Ed Nijpels en Astrid Joosten op Eneco-symposium

Ed Nijpels, Annelies Huygen, Mark van Baal en Jan Rotmans spreken op het door de gemeente georganiseerde symposium ‘Aandeel in Duurzaamheid’ op donderdag 1 februari in Rotterdam (Drijvend Paviljoen). Dagvoorzitter is Astrid Joosten. Centrale vraag: hoe kunnen gemeenten bijdragen aan de energietransitie en welke rol kan publiek aandeelhouderschap daarin spelen?

Volgens de initiatiefnemer, wethouder Herbert Raat van Financiën (VVD), verdient heel de privatiseringsgolf van de laatste jaren bij publieke voorzieningen een inhoudelijke discussie. “Hetzelfde geldt voor de energietransitie, waar iedere Nederlander straks mee te maken krijgt”, zegt hij. Raat kwam tot het initiatief op basis van een conflict over de aandelen Eneno van 53 gemeenten. Rotterdam stelde voor die aandelen maar te verkopen aan commerciële partijen, Amstelveen was tegen en houdt ze liever in handen van de gemeenten.

Burgemeester Bas Eenhoorn opent samen met Raat en Astrid Joosten het symposium. Ed Nijpels, voorzitter Commissie Borging

Herbert Raat

Energieakkoord, start met een inleiding over de lokale opgaven voor gemeenten om bij te dragen aan de energietransitie. Annelies Huygen, bijzonder hoogleraar Ordening van de Energiemarkten aan de Universiteit van Amsterdam en TNO, spreekt over ontwikkelingen en organisatievormen op de energiemarkt.

 Aandeelhouders

Daarna volgen ervaringen van oprichter van Follow This Mark, Van Baal, die een betoog houdt over de invloed van aandeelhouders op het duurzaam handelen van Shell. Hoogleraar Jan Rotmans in transitiekunde aan de Erasmus Universiteit geeft een inkijkje in de maatschappelijke impact van de energietransitie en de mogelijkheden voor gemeenten om daaraan bij te dragen.

De middag eindigt met een forumdiscussie, waarin verschillende stellingen worden besproken. In het panel zitten de sprekers, Herbert Raat, een vertegenwoordiger van de Aandeelhouderscommissie Eneco en Joris Thijssen (directeur van Greenpeace Nederland).

CNV, FNV en Greenpeace zijn betrokken geweest bij de voorbereiding van het symposium. Het is de bedoeling dat aandeelhouders van Eneco inzicht krijgen in de verschillende consequenties, overwegingen en voor- en nadelen die een rol spelen bij behoud of verkoop van hun aandelen. Definitieve besluitvorming daarover vindt plaats na de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart 2018. Meer informatie op  https://www.amstelveen.nl/home/persbericht/symposium-aandeel-in-duurzaamheid-donderdag-1-februari-2018-in-rotterdam

 

Lees ook:Astrid Joosten leidt ‘Eneco-symposium’
Lees ook:Voorstanders verkoop Eneco: Geen argument
Lees ook:Raat wil lobby-symposium over Eneco
Lees ook:Symposium over Eneco in februari
Lees ook:Raat tegen afzetten commissarissen Eneco

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.