Eneco-lobby AV lijkt landelijk succes

De lobby van B&W van Amstelveen lijkt succes te hebben. In de meerderheid van de aandeelhouders van energiemaatschappij Eneco schijnt een schisma te komen, doordat zich in Den Haag een politieke meerderheid tegen verkoop lijkt af te tekenen. Dat deelde wethouder Herbert Raat woensdagavond mee aan de gemeenteraad.

Samen met Rotterdam en Dordrecht heeft Den Haag de meerderheid. In totaal

Herbert Raat

hebben 53 gemeenten aandelen. Amstelveen participeert voor 1,5%, krijgt jaarlijks ongeveer € 1,4 miljoen dividend, maar zou bij verkoop nu in één keer € 30 á 35 miljoen vangen. Voor dat laatste voelen B&W niets, in tegenstelling tot de drie gemeenten met een meerderheidsbelang, aangevoerd door de Rotterdamse D66-wethouder Visser. Maar in een raadscommissie in Den Haag (met 18% van de aandelen) gingen stemmen op om maar niet te verkopen. Dat zou een verandering in de verhoudingen teweeg brengen, zei Raat (VVD). Hij pleit voor behoud van de aandelen, omdat een Energiemaatschappij volgens hem bij de overheid moet blijven. “Het gaat om publiek belang, de belangen van Amstelveen en de energietransitie die wij hier willen”, hij woensdag in de gemeenteraad. Op duurzaamheid, onder meer via overgang op andere stroombronnen, hamerde ook zijn collega Peter Bot van Duurzaamheid (bbA).

Peter Bot

Raat vertelde opnieuw over de Amstelveense plannen voor een symposium over energie en Eneco in Rotterdam voor raadsleden uit alle deelnemende gemeenten en anderen, in samenwerking met vakbeweging en milieuorganisaties. “Dat wordt niet door iedereen met applaus ontvangen”, zei hij. Ook de Ondernemingsraad van Eneco staat volgens hem achter het Amstelveense scenario. In Rotterdam lijkt ook de PvdA tegen verkoop en eventuele beursgang. “De sleutel zit daar bij Leefbaar Rotterdam, maar indachtig aan wat wijlen Pim Fortuyn heeft gezegd, lijkt het mij lastig voor die groepering nu tot andere gedachten te komen. Wij kijken naar de langere termijn.”

Passief

Volgens Bot is Amstelveen altijd een wat passieve aandeelhouder geweest, maar moet

Harry van den Bergh

dat nu veranderen. Overigens wees hij er op dat, ook als andere gemeenten hun aandelen verkopen en er een beursgang komt, Amstelveen nog steeds het eigen aandeel houdt.

Met dat behoud was de gehele gemeenteraad het wel eens. Harry van den Bergh van de PvdA pleitte voor een in Amstelveen op te stellen document voor raadsleden in den lande om hen er op te wijzen wat op het spel staat. De Ouderencombinatie Amstelveen (OCA) was eigenlijk de enige fractie die aanvankelijk nu snel geld wilde maken (“wij kunnen met die tientallen miljoenen leuke dingen doen”, zei fractievoorzitter Spinhoven), maar stemde na de uitleg door B&W met de rest van de gemeenteraad mee tegen verkoop.

B&W

Cor Spinhoven (OCA), fractieleider.

Overigens wees Van den Bergh er op dat de aandelen in handen zijn van B&W en niet van de gemeenteraad, maar hij stelde het overleg met de volksvertegenwoordiging wel op prijs. “En wij hopen dat raadsleden ook in andere gemeenten hun verantwoordelijkheid nemen.” GroenLinks is in alle gemeenten tegen verkoop en ook de Amstelveense SP heeft in contacten met partijgenoten daarop aangedrongen. Op die contacten had Raat eerder bij alle fracties aangedrongen.

De gemeenteraad wil bij Eneco aan de knoppen blijven zitten en voorkomen dat aandelen in handen komen van bijvoorbeeld het Russische Gazprom of een Chinese investeerder.

 

Lees ook:Symposium over Eneco in februari
Lees ook:Astrid Joosten leidt ‘Eneco-symposium’
Lees ook:Eneco mogelijk minder waard
Lees ook:Raat wil lobby-symposium over Eneco
Lees ook:Tumult in raad Rotterdam over Eneco-verkoop

3 reacties op “Eneco-lobby AV lijkt landelijk succes

 1. banaalliberaal

  Debat gevolgd gister.
  En ja hoor daar ging de belachelijkheid der opmerkingen weer.
  Kees Noomen (VVD) die een ongefundeerde beschuldigende opmerking maakte over de heer Bartels die met gefundeerde kritiek kwam. (kop maaiveld/moet eraf…)
  Herbert Raat (VVD) die stelde dat mogelijk het licht zou uitgaan als verkocht wordt aan Gazprom of chinezen.

  Sja.

  Deze heren hebben echt niet door dat Eneco een commercieel servicebedrijf is, en dat Eneco geen huishoudens kan afsluiten. Dat doet hoogstens Stedin, en laat Stedin nu net in overheidshanden blijven. Er zijn eerder politici geweest die om hun gelijk te willen halen met het uitgaan van licht dreigden….

  En blijkbaar is de heren ontgaan dat je als eindklant beter bij andere bedrijven je stroom en gas kan afnemen dan bij Eneco. Stukken goedkoper en klantvriendeljker!
  Wie zit er nog bij Eneco om te veel te betalen als klant????

  Met Noordkoreaanse of Cubaanse eensgezindheid werd gister besloten. 100% van de gemeenteraad stemde in. Alsof 100% van de Amstelveners dit vindt.

  Plat gezegd als Eneco failliet zou gaan, kraait er geen haan naar wat betreft de klanten (wel sneu voor Rotterdamse werkgelegenheid). Genoeg andere bedrijven in dit commerciele segment over die graag de contracten en service willen overnemen.

  Of andere gemeenten dit rare Amstelveense initiatief volgen weet ik niet, maar een hoog ‘wij van WC eend adviseren WC Eend’ karakter had de discussie wel. Met de ‘juiste’ informatie anderen overtuigen waar geen plek is voor een ander geluid. Welkom in de lokale democratie anno 2017.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Frank Bikker

   Dat kunstmatig opdelen allerlei deelbelangen slaat nergens op. Het gaat er om dat er stroom in de bedrijven en de huishoudens komt en bij elke verkoop van een deelbelang zal de prijs van stroom uiteindelijk stijgen. De uitwassen heeft men al in in het verleden in Californië kunnen waarnemen.

     /   Beantwoorden  / 
 2. Rotary-vriendje

  Goed te zien dat Raat en consorten als het er op aankomt bereid zijn de scherpe kantjes van hun marktdenken af te halen.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.