Ervaringsdeskundigen voor armoede bestrijding

Esther Veenboer Marina Casadei

Het ziet er naar uit dat de complete gemeenteraad vanavond (woensdag 15 juni) instemt met de motie van PvdA en SP ervaringsdeskundigen in te gaan zetten bij de bestrijding van armoede. De meeste fracties dienen de motie zelfs mede in.

Concreet wil zij dat Amstelveners gaan deelnemen aan een driejarige opleiding in Amsterdam, waar mensen die langdurig in armoede hebben geleefd, worden gevormd tot ervaringsdeskundige. Deze deskundigheid kan worden ingezet bij allerlei instanties.

Indirect is het een resultaat van de conferentie ‘Armoede in de uitverkoop., die vorig jaar plaatsvond. Daar werd gesproken over de inzet van ervaringsdeskundigen bij armoede bestrijding in België. PvdA-fractievoorzitter Esther Veenboer wilde iets dergelijks in Amstelveen en Marina Casadei van de SP was het daar mee eens. Volgens Veenvoer zijn ervaringsdeskundigen nodig om de kloof te dichten tussen mensen in armoede en instanties als zorg, onderwijs, sociale dienst en andere overheidsorganisaties. “Er wordt vaak over en niet met de cliënt gesproken. Daar kan een ervaringsdeskundige het verschil maken,” zegt ze.

Naar haar mening ontstaat een win-win situatie. “Enerzijds krijgt iemand een opleiding die uitzicht biedt op een betaalde baan en dus niet langer afhankelijk is van een uitkering. Anderzijds heeft het gemeentebestuur een extra tool in handen om haar armoede beleid beter vorm te geven.”

 

 

 

 

Lees ook:SP wil ervaringsdeskundige bestrijding armoede
Lees ook:PvdA wil armoede onder kinderen bestrijden
Lees ook:Raad in PvdA-motie: ‘geld reserveren tegen armoede kinderen’
Lees ook:‘Zelfredzaamheid burger een probleem’
Lees ook:Pakket voorzieningen voor arme kinderen

Eén reactie op “Ervaringsdeskundigen voor armoede bestrijding

  1. frank

    Misschien is het handig als bepaalde vertegenwoordigers van zekere partijen (Ponjee bijvoorbeeld) eens mee gaan lopen met deze ervaringsdeskundigen elders. Kunnen ze eens zien wat armoede in Nederland in de praktijk in houdt.Ik denk dat ze in vele gevallen dan terugkomen op hun zwart/wit uitspraken van bijstandsmoeders die wel een inkomen kunnen hebben tot bijna 2000 euro. De praktijk is namelijk wat diverser.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.