‘Zelfredzaamheid burger een probleem’

Marina Casadei

Sociaal domein, mantelzorg, werk en inkomen en Sportbedrijf waren onderwerpen die woensdag ter sprake kwamen bij de behandeling van de begroting voor volgend jaar door de raadscommissie Burgers en Samenleving. Links en rechts hadden nogal uiteenlopende opvattingen over de bijstand en de zelfstandigheid van inwoners waarnaar B&W streven.

Ook coalitiepartner PvdA kon niet helemaal om kritiek op de zogenoemde zelfredzaamheid van burgers heen. “Wij weten door wetenschappelijke publicaties dat er een probleem is met die zelfredzaamheid”, zei fractievoorzitter Esther Veenboer.

Dat verlies van zelfstandigheid moet worden voorkomen, zoals B&W menen, staat wel

Esther Veenboer

mooi op papier, maar in de praktijk worden bijstandsgerechtigden gewoon in banen gedropt die totaal niet aansluit bij hun vak en opleiding, zei Marina Casadei van de SP. Ze zei geregeld met mensen in de bijstand te spreken die hun zelfstandigheid volkomen kwijt zijn. “Ze zitten in een afhankelijke positie en moeten doen wat ze wordt opgedragen. Zo niet, dan zal de gemeente hun uitkering halveren of stopzetten. Mensen die graag hun eigen verantwoordelijkheid willen nemen, maar die daar niet in ondersteund of begeleid worden. Waarmee ik wil zeggen dat de missie mooi staat verwoord, maar dat daar in de praktijk lang niet altijd naar wordt gehandeld.”

 HEMA

Verantwoordelijk wethouder Maaike Veeningen deelde die mening niet. Daarbij bracht zij een eerdere opmerking van Casadei ter sprake over de HEMA. Volgens het SP-raadslid worden daar mensen, zogenaamd om taal te leren, ’s avonds te werk gesteld als er weinig met Nederlanders te praten valt, maar meldde Veeningen een asielzoeker te hebben gesproken die heel tevreden was over deze vorm van inburgering. War zowel haar als wethouder Herbert Raat op een uitnodiging van Casadei kwam te staan om samen eens te gaan kijken bij het bedrijf.

 Evaluatie

Volgend jaar wordt ook de uitvoering van de lokale WMO-nota geëvalueerd, zeg maar de plaatselijke aanpak van de Wet maatschappelijke ondersteuning. Maar Casadei vroeg zich af of dat een ambtelijke evaluatie wordt dan wel een registratie van ervaringen van mensen die op die WMO zijn aangewezen.

Volgens B&W is het doel jaarlijks 2,5% minder mensen in de bijstand te hebben gehaald, maar de omstandigheden zijn drastisch veranderd, dus dat kan niet, zei Casadei. Het bis volgens haar recht praten wat krom is. “We weten allemaal dat er meer mensen in de bijstand zijn, onder meer door de statushouders. Je kunt toch onmogelijk blijven volhouden dat er jaarlijks 2,5 % extra uitstroom uit de bijstandsuitkering wordt gerealiseerd terwijl we zien dat Stichting Vluchtelingenwerk Amstelland in 2018 ruim drie keer zo veel budget krijgt als in 2017. Ik ga er dan van uit dat er ook drie keer zo veel statushouders in Amstelveen gehuisvest gaan worden.”

 Lasser

Zij had ook zo haar vragen over het gemeentelijke streven naar het vinden van welk voor inwoners. “We zien dat vooral de statushouders naar elke willekeurige baan worden verwezen, zonder ook maar enige rekening te houden met de mogelijkheden. Dat gaat in Utrecht anders: Daar mogen vluchtelingen die bijvoorbeeld lasser waren in eigen land laten zien wat ze kunnen en krijgen als dat nodig is wat bijscholing om daarna aan de slag te gaan in bijvoorbeeld de bouw. Dat is hier niet aan de orde. Je hebt maar te doen wat je wordt opgedragen en zo niet, dan kun je je uitkering wel vergeten,”

Volgens Veeningen is het niet zo eenvoudig mensen uit de bijstand naar een passende baan te krijgen, zijn er ook wettelijke verplichtingen en stemmen buitenlandse diploma’s vaak niet overeen met wat in Nederland wordt gevraagd.

 

Lees ook:Wethouder met SP naar statushouders bij HEMA
Lees ook:Bij gemeente gaat werk voor taal bij statushouders
Lees ook:GroenLinks wil basisinkomen enmeer vrijheid minima
Lees ook:Vluchtelingenwerk in groter huis
Lees ook:SP: ‘Politiek laf jegens kwetsbare burgers’

2 reacties op “‘Zelfredzaamheid burger een probleem’

 1. Rotary-vriendje

  “Maar meldde Veeningen een asielzoeker te hebben gesproken die heel tevreden was over deze vorm van inburgering.”

  “Dag, ik ben wethouder Veeningen, aangenaam. Bevalt het u hier ‘s avonds laat vakken te vullen in de Hema in plaats van in Aleppo? Goed werk hé? En nog poen van ook?” “Ja, ja, dank oe mefrauw Vainingen. Ik bin hiel blij hier in die land.”

  Ziet u wel mevrouw Casadei !

    /   Beantwoorden  / 
 2. Frank Bikker

  Nederland kennisland wordt altijd uitgebruld door de club van Maaike. Het lijkt me dan toch wel eens op zijn minst handig om te kijken over wat voor capaciteiten deze mensen bezitten. Er zullen toch een heel stel tussen zitten wat boven het niveau van vakkenvuller en hamburgerbakker uit zit. Probeer die dan ook te begeleiden naar hun niveau. Lijkt mij heel wat goedkoper. Tevens geef deze mensen ook voorrang bij allerlei taalclubs die er zijn in de gemeente en zie streng toe op progressie. Ik durf te wedden dat de wethouder niet eens weet om hoeveel deelnemers het gaat en dan bedoel ik ook de mensen die de taal leren in allerlei buurthuizen. En kom als laatste pas met korting op de uitkering. Dat wordt nu al te gemakkelijk toegepast door de sociaalliberalen die zo dan gemakkelijk meedeinen op de xenofobe gevoelens van een deel van de mensen.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.