SP wil ervaringsdeskundige bestrijding armoede

Marina Casadei

De SP wil dat Amstelveen deelnemers stuurt naar een cursus tot ervaringsdeskundige ter bestrijding van armoede. Die gaat in september in Amsterdam van start. Eind vorig jaar diende de fractie een motie in om dergelijke deskundigen in te zetten. Die werd op aandrang van andere fracties ingetrokken, omdat men zich eerst wilde oriënteren.

In een strikt besloten vergadering blijken de raadscommissie Burgers en Samenleving plus ambtelijke beleidsmedewerkers dezer dagen een presentatie te hebben gekregen. Daar was onder meer een cursist aanwezig die een pilot opleiding heeft gevolgd. Er werd verteld wat de meerwaarde is van zo’n ervaringsdeskundige.

“De raadsleden hadden veel vragen over met name de kosten en de plaatsen waar geslaagden na hun opleiding aan het werk kunnen”, zegt SP- raadslid Marina Casadei. In België wordt de werkwijze overigens al ruim vijftien jaar – volgens haar met succes – toegepast. “Daar hebben de opgeleide ervaringsdeskundigen een betaalde baan gekregen bij gemeenten of welzijnsinstellingen. Omdat zij zelf aan den lijve ondervonden hebben hoe het is buitengesloten te worden, kunnen zij als geen ander mensen motiveren en over de streep trekken die op of onder de armoedegrens leven.”

De fractie constateert dat de kloof groot en moeilijk overbrugbaar is tussen de belevingswereld van mensen in armoede en de systeemwereld van de organisaties met wie zij hebben te maken. “Opgeleide ervaringsdeskundigen in armoede zorgen voor wederzijds begrip. Ze zijn dus eigenlijk de ontbrekende schakel”, vindt Casadei.

 

Volgens haar bleek in de raadsvergadering waar de motie werd ingediend dat andere fracties wel positief tegenover het idee staan. In de besloten bijeenkomst gaven op verzoek van de SP de opleidingscoördinator en een cursist een presentatie.

 

 

Lees ook:Ervaringsdeskundigen voor armoede bestrijding
Lees ook:SP wil geen extern bedrijf voor re-integratie
Lees ook:Raad betreurt ontslagen bij bibliotheek
Lees ook:SP zoekt verhalen over re-íntegratie
Lees ook:Raat: ‘SP wil zwakke burgers pamperen”

4 reacties op “SP wil ervaringsdeskundige bestrijding armoede

 1. Rotary-vriendje

  Ach mevrouw Casadei, de kloof tussen arm en rijk in Amstelveen…
  Mevrouw Casadei, die kloof hoeft er helemaal niet te zijn. Iedereen heeft zijn kansen kunnen pakken. Wij van de VVD geven iedereen de ruimte om zichzelf te ontwikkelen tot case-manager, bedrijfsadviseur, archeoloog of aftersales director. Kansen genoeg hier in Amstelveen.

  Nee, die mensen moeten gewoon eens een keer mee gaan doen en van die bank af komen met hun uitkering. Hebben wij ook gedaan.

    /   Beantwoorden  / 
 2. PeterPC

  Linksdragers van de bank afkomen? Malle jongen.

    /   Beantwoorden  / 
 3. Tomaat

  Niet alles op jezelf toepassen, Petertje!

    /   Beantwoorden  / 
 4. Rotary-vriendje

  Petertje is niet zo sterk in taal. ‘Ironie’ ? Waar koop je dat ?

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.