Wethouder met SP naar statushouders bij HEMA

Buiten het oog van media bezochten wethouder Maaike Veeningen (D66) van Werk en Inkomen Maaike Veeningen (D66), raadslid Marina Casadei (SP) en het re-integratiebedrijf Matchez een bezoek aan de Hema in het Stadfshart. Dat filiaal geeft statushouders (voormalige vluchtelingen, die in Nederland mogen blijven) namelijk volgens de gemeente kans op werk.

Zij zouden er ook leren beter Nederlands te spreken, meldde de wethouder onlangs aan de gemeenteraad. Nog niet spreken van de Nederlandse taal is een van de redenen dat asielzoekers vaak niet meekomen op de arbeidsmarkt. Casadei zei in de gemeenteraad dat statushouders maar drie euro per uur verdienen bij de Hema en het eerste contract door dat bedrijf nooit is verlengd. Ook zouden statushouders voornamelijk ’s avonds te werk worden gesteld, als er weinig valt te praten en er niet of nauwelijks Nederlanders in de buurt zijn.

Volgens de gemeente toonde het bezoek aan dat de verwijten van Casadei op misverstanden berusten. Die lezing is volgens het SP-raadslid wel heel positief. Dat vindt ook vakbond FNV.

Contracten

Casadei: “Ik zag er inderdaad mensen die er heel gelukkig waren. Wie ben ik dan om iets over de kwestie te zeggen. Maar iemand die we spraken, werkte er pas kort. Wat er voorheen is gebeurd, kon die niet vertellen. Overigens zijn er nog geen vaste contracten.”

Maar de gemeente zegt dat bij de Hema gestarte statushouders zo’n contract krijgen als zij zich tijdens de ‘proefplaatsing ontwikkelen’. Dat is kennelijk nog in niet één geval gebeurd. Bij de SP en de FNV zijn wel minstens twee gevallen bekend waarin na die tijdelijke plaatsing geen vast contract volgde.

In een gemeentelijk persbericht staat dat drie van de vier er nu aanwezige mensen contractverlening kregen en vervolgopleidingen te kunnen doen om op het niveau van de reguliere medewerkers te komen. Tijdens die opleidingen verdienen zij volgens Hema hetzelfde als anderen.

 

Matchez is de door de gemeente ingehuurde organisatie die statushouders begeleidt naar werk. ‘Het is niet altijd gemakkelijk werkgevers te vinden die bereid zijn rekening te houden met de bijzondere omstandigheden van sommige statushouders en hen een kans willen geven om werknemersvaardigheden op te doen’, zegt de gemeente. De Hema biedt volgens haar deze kansen wel. En ook de flexibiliteit die nodig is om statushouders hun werk te laten combineren met de inburgering.

Lees ook:Hema-hulp: Ontwikkeling of verdienmodel?
Lees ook:Vloglessen voor tieners bij HEMA
Lees ook:Bij gemeente gaat werk voor taal bij statushouders
Lees ook:‘Zelfredzaamheid burger een probleem’
Lees ook:HEMA laat kerstwensen uitkomen

Eén reactie op “Wethouder met SP naar statushouders bij HEMA

  1. Jan van Houten

    Kan zeggen wat je wilt, maar de SP is weer op locatie !
    Chapeau !

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.