Raad in PvdA-motie: ‘geld reserveren tegen armoede kinderen’

Esther Veenboer

Het extra door staatssecretaris Jetta Klijnsma aan gemeenten beschikbaar gestelde geld voor armoedebestrijding moet in Amstelveen worden aangewend om de gevolgen van armoede voor kinderen te beperken. De PvdA komt woensdagavond met een motie daarover, mede namens de andere partijen. Volgens raadslid Esther Veenboer van de PvdA zijn de effecten van opgroeien in armoede groot. “Kinderen voelen zich buitengesloten en ervaren dat ze niet mee kunnen doen. Als we dit niet aanpakken zijn deze kinderen mogelijk voor het leven getekend en krijgen ze niet de kans zelf uit de armoede te komen en te blijven als ze volwassen zijn”

Klijnsma heeft voor 2013, 2014 en 2015 extra geld beschikbaar gesteld aan gemeenten voor armoedebestrijding. Door de economische crisis, oplopende werkloosheid en niet tijdig signaleren van schulden komen steeds meer mensen in de problemen, zegt de PvdA. En volgens jaar zijn vooral kinderen daarvan de dupe. “Eén op de negen kinderen groeit op in armoede”, zegt Veenboer.

De Kinderombudsman pleit voor specifieke voorzieningen voor kinderen in het gemeentelijke beleid bij armoedebestrijding. Die zouden dan niet alleen gericht moeten zijn op culturele en sportieve voorzieningen, maar ook voor financiële ondersteuning, schuldpreventie, onderwijs en gezondheid.

In de gemeentebegroting is volgens de PvdA voor het geld dat voor 2014 en 2015 beschikbaar komt nog niet vastgelegd dat het gebruikt wordt voor armoedebestrijding. Vandaar de motie om dat geld er voor te reserveren en dan vooral voor de gevolgen van armoede voor kinderen. In de motie wordt aan B&W gevraagd in januari met voorstellen te komen, zodat er zo snel mogelijk begonnen kan worden.

 

 

Lees ook:Pakket voorzieningen voor arme kinderen
Lees ook:Ervaringsdeskundigen voor armoede bestrijding
Lees ook:PvdA wil armoede onder kinderen bestrijden
Lees ook:Raad wil armoede schoolkinderen bestrijden
Lees ook:PvdA wil betere armoedebestrijding

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.