Raat wil lobby-symposium over Eneco

Herbert Raat

Wethouder Herbert Raat, die er steun kreeg van onder meer Friese gemeenten, zorgde vrijdag tijdens der vergadering van aandeelhouders voor opschudding. Hij deelde mee in Rotterdam een symposium te willen organiseren met vakbonden en milieuorganisaties voor gemeenteraden om te vertellen wat er in feite wordt verkocht als gemeenten hun aandelen verkopen.

Dat is tegen het zere been van wethouder Adriaan Visser (D66) van die Maasstad. Visser is voorzitter van een aandeelhouderscommissie, die adviseert te verkopen. Van de 53 gemeenten denken ook Den Haag en Dordrecht er zo over. Samen met Rotterdam vormen zij een meerderheid. Vooral PvdA- en GroenLinksfracties in de raden zijn tegen verkoop en krijgen dus steun van de VVD-wethouder uit Amstelveen, die samen met zijn college Peter Bot van Duurzaamheid (Burgerbelangen) een lobbycampagne is begonnen.

Eneco verloor na jarenlang procederen van de wettelijke dwang te splitsen, waardoor

Peter Bot

een apart netwerkbedrijf (voor transport) Stedin is ontstaan. Dat moet van het Rijk in handen van de overheid blijven, maar het commerciële Eneco (dat energie levert) niet. Zodat Visser aandelen daarin aan de markt wil overdoen. Nuon en Essent splitsten al, maar Eneco wist de boot tot nu toe af te houden.

Niet cashen

Raat en met hem het hele college van B&W zien meer in het op langere termijn jaarlijks dividend ontvangen, dan in nu cashen. Dat zou weliswaar tientallen miljoenen opleveren (Eneco zou 2,5 tot 2,9 miljard waard zijn), maar de invloed op het duurzaam inkopen van en energie zou weg zijn. Amstelveen heeft één procent van de aandelen. Maar de gemeente wil zoveel mogelijk andere aandeelhouders tot gelijkgestemde gedachten brengen.

Als het symposium er komt, gaat dat in feite voorbij aan de aandeelhouderscommissie van Visser. Die laatste is ook woedend over de brief van de directietop van Eneco aan alle wethouders van gemeenten met aandelen, waarin staat dat eventuele nieuwe aandeelhouders zich wel moeten houden aan de ‘duurzame’ voorwaarden van het bedrijf.

 

Lees ook:Raad beslist in september over Eneco-aandeel
Lees ook:Voorstel B&W: ‘Raad houd Eneco-aandeel’
Lees ook:Tumult in raad Rotterdam over Eneco-verkoop
Lees ook:Astrid Joosten leidt ‘Eneco-symposium’
Lees ook:Raat wil aandeel Eneco niet verkopen

2 reacties op “Raat wil lobby-symposium over Eneco

  1. Frank

    In alles wat met stroom te maken heeft dient de overheid een meerderheidsbelang te hebben, aangezien dit van cruciaal belang is voor de economie. Grappig trouwens dat een Raat nu steun krijgt vanuit GL en PvdA hoek, weliswaar vanwege andere redenen (zeggen ze!), maar toch.

      /   Beantwoorden  / 
  2. WIllem

    De uitruil is begonnen, Wethouder Raat laat niemand in de kou staan? Toch?

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.