Symposium over Eneco in februari

Het aangekondigde symposium over Eneco, een initiatief van de gemeente, wordt gehouden in februari. Dat is dus net voor de verkiezingen voor de gemeenteraad. Het symposium wordt gehouden in Rotterdam. Die stad lijkt, zoals bekend, voorstander te zijn van verkoop van de aandelen in het energiebedrijf. Wethouder Herbert Raat is fel tegen. De Centrale Ondernemingsraad van Eneco, CNV en FNV hebben al toegezegd mee te doen aan het symposium.

In totaal hebben 53 gemeenten aandelen, maar de meerderheid daarvan was in handen van Rotterdam (grootste aandeelhouder), Den Haag en Dordrecht. Maar in Den Haag heeft de gemeenteraad zich inmiddels tegen verkoop gekeerd (eerder waren B&W voor).

Het doel van het symposium is een dialoog te organiseren tussen de diverse stakeholders over voor- en nadelen van (gedeeltelijke) verkoop of behoud van aandelen in publieke handen, zegt de gemeente. Raat kondigde de organisatie van het symposium eerder aan tijdens de aandeelhoudersvergadering van Eneco.

Duurzaam

“We hebben een publiek belang om de Eneco-aandelen te houden”, vindt hij. “Eneco

Herbert Raat

is één van de weinige bedrijven die een echt duurzame visie heeft en in praktijk brengt. Via het aandeelhouderschap kunnen gemeenten invloed uitoefen op deze visie en invulling geven aan lokale duurzaamheidsdoelen. Bij verkoop kunnen de aandelen in handen komen van een (buitenlandse) partij die het bedrijf gaat gebruiken om hun grijze energie meer te laten renderen. Uiteraard krijgt ook wethouder Visser van Rotterdam een uitnodiging voor het symposium.”

Debat

Peter Bot

Wethouder Peter Bot (bbA, duurzaamheid): “We kiezen heel bewust als Amstelveen, college en gemeenteraad, voor de duurzame lange termijn in plaats van een eenmalige zak met geld. Graag gaan we daarover met voor- en tegenstanders in debat”.

Het symposium moet op een markante plek in Rotterdam worden gehouden, vindt Raat. Er worden korte presentaties gegeven over de overwegingen, die bij de behoud of verkoop van de aandelen een rol spelen. Amstelveen vraagt andere partijen, voor- en tegenstanders, deel te nemen aan het symposium. Mede door dit symposium kunnen raden van de betrokken gemeenten, na de gemeenteraadsverkiezingen, een weloverwogen en definitief besluit nemen over behoud of verkoop van de aandelen.

Strategische koers

Eneco voert sinds 2007 een duurzame strategie voor het opwekken, opslaan en leveren van warmte, (groen)gas, elektriciteit en energie gerelateerde diensten en producten, zegt de gemeente.

Volgens Bot levert de marktleider een belangrijke bijdrage aan duurzame ambities uit het Energieakkoord en is Eneco een belangrijke speler bij de energietransitie. “Bij verkoop aan een private partij hebben gemeenten geen invloed meer op deze duurzame strategische koers”, vindt Bot.

De gemeenteraad van Amstelveen is unaniem tegen verkoop van Eneco-aandelen. Colleges van B&W van gemeenten als Rotterdam en Dordrecht – volgens het AD in totaal bijna 40 gemeenten – willen vooralsnog verkopen.

 

Lees ook:Astrid Joosten leidt ‘Eneco-symposium’
Lees ook:Raat wil lobby-symposium over Eneco
Lees ook:Voorstel B&W: ‘Raad houd Eneco-aandeel’
Lees ook:Eneco-lobby AV lijkt landelijk succes
Lees ook:Ed Nijpels en Astrid Joosten op Eneco-symposium

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.