OCA wil groter electoraat + ouderen-wethouder

Cor Spinhoven (OCA)

Waarschijnlijk onder de nieuwe merknaam ‘Amstelveen+’ wil de lokale partij OCA (Ouderen Combinatie Amstelveen) met frisse moed de verkiezingen voor de gemeenteraad tegemoet gaan. Zij wil onder meer een aparte wethouder voor ouderenbeleid. En een rumoerig verleden, met een zelfs door raadslid Henk Fokkink tegen het bestuur aangespannen rechtszaak, laat de partij achter zich, zei voorzitter Tim Lechner woensdag tijdens de ledenvergadering.

Hij vormt samen met secretaris Joop Siemers en penningmeester Peter van der Voort (een accountant) het nieuwe bestuur. Zowel Lechner en Siemers waren in het verleden raadslid voor de VVD. “De partij heeft een enorm verleden aan onmin”, verzuchtte Lechner. “Ik wil dat niet langer laten bestaan en voorzitter zijn van een partij waarvan de leden elkaar met respect behandelen en het verleden maar eens het verleden laten zijn.”

De interne strubbelingen hebben de partij, die twee vertegenwoordigers in de gemeenteraad heeft, bij de vorige verkiezingen stemmen gekost, zei hij. Om een bredere doelgroep te bereiken wil OCA zich op alle vijftig plussers richten.

Tim Lechner

Door als ‘Amstelveen+’ naar buiten te treden zou men meeliften op de landelijke bekendheid van 50+ in de Tweede Kamer. Daar staat tegenover dat onder de naam OCA, met een eigen logo (waarin die letters voorkomen), lokale bekendheid is opgebouwd en twee zetels in de raad zijn veroverd. Daarop wees fractievoorzitter Cor Spinhoven, die met anderen pleitte voor een combinatie van het bestaande logo en de nieuwe merknaam. Maar daartegen verzetten zich weer andere leden, die dat geen handige marketing vonden. Zodat het bestuur voorlopig het voorstel terug nam, met markering deskundigen gaat praten en daarna aan de leden opnieuw een optie voorlegt.

Commissie

Een kiescommissie, bestaande uit leden die geen ambitie hebben om zelf in de raad te gaan, onder voorzitterschap van Lechner, praat komende maanden met mogelijke kandidaten. In oktober moet de ledenvergadering dan over de lijst beslissen. Spinhoven denkt drie tot vier zetels in de wacht te slepen. “Het wordt tijd dat wij meer invloed op het beleid krijgen”, zei hij. Daarbij herinnerde hij aan een vorige coalitie, waarvan OCA deel uitmaakte en die overigens op een uiterst krappe meerderheid in de raad was gebaseerd.

Ouderen wethouder

Ruimschoots voor de komende verkiezingen gaat ook de nieuwe website van de partij de lucht in, die gemakkelijker dan de op een oud systeem gebaseerde bestaande site is te combineren met social media. Een door Siemers gepresenteerd proefmodel voor de nieuwe website ging overigens wel uit van ‘Amstelveen+’ als handelsnaam. Meer dan een derde van de bevolking is namelijk ouder dan 50. Juist in die doelgroep wil de partij actief leden en stemmers werven.

Beperkt programma

Over het programma waarmee zij de boer op gaat, moet nog worden beslist. Behalve de ‘ouderenwethouder’ zullen daarin werkgelegenheid voor 50 Plussers, tegen babbeltrucs gericht veiligheidsbeleid, wegnemen van hiaten in de zorg voor ouderen als gevolg van decentralisatie (over de schutting bij gemeenten gooien van zorgtaken door het Rijk) en gratis parkeren voor mantelzorgers speerpunten zijn. Maar over milieu en groen is nog niets gezegd, constateerde Siemers, die overigens vindt dat men niet met heel veel punten naar buiten moet treden. “Een partij die tachtig dingen roept, dat wordt niks”, zei hij. Siemers denkt dat hooguit tien, liever nog voer of vijf, dingen moeten worden genoemd.

Volgens Spinhoven neigt de partij in de gemeenteraad de ene keer naar links en de andere keer naar rechts. Zijn fractie is het bijvoorbeeld met linkse partijen eens dat er meer sociale woningen moeten worden gebouwd in Amstelveen, waarvan er trouwens veel (door het Rijk verplicht) naar statushouders gaan, die voorrang krijgen op Amstelveners, klaagde Spinhoven, die ook memoreerde dat zijn fractie via een motie gratis openbaar vervoer in de daluren voor ouderen – na tien jaar – in de wacht heeft gesleept.

 

 

 

 

Lees ook:Voorzitter Lechner stapt op bij OCA in chaos
Lees ook:Weer deining in Ouderenpartij OCA
Lees ook:Twee ex-VVD’ers in bestuur Ouderencombinatie
Lees ook:Ouderenpartij: ‘Lechner blijft wel bestuurslid’
Lees ook:Twee nieuwe partijen bij raadsverkiezing

8 reacties op “OCA wil groter electoraat + ouderen-wethouder

 1. Frank Bikker

  Dat wordt naast bbA een tweede bijwagen van de VVD.

    /   Beantwoorden  / 
 2. 50plusfan

  Gedesillusioneerde VVD’ers die de VVD in de raad inclusief de heer Raat hebben verdedigd en zijn voorstellen hebben gesteund. Een daarvan die nog op de laatste VVD kieslijst stond en als ‘journalist’ of ‘office manager’ of ‘interim hoofdredacteur’ bij de door de gemeente betaalde RTV Amstelveen als vrijwilliger werkt om diezelfde VVD te bewieroken/kritiekloos te behandelen en de andere is bestuurslid bij datzelfde RTV Amstelveen. Hoe geloofwaardig is Ouderen Combinatie Amstelveen+ of VVD+?

  Hopelijk doet 50+ gewoon zelf mee met de verkiezingen hier en vaagt die de VVD+ weg!

    /   Beantwoorden  / 
  1. Frank Bikker

   Tja, je zou bijna denken dat voor deze heren de schoorsteen ook een beetje dient te roken, want een vrijwilliger is ook maar een vrijwilliger, niet?

     /   Beantwoorden  / 
   1. P.G. van Faassen

    Voor 50+’ers rookt de schoorsteen dagelijks. Volgens de begrafenisondernemers.

    Dus doe maar even voorzichtig met je gekke ondoordachte opmerkingen.

      /   Beantwoorden  / 
 3. Rotary-vriendje

  Aardige man, Tim Lechner, maar hij wordt een beetje de Jan Nagel van Amstelveen. Het maakt hem niet uit voor welke partij hij uitkomt. Politiek is immers niet meer dan een handigheidje om jezelf in de kijker te spelen. Ach ja, je moet wat met je vrije tijd.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Frank Bikker

   Toe nou, dat hele partijtje is toch een niche van de VVD. Ik durf nu al er 100€ om te verwedden dat ze na de verkiezingen van 2018 worden opgenomen in de coalitie met de VVD. En door dit soort partijtjes kan men D66 er toch prima onder houden, hoewel lokaal gezien heb ik eigenlijk geen groot verschil tussen D66 en de VVD mogen opmerken.

     /   Beantwoorden  / 
  2. Tinus Trekveer

   Jij doet toch ook niet veel met je vrije tijd?

     /   Beantwoorden  / 
   1. Rotary-vriendje

    Hou je er buiten, Trekveer !

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.