Voorstel B&W: ‘Raad houd Eneco-aandeel’

B en W volgen de opvatting van wethouder Herbert Raat van Financiën (VVD) dat Amstelveen de aandelen in energiebedrijf Eneco moet behouden. Hij toonde zich daarvan al eerder een voorstander en vanmorgen (dinsdag) stemde het college daarmee officieel in. Het college stelt het behoud van de aandelen ook aan de gemeenteraad voor.

Vóór 31 oktober moeten de huidige aandeelhouders, in totaal 53 gemeenten, beslissen of ze hun aandelen houden of willen verkopen. De gemeenteraad beslist formeel daarover op 27 september, maar de fracties in de coalitie – die de meerderheid vormen – zullen er wel mee instemmen.

Colleges van B&W van Rotterdam, Den Haag en Dordrecht, met samen een

Peter Bot

meerderheidsbelang, willen verkopen. Het dagelijks bestuur van Amstelveen vindt dat de Eneco-aandelen in handen van de lokale overheid moeten blijven.

Hoogleraar

Die mening wordt onderschreven door prof. dr. ir. Jan Rotmans, hoogleraar transitiekunde aan de Erasmus Universiteit. In AD De Dordtenaar en AD Haagsche Courant van 26 augustus adviseerde hij gemeenten nog eens goed na te denken voordat ze hun aandelen in Eneco gaan cashen. Verkopen aan de hoogste bieder helpt volgens hem de energietransitie in Nederland niet. Die enorme opgave voor de komende decennia ligt voor een belangrijk deel in handen van gemeenten, zegt hij. Via hun aandeel kunnen gemeenten nu nog invloed uitoefenen op Eneco om gezamenlijk de energietransitie te versnellen.

 Muziek

Dat klinkt als muziek in de oren van BBA-wethouder Peter Bot van duurzaamheid. “Eneco voert sinds 2007 een succesvolle duurzame strategie voor het opwekken, opslaan en leveren van warmte, (groen)gas, elektriciteit en energie gerelateerde diensten en producten”, zegt hij. Volgens hem levert deze marktleider een belangrijke bijdrage aan duurzame ambities uit het Energieakkoord. “Eneco is een belangrijke speler bij de energietransitie. Bij verkoop aan een private partij hebben wij geen invloed meer op deze duurzame strategische koers”.

Herbert Raat

Dringend beroep

Wethouder Herbert Raat zegt een dringend beroep op de gemeenteraden van Rotterdam, Den Haag en Dordrecht te doen de lijn van hun colleges niet te volgen. Het is naar zijn mening een publiek belang de Eneco-aandelen te houden. “Eneco is één van de weinige bedrijven die een echt duurzame visie heeft. Bij verkoop kunnen de aandelen in handen komen van een partij die het bedrijf gaat gebruiken om hun grijze energie meer te laten renderen. Ik hoop dat andere gemeenteraden, net als het Amstelveense college van B en W, ervoor kiezen hun aandelen en daarmee een duurzame toekomst niet in de uitverkoop te doen. Dat is kiezen voor de duurzame lange termijn in plaats van een eenmalige zak met geld.”

Als een ruime meerderheid van gemeenten toch tot verkoop besluit en daardoor een private partij het meerderheidsbelang in het energiebedrijf krijgt, zal Amstelveen de verkoop van de aandelen heroverwegen, zegt de gemeente.

 

 

Lees ook:Symposium over Eneco in februari
Lees ook:Astrid Joosten leidt ‘Eneco-symposium’
Lees ook:Raat wil aandeel Eneco niet verkopen
Lees ook:Raat wil lobby-symposium over Eneco
Lees ook:Eneco-lobby AV lijkt landelijk succes

Eén reactie op “Voorstel B&W: ‘Raad houd Eneco-aandeel’

 1. liberaal banaal

  Moet niet gekker worden.
  Een LIBERALE wethouder die zegt dat op een COMMERCIELE markt de overheid eigenaar moet blijven.
  Dus plat gezegd de lokale overheden moeten met dit energiebedrijf waar ze door de structuur nauwelijks zeggenschap in hebben, blijven concurreren met commerciele partijen.

  Gelukkig lopen veel klanten weg bij Eneco. En die gaan naar partijen als Engie, energiedirect, Anode, Vandebron, greenchoice, e-on, Nederlandse Energie Maatschappij, etc.

  De overheidsrol waar Raat het ineens als (nep) groenrechtser over heeft is vooral bij Stedin ondergebracht. De landelijke overheid kan die doelstellingen bewerkstelligen die hij wil. Denkt Raat nu echt dat Amstelveen met haar circa 1/1,5 % ook maar iets te vertellen heeft? Uiterindelijk zal amstelveen toch verkopen zo is trouwens te lezen in het persbericht.

  Dat een hoogleraar die stelling inneemt kan, maar durf te wedden dat er andere hoogleraren bestaan die de omgekeerde stelling innemen.
  Een en ander heeft wel iets weg van een reclamestunt van Raat om in de picture te komen. In maart 2018 verkiezingen.

  Hopelijk zal de gemeenteraad van Amstelveen er anders over denken.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.