CDA wil Eneco-dividend in fonds duurzaamheid

Gerard Hulsman

Het CDA Amstelveen wil dat de jaarlijkse dividenden van energiebedrijf Eneco, die aan de gemeente worden uitbetaald, in een fonds komen om Amstelveen sneller duurzamer te maken. Het gaat volgens het CDA om een jaarlijks bedrag van ongeveer 625.000 euro.

CDA-raadslid Gerard Hulsman wil woensdag aan de gemeenteraad voorstellen een zogenaamd Eneco Duurzaam Dividend Fonds op te zetten.

Een maand geleden besloot de voltallige raad de gemeentelijke Eneco-aandelen niet te verkopen. In totaal zijn nu 53 gemeenten de aandeelhouders van de energiereus, maar onder meer Rotterdam (met 32% van de aandelen) wil verkopen aan een marktpartij en desnoods naar de beurs gaan. Daar voelt Amstelveen, tot nu toe in de minderheid, niets voor.

Het CDA stemde, zoals alle fracties, er mee in dat Amstelveen niet verkoopt. Maar het is volgens Hulsman logisch dat het dividend ook daadwerkelijk voor duurzaamheid wordt ingezet. Als men de klimaatdoelstellingen van “Parijs” wil halen, waar Amstelveen zich aan heeft gecommitteerd, moet er meer gebeuren dan nu is gepland, meent het raadslid. Het geld van Eneco kan volgens hem onder andere worden gebruikt om bewoners een financieel duwtje in de rug te geven bij investeringen op het gebied van energiebesparing, duurzame warmte en duurzame energie-opwekking.

 

Lees ook:Raat wil lobby-symposium over Eneco
Lees ook:Raad beslist in september over Eneco-aandeel
Lees ook:Voorstel B&W: ‘Raad houd Eneco-aandeel’
Lees ook:Gemeente wil duurzaam op weg met Eneco
Lees ook:Symposium over Eneco in februari

11 reacties op “CDA wil Eneco-dividend in fonds duurzaamheid

 1. Heikneuter

  Aardig idee, maar nu is het de vraag hoe kun je dit dividend verdelen zodat elke Amstelvener er wat voordeel van heeft. Dat lijkt me moeilijk.

    /   Beantwoorden  / 
 2. CeeBee

  Het duurzaamheidsfonds is een ander woord voor oormerken. En aangezien het college daar geen voorstander van is, zou ik denken dat het voorstel niet op een meerderheid in de raad kan rekenen.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Elias

   En als de VVD, bijvoorbeeld, tegen is, volgt kritiekloos de hele coalitie. En die is in de meerderheid. Geen schijn van kans dus, lijkt me.

     /   Beantwoorden  / 
   1. CeeBee

    Ja, zo werkt dat met meerderheden..

      /   Beantwoorden  / 
   2. 🤡

    Tja het wordt eens tijd dat Raat wat tegenspel krijgt, want dat stelletje nitwits van medewethouders vormen geen partij. Veeningen is constant op zoek naar expats, moet voortdurend bijgepraat worden als ze ergens komt, geen dossierkennis, geen contact met publiek of je moet lintjes knippen daaronder verstaan, Brandes ook volstrekt onduidelijk en heeft de sociaal democratische principes van zijn partij totaal verloochend en onder zijn beleid is de sociale structuur in vele wijken nog verder afgebroken.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Rotary-vriendje

     “….en onder zijn beleid is de sociale structuur in vele wijken nog verder afgebroken.”

     Het clowntje heeft in ieder geval wél humor. (al weet iedereen natuurlijk wie het is)

       /   Beantwoorden  / 
    2. Tinus Trekveer

     Dat is allemaal hier aan de orde geweest. Nog iets nieuws te melden?

       /   Beantwoorden  / 
     1. 🤡

      Goh TT is fan van de PvdA. Nooit geweten.

        /  
     2. Rotary-vriendje

      Ben je schizofreen of zo ?

        /  
 3. Elias.

  Niet zelf nadenken bedoelt u en kritiekloos volgen? Ja, zo ontstaan ook meerderheden, kijk maar naar Noord-Korea.

    /   Beantwoorden  / 
  1. CeeBee

   Amstelveen en Noord-Korea. Interessante vergelijking, al herken ik uw gebruikelijke nuance er niet in terug zal ik maar zeggen..

     /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.