’ door het leven te gaan, waardoor men lokaal zou kunnen meeliften op de landelijke partij 50Plus. In de achterban is dat voorstel niet bok iedereen goed gevallen, omdat de OCA lokaal al een zekere naamsbekendheid geniet. “Siemens en Lechner schaamden zich er gewoon voor tegen hun vrienden te moeten zeggen dat zij in het bestuur van een ouderenpartij zitten”, meldt een van de leden. “De naam 50+ is natuurlijk minder gênant.” Overigens vermelden de statuten dat de OCA er is voor alle burgers van Amstelveen, maar in het bijzonder voor ouderen. Binnen de fractie in de gemeenteraad betwijfelt men of het wijzigen van de partijnaam vlak voor de verkiezingen wel zinvol is.

Geen ambitie

Overigens zeiden de leden van de kiescommissie – die de kandidaten beoordeelt en waartoe Siemers en Lechner behoorden – op een ledenvergadering zelf niet de ambitie te hebben raadslid te worden. Maar het wethouderschap is iets anders, voegen sommige leden daaraan toe.

De partij hoop tijdens de ledenvergadering in augustus in rustiger vaarwater terecht te komen, maar heeft een rumoerige maand juni achter de rug.

 

Lees ook:Voorzitter Lechner stapt op bij OCA in chaos
Lees ook:OCA wil groter electoraat + ouderen-wethouder
Lees ook:Twee ex-VVD’ers in bestuur Ouderencombinatie
Lees ook:Ouderenpartij: ‘Lechner blijft wel bestuurslid’
Lees ook:Twee nieuwe partijen bij raadsverkiezing

3 reacties op “Weer deining in Ouderenpartij OCA

 1. Frank Bikker

  In hoeverre is de OCA eigenlijk opgekomen voor de ouderen? Het zijn voor het grootste deel uitgerangeerde VVD’ers. En hun ideeën zijn eigenlijk niet veranderd. Wat dat heeft opgeleverd hebben we de afgelopen 3 jaar mogen zien en dat ligt niet alleen aan Den Haag.

    /   Beantwoorden  / 
 2. Rotary-vriendje

  Het blijft aanmodderen met die gesjeesde VVD-ers wier ego nog niet uitgeraasd is. Zeg maar de Jan Nageltjes van de lage landen.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Daan Banaan

   Ik snap ze heel goed. Ze hebben geen zin om naar het werkplein te gaan. Ze weten namelijk precies hoe het daar werkt, omdat ze er indertijd voor hebben gestemd.

     /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.