Raat wil aandeel Eneco niet verkopen

Herbert Raat

Persoonlijk is wethouder Herbert Raat van Financiën (VVD) niet voor het verkopen van de aandelen in energiebedrijf Eneco die de gemeente heeft. Hij wil zich met de andere leden van B&W op de kwestie beraden, nu de drie grootste aandeelhouders van Eneco – Rotterdam, Den Haag en Dordrecht – hun aandelen naar de markt willen brengen.

Eneco staat eigenlijk in de etalage, sinds het begin dit jaar niet meer in publieke handen hoeft te blijven. Het kan commerciële partners zoeken. En daarom moeten gemeenten, waarvan er in totaal 53 aandeelhouder zijn, niet meer in het bedrijf participeren. Dat vindt althans de Rotterdamse wethouder Adriaan Visser (D66).

De Maasstad is met 31,7% de grootste aandeelhouder. Den Haag en Dordrecht volgen met respectievelijk 16,6% en 9,1%. Amstelveen heeft samen met Aalsmeer, Bloemendaal, Castricum, Haarlemmerliede, Uithoorn en Zandvoort vijf procent. Maar dat levert de gemeente wel een miljoen per jaar op. “Het is de vraag of je nu de kip met de gouden eieren moet slachten”, zegt Raat. Hij is het overigens met commerciële route van Eneco niet eens. “Overheden moeten zich niet terugtrekken uit zulke nutsvoorzieningen,” zegt hij. In 2008 speelde de zaak in Amstelveen ook. Toen was een groot deel van de gemeenteraad voor verkopen, maar Raat ging er – toen nog als raadslid – namens de VVD voor liggen. De verkoop ging uiteindelijk niet door. Maar de zaak ligt nu wat anders. “We doen even niks”, zegt Raat. Hij denkt dat Rotterdam geld nodig heeft voor onder meer het financieren van wat er op de Maasvlakte gebeurt.  ”Maar ik weet dat natuurlijk niet echt`, zegt hij.

In totaal gaat de verkoop van Eneco-aandelen om ongeveer 2,5 tot 2,9 miljard euro.

 

 

Lees ook:Astrid Joosten leidt ‘Eneco-symposium’
Lees ook:Symposium over Eneco in februari
Lees ook:Voorstel B&W: ‘Raad houd Eneco-aandeel’
Lees ook:Raat wil lobby-symposium over Eneco
Lees ook:Den Haag (tegen Eneco-verkoop) steunt Raat

2 reacties op “Raat wil aandeel Eneco niet verkopen

 1. Daan Banaan

  Het is altijd handig om bij openbare nutsbedrijven een vinger in de pap te blijven houden, al is het maar om Amarikaanse toestanden te vermijden. Bovendien brengt dit ook nog geld op.

    /   Beantwoorden  / 
 2. Liberaal Banaan

  Waarschijnlijk heeft deze zichzelf liberaal noemende VVD man Herbert Raat niet door dat Eneco per 1 februari jl. is gesplitst.
  STEDIN daar zitten de nutsfuncties in, dus voor Amstelveen het gasnet (electra zit bij Liander [in 2008 afgesplitst van het verkochte Nuon], ook van overheden).

  Amstelveen heeft ook een klein aandeel in STEDIN. STEDIN mag niet verkocht worden en moet van overheden zijn en wordt daarnaast streng gereguleerd als monopolist.

  Eneco is alleen de commerciele verkoper met wie je de contracten doet en service; maar is meestal duurder dan concurrenten als Energie Direct, Eon, NLE, Engie, Greenchoice, Anode etc etc die allemaal van de netten van STEDIN (gas) en Liander (electra) gebruik maken.

  Waarom zou de gemeente Amstelveen met praktisch 1 of 2 % geen zeggenschap nu in de commerciele dienstenverkoper ENECO willen zitten?
  Rotterdam, Den Haag en Dordrecht hebben een punt, lees het Consultatiedocument van de Aandeelhouderscommissie en andere stukken op https://denhaag.raadsinformatie.nl/modules/13/Overige%20bestuurlijke%20stukken/401940

  Deze situatie is dus echt anders dan in 2008 toen STEDIN en ENECO nog EEN bedrijf waren. Enige is wel aandachtspunt voor de warmtenetten die nog van Eneco zijn die ook in Amstelveen liggen.

  Enige is dat Amstelveen met misschien wel straks tientallen miljoenen euros aan opbrengst dan niet weer van die ‘leuke’ dingen moet doen en het geld over de balk moet gooien; er ligt nog een A9 rekening en Amstelveen heeft schulden!

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.