Gemeente wil duurzaam op weg met Eneco

Jan-Willem Groot

Jan-Willem Groot

Door de grondstoffen voor energieopwekking dichter bij huis te produceren, is minder transport nodig. Dat kan bijvoorbeeld door plaatselijke biomassa te verbranden. Het is één van de oplossingen waaraan gemeente en Eneco denken om samen aan duurzaamheid te werken. Naar verwachting tekenen zij begin volgend haar een overeenkomst, die tot 2015 loopt. Zij willen samen aan duurzame projecten gaan werken, om in te spelen op toekomstige veranderingen in de energiemarkt en lokale bronnen tegen aanvaardbare tarieven te gaan benutten. Daartoe hebben zij een gezamenlijke visie ontwikkeld, die aansluit bij het lokale Energiebeleidsplan en ambities van de regio. De strategische samenwerking zal onder andere structurele oplossingen moeten aandragen voor lokale energieopwekking. In de toekomst zouden daartoe ook geothermie-mogelijkheden kunnen worden benut.Ook bij gebiedsontwikkeling en grote investeringen wordt volgens de gemeente de inbreng van een private partner steeds belangrijker, onder meer op het gebied van marktkennis en voor kapitaalinjectie.

CDA-wethouder Groot van Milieu en Duurzaamheid constateert dat energie tegen betaalbare prijzen schaarser wordt, terwijl de vraag ernaar niet afneemt. “We willen niet afwachten, maar zelf aan het roer staan om goede en betaalbare alternatieven aan onze inwoners te bieden,” zegt Groot, die Eneco een interessante innovatieve partij vindt. Eneco is al warmteleverancier in Amstelveen Noord en dochteronderneming Stedin gasnetbeheerder voor Amstelveen. De gemeente is aandeelhouder in de onderneming.

De samenwerkingsovereenkomst houdt in dat Eneco de gemeente gaat helpen met haar duurzame strategie en het behalen van haar doelstellingen. Beide partijen zullen zich overigens bij projecten moeten houden aan de aanbestedingsregels.

Lees ook:GroenLinks wil duurzamer Eneco
Lees ook:CDA wil Eneco-dividend in fonds duurzaamheid
Lees ook:Voorstel B&W: ‘Raad houd Eneco-aandeel’
Lees ook:Raat wil lobby-symposium over Eneco
Lees ook:Symposium over Eneco in februari

2 reacties op “Gemeente wil duurzaam op weg met Eneco

  1. A. Dijkstra

    Zie bijgevoegde link naar een artikel van engineering.be.
    Hout verbranden is niet duurzaam en groen. Het is gewoon een nieuwe schaarse (schaarswordende) grondstof op de verbrandingsovens draaiende te houden en legitimiteit te geven.
    CDA: denk eens goed na over duurzaamheid en de schepping.

    Link: http://www.engineeringnet.be/belgie/detailbelgie.asp?Id=5137

    Dit is overigens niet het eerst en enige artikel dat zich kritisch uitlaat over de omgang met biomassa.
    Leren we het dan weer niet.

      /   Beantwoorden  / 
  2. j

    Volgens mij ook milieuvervuilend!
    Kan de straat niet op als er hout wordt gestookt, bij windstil weer.M.i. moet het verboden worden………..

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.