Burgerbelangen en PvdA willen ‘ouderenkunst’

Jacquelinne Hocker

De coalitiepartijen Burgerbelangen Amstelveen (bbA) en PvdA komen woensdag met het voorstel te onderzoeken of kunst niet wat voor ouderen is. Die zouden op dat gebied dan actief moeten worden om hun ‘maatschappelijke participatie, sociale omstandigheden en mentale gezondheid’ te verbeteren. In een motie zeggen zij voor de proef 25 mille te willen reserveren.

In bbA is initiatiefneemster burgerlid Jacqueline Höcker. Zij krijgt steun van fractievoorzitter Esther Veenboer van de PvdA.

Een burgerlid maakt wel van een raadscommissie deel uit, maar niet van de gemeenteraad. Het voorstel komt aan de orde bij de behandeling door de gemeenteraad woensdag van de zogenoemde Kadernota, waarin de contouren voor de begroting van volgend jaar zichtbaar worden.

In verschillende gemeenten – zoals Groningen, Schiedam, Amersfoort en tien gemeenten in Gelderland – hebben zogenaamde Proeftuinen goede resultaten opgeleverd met dergelijk kunstbeleid.

“Amstelveen heeft behoefte aan succesprojecten voor ouderen” zegt Jacqueline Höcker van bbA. “De stad kent al een aantal sterk vergrijsde wijken en er wordt verwacht dat het aandeel van ouderen in de bevolking er vanaf 2020 hoger is dan 20%. Dat betekent toenemende fysieke problemen, maar ook meer eenzaamheid en hulpbehoevende thuiswonenden” Zij denkt aan samenwerking van de gemeente met zowel sociale als culturele instellingen. “Vita wil dit ook heel graag. Wetenschappelijk is bewezen dat het voor zowel dementerenden als anderen werkt, ook preventief.”

Volgens Esther Veenboer helpt deelname aan kunst- en cultuur bij het ontwikkelen van het zelfvertrouwen en talent. Ook zou het sociale netwerk er groter door worden. Kunst beoefening bevordert de mentale gezondheid en draagt bij aan een grotere onafhankelijkheid, zegt ze. “Dat blijkt wetenschappelijk onderzoek. Het is tijd dat we in Amstelveen daar een visie op ontwikkelen”.

 Verbinding

PvdA en bbA vragen het college als onderdeel van het ontwikkelen van een algemene visie voor ouderenbeleid eerst te beginnen met kunstbeoefening door ouderen. De partijen willen daarmee aantonen dat kunst- en cultuurbeoefening door ouderen preventief werkt, waardoor de kosten voor duurdere vormen van zorg omlaag gaan, terwijl tegelijkertijd mensen er gelukkiger van worden. Volgens de twee partijen werken de Amstelveense culturele instellingen graag aan een dergelijk project willen mee, omdat zij graag in verbinding willen staan met het sociale domein. Als de proef slaagt, willen de initiatiefnemers die laten volgen door structureel beleid en het project uit te breiden naar andere kwetsbare groepen.

 

 

Lees ook:PvdA en D66 willen fonds voor zorginnovatie
Lees ook:PvdA voluit achter verzelfstandiging Amstelveen College
Lees ook:PvdA nu tegen meer sociale huurwoningen
Lees ook:Vertraging bouw aanleunwoningen door geld
Lees ook:PvdA wil armoede onder kinderen bestrijden

5 reacties op “Burgerbelangen en PvdA willen ‘ouderenkunst’

 1. Frank

  Hoe oud is Armando ook al weer?

    /   Beantwoorden  / 
  1. P.G. van Faassen

   Bij Amstelveenz reageerde je heel anders. Alleen de onzinnigheid daar en hier is identiek.

     /   Beantwoorden  / 
 2. P.G. van Faassen

  Volledig offtopic, maar waarom lees ik hier niets dat onze burgemeesteres weggaat?

    /   Beantwoorden  / 
  1. Johan Bos

   Rustig. We moesten even zien waar precies zij heen gaat.

     /   Beantwoorden  / 
   1. P.G. van Faassen

    Ik ben heel rustig. E.e.a. was gisteravond rond 19:00 uur al bekend.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.