GroenLinks wil duurzamer Eneco

Axel Boomgaars

Axel Boomgaars

GroenLinks wil dat Amstelveen, samen met andere aandeelhouders, een vuist maakt voor groenere stroom van Eneco. De gemeente heeft 73.671 aandelen (1,5% ) van de stroomproducent, ter waarde van zo’n 7,4 miljoen euro. Dat geld moet volgens de fractie duurzamer worden geïnvesteerd.

Uit recent onderzoek blijkt dat stroom in Nederland steeds grijzer wordt opgewekt, en dat er ook bij Eneco nog winst te behalen valt, zegt GroenLinks.

Van de grote energiebedrijven doet Eneco het overigens het best, maar scoort vooralsnog een mager zesje, weet GroenLinks. En zij vindt dat niet genoeg. Volgens de partij moet de gemeente zich als aandeelhouder hard gaan maken voor meer duurzaamheid in het bedrijf. “Geld moet op een duurzame manier rollen”, zegt fractievoorzitter Axel Boomgaars.

Een van de mogelijke manieren om te verduurzamen bij Eneco is duurzamer stroom in te kopen, legt hij uit. Het bedrijf produceert niet alleen stroom, maar koopt die voor haar klanten ook in het buitenland. Dat gebeurt nog steeds voor een groot deel via wat men een ‘handelsmix’ noemt, met ook een groot deel via gas en kolen verkregen stroom. Dat moet afgelopen zijn, vindt Boomgaars. “Wij willen geen Amstelveens geld steken in vervuilende energievormen, maar juist innovatie en duurzaamheid stimuleren.”

Het Amstelveense college van B&W heeft al aangegeven hierin mee te willen gaan. Maar met 1,5% van de aandelen is het moeilijk een vuist maken. Daarom heeft GroenLinks collega-fracties in het land gevraagd dezelfde oproepen te doen. In Rotterdam heeft men zo’n 30% van de aandelen, in Den Haag zo’n 16%. “Als we met zijn allen de krachten bundelen, kunnen we echt een verschil maken en de stroomvoorziening verduurzamen. Dat zou een fantastisch resultaat zijn,” zegt Boomgaars.

 

Lees ook:CDA wil Eneco-dividend in fonds duurzaamheid
Lees ook:Raat wil aandeel Eneco niet verkopen
Lees ook:Raad beslist in september over Eneco-aandeel
Lees ook:Voorstel B&W: ‘Raad houd Eneco-aandeel’
Lees ook:Symposium over Eneco in februari

Eén reactie op “GroenLinks wil duurzamer Eneco

  1. Herrie

    GroenLinks Amstelveen waarschuwt voor de laatste keer. Oppositiepartij. En GroenLinks is dat ook in Rotterdam waar Leefbaar Rotterdam, CDA en D66 de leiding hebben en ook in Den Haag geen Groenlinkser in B&W te vinden. Leuke propaganda en luchtballon, maar dit is vooral landeljke politiek tenzij je echt 50%+1 aandeel hebt. Alsje dit soort dingen wil doen moet je datvoor alle energiebedrijen doen dus ook Nuon, Essent etc. En misschien weet Groenlinks Amstelveen het niet maar het zijn ook vooral de overheidsbedrijven Tennet, Stedin/Joulz (weliswaar onderdeel Eneco), Alliander e.d. die feitelijk de energie leveren.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.