Bij gemeente gaat werk voor taal bij statushouders

Marina Casadei_

Volgens de SP worden in Amstelveen nauwelijks ingeburgerde en de taal nog niet machtig zijnde statushouders (vluchtelingen met een verblijfsvergunning) regelrecht naar de voor de gemeente ingehuurde organisatie Matchez doorgestuurd, die moet bemiddelen naar fulltime werk. Want als Nederlandse burgers moeten zij volledig participeren. Met de Participatiewet in de hand lijken ambtenaren toch al getraumatiseerde vluchtelingen onder druk te zetten te gaan werken. Als zij dat niet doen, raken zij hun uitkering drie maanden lang kwijt, klaagde Marina Casadei van de SP tijdens de raadscommissie Burgers en Samenleving.

Maar wethouder Maaike Veeningen van Werk en Inkomen (D66) leek de door Casadei geschetste situatie niet de herkennen. De klantmanager bekijkt de zaak per individu en hanteert daarbij ‘objectieve’ maatstaven, zei ze. Het gaat dus om de persoonlijke mogelijkheden van de betrokkene. En aan de taalkennis wordt ook gewerkt, volgens haar.

Maar Casadei wilde wel weten of de Participatiewet of Inburgeringswet nou leidend is als cliënten van de afdeling Werk en Inkomen onder beide vallen. “Er zijn gemeenten die vinden dat inburgeraars eerst goed Nederlands leren, zodat het gemakkelijker wordt daarna een baan te vinden”, zei Casadei, die ook wilde weten of Amstelveen statushouders liever in een niet-Nederlandse omgeving laat werken dan hen te motiveren het gehele inburgeringstraject te laten doorlopen. Daar kwam geen duidelijk antwoord op. De wethouder zei alleen dat de klantmanager met cliënten een op het individu afgestemd ‘traject’ uitstippelt.

Cultuur 

Dat er voor expats in de stad cultureel aanbod moet worden ontwikkeld, is een andere wens van de SP. Die vroeg daar al eerder naar, met een verwijzing naar de zogenoemde Cultuuragenda, waarin het culturele beleid van de gemeente is vastgelegd. B&W hebben onderzoek naar de behoeften van die expats beloofd en de SP wilde wel weten of dat nu heeft plaatsgevonden en wat de uitkomst ervan is. Maar cultuurwethouder Veeningen wees er op dat niet de gemeente, maar de culturele instellingen bepalend zijn.

 

Lees ook:SP zoekt verhalen over re-íntegratie
Lees ook:SP: Re-integratie lijkt kostbaar lachertje
Lees ook:SP: ‘Re-integratie iets anders dan uitstroom bijstand’
Lees ook:SP maakt zwartboek over WMO-loket
Lees ook:SP wil ervaringsdeskundige bestrijding armoede

9 reacties op “Bij gemeente gaat werk voor taal bij statushouders

 1. Frank Bikker

  Je kunt het eens zijn of oneens met mevr. Casadei, maar je kunt toch op zijn minst verwachten dat mevr. Veeningen enige verantwoordelijkheid neemt voor de door haar gedebiteerde meningen. Dit gaat niet verder als afschuifpolitiek. Je kunt je afvragen wat eigenlijk wel haar verantwoordelijkheid is. Maar ik denk dat mevr. Veeningen op het gebied van inburgeraars en het eventuele werk voor deze mensen van de planeet Mars afkomstig is.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Frank

   Dit geldt natuurlijk ook voor expats, maar het blijft natuurlijk wel raar dat de markt moet verhuizen voor Diwali en dat de gemeente hiervoor ook nog subsidie geeft. Ik zie dit nog niet voor inburgeraars gebeuren.
   Sommigen zouden dit uit kunnen leggen als meten met twee maten.

     /   Beantwoorden  / 
  2. Rotary-vriendje

   Mevr. Veeningen begint allengs een gênante vertoning te worden. Ze geeft antwoorden van niks. Daadkracht is 0,1
   en betrokkenheid is helemaal beschamend. Hoe lang moet deze wethouder nog bungelen?

     /   Beantwoorden  / 
 2. Tomaat

  Het zou toch wel prettig zijn voor werkgevers dat hun werknemers sociaal redbaar zijn in het Nederlands, aangezien ik mag aannemen dat hun Amhaars, Pasjtoen en allerlei Arabische dialecten ook wat roestig is.

    /   Beantwoorden  / 
 3. Jo

  65+hoeven geen inburgerscursus of taallessen te volgen.
  Gevolg levenslang afhankelijk van tolken.

    /   Beantwoorden  / 
 4. Frank Bikker

  Als taalcoach bij het Taalhuis kom ik overwegend expats tegen. Er is natuurlijk niets
  op tegen dat expats ook trachten het Nederlands te beheersen, maar deze mensen werken hier wel en verdienen over het algemeen goed. Kunnen zij niet naar de volksuniversiteit verwezen worden? En dat de inburgeraars , die zo snel mogelijk volgens het beleid van de gemeente werk moeten vinden een steuntje in de rug krijgen van taalcoaches waarmee ze kunnen oefenen, opdat zij sociaal redbaar worden in de taal. Trouwens die taalcoaches zijn allemaal vrijwilligers, die aangestuurd worden door betaalde krachten. Dit lijkt me toch beter besteed belastinggeld.
  Ook zijn er leesgroepjes die allemaal in de bibliotheek plaatsvinden. Nu blijkt er in de diverse buurtcentra ook wel wat te gebeuren op dit gebied, maar dat zijn weer andere groepjes die dit organiseren. Zo mocht ik best wel een groepje vanuit de Meent doen , maar dan moest ik zelf wel alles doen, zoals werving, niveaubepaling enz. Nee dat wilde het Taalhuis niet, want in de wijken moest het vanuit de bewoners zelf komen. Maw ik mocht hun werk overnemen, wat zij betaald deden!. Daar had ik geen zin in, ik wilde enkel een groepje leiden. Gevolg, er gebeurt nu
  niets. Ik vind dit vrijwilligers demotiveren. Het is dat ik het werk zelf leuk vind, daarom blijf ik het doen. Allemaal erg jammer allemaal.

    /   Beantwoorden  / 
  1. expat

   Als je zo bevlogen bent, dan moet het toch niets uitmaken? Maar jij wilde dus ook poen zien. Dat is het nieuwe deugen, huilen om niets.

   Ga naar Afrika, bij Boka Haram leuke taal dingetjes doen.

     /   Beantwoorden  / 
   1. J. Rooders

    …. pruttel…pruttel…

      /   Beantwoorden  / 
    1. Frank

     Ach ik weet wel weer letterlijk hoe laat het is.

       /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.