PvdA en D66 willen fonds voor zorginnovatie

Paul Meinhardt (D66)

De collegepartijen D66 en de PvdA in de gemeenteraad willen meer innovatie in de zorg. Woensdag riepen zijn in een motie het college op ter stimulering daarvan een fonds te creëren om vernieuwingen in de zorg aan te jagen. De motie kreeg de stemmen van alle partijen met uitzondering van de SP.

Het fonds moet lokale zorginstellingen, welzijnsorganisaties, commerciële partijen en bewoners in staat stellen slimme ideeën op het gebied van zorgvernieuwing en -verbeteringen in de praktijk te brengen, zeggen de indieners. Zijn vinden dat sinds de gemeente een groot deel van de zorg heeft overgenomen van rijk en provincie die wel betaalbaar en op peil moet blijven.

‘Nu na twee jaar de balans wordt opgemaakt is het voorzieningenniveau op peil, maar vernieuwing hard nodig om de kwaliteit van de zorg te verhogen’, vinden de partijen. D66 raadslid Paul Meinhardt: “Door vernieuwingen in de zorg toe te passen verhogen we de kwaliteit van leven. Met dit fonds kunnen we dat sneller bereikbaar maken.”

Volgens hem zijn ongeveer twintig gemeenten Amstelveen voorgegaan in het creëren van een innovatiefonds.

Esther Veenboer

Zij hebbeninnovatiefondsen initiatieven gesteund die onder meer vrijwilligers en mantelzorgers in staat stellen betere hulp te verlenen aan bewoners die dit nodig hebben. Uit de fondsen komt ook hulp maar voor het vergroten van het eigen sociale netwerk, zeggen zij.

PvdA raadslid Esther Veenboer: “Het fonds maakt het mogelijk om initiatieven te steunen die kwaliteit van zorg verhogen en de zorg dichterbij de mensen brengt.”

 

Lees ook:PvdA en GroenLinks: onderzoek overschot zorg
Lees ook:Innovatiefonds Zorg en Welzijn op komst
Lees ook:PvdA voluit achter verzelfstandiging Amstelveen College
Lees ook:PvdA wil armoede onder kinderen bestrijden
Lees ook:Fonds voor suggesties voor zorg en welzijn

34 reacties op “PvdA en D66 willen fonds voor zorginnovatie

 1. jo

  á la focus project voor de hele wijk!!!!

    /   Beantwoorden  / 
 2. Frank Bikker

  Het vergroten van het sociale netwerk voor een 85 jarige. Hoe had men dit zich eigenlijk voorgesteld. Een hoop bla, bla, maar het komt er op neer nog meer vrijwilligers en mantelzorgers. De vacaturebank voor vrijwilligers puilt nu al uit . Al die vacatures kan men nooit vervullen en dat is bekend bij de PvdA en D66.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Pindarots

   Sodemieter op met die vrijwilligers.

     /   Beantwoorden  / 
   1. Frank Bikker

    Nu ben je niet om te vreten Pindarots! Veel vrijwilligerswerk speelt zich puur af op het menselijk vlak . Het bezoeken van eenzamen, buddywerk, taalhuiswerk , werk op een Zonnenbloemboot kan niet door profs gedaan worden. Het wordt iets anders als regulier werk vervangen wordt door vrijwilligers, zoals veel in verpleeg/bejaardenhuizen gebeurt, bijvoorbeeld uitserveren maaltijden, voeden dementerenden enz.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Rode Paprika

     Wat is volgens Frank Bikker regulier werk? Onderwijzers kunnen straks ook door robotjes worden overgenomen hoor. Zo bijzonder is dat vak niet. Wat kennis, een beetje Nederlandse taal machtig zijn, wat kunnen rekenen. Een beetje Aardrijkskunde, Geschiedenis…., maar in de zorg mogen allerlei onkundigen, zonder gage, hun totale onkunde botvieren op zwakke broeders en zusters die een bepaalde leeftijd hebben bereikt???

       /   Beantwoorden  / 
 3. jo

  DOE EERST WAT AAN DE ONDERMAATSE ZORG BRENTANO HUIS AD POEL
  ZE WILLEN NIET DAT HET NAAR BUITEN WORDT GEBRACHT

    /   Beantwoorden  / 
   1. Frank Bikker

    Wat heeft die link met de zorg in Amstelveen te maken?
    Het enige wat waar is dat Raat iets over het niveau van de zorg heeft gezegd wat niet vleiend was voor Nieuw Vredeveld. Ik denk dat ie daar gelijk in heeft gehad. Maar is het gevolg dat ie nu doorpakt? En zijn alle patiënten er wat mee opgeschoten ?

      /   Beantwoorden  / 
 4. Melanchton

  Als het voorzieningenniveau op peil is, welke vernieuwing is dan zo hard nodig? Kennelijk hebben de initiatiefnemers daar ideeën over, maar die noemen zij niet.

  Vernieuwing omwille van de vernieuwing levert niet altijd een verbetering op.

  Er wordt dan geld en moeite besteed die misschien beter aan de zorgvragers (en niet aan managers en onderzoekers) ten goede kan komen.

    /   Beantwoorden  / 
 5. Rotary-vriendje

  Al die artikelen worden twee keer geplaatst. Dat verwaterd de discussie. Dus hier ook maar:

  Niks stimuleringsfondsen. Dat is typisch voor Amstelveen; geen structurele oplossingen, maar hapsnapbeleid. Gewoon de zorg goed regelen en financieren. Hoef je ook niet met dit soort amateuristische ideeën te komen. Maar ja, Amstelveen hoort graag mensen dankjewel zeggen.

    /   Beantwoorden  / 
 6. Elias.

  Raat heeft het bij zorgkantoor en inspectie neergelegd. Meer kon hij niet doen. Hij ging volgens de burgemeester als eerste bestuurder in Nederland met een klacht naar de inspectie, want heeft geen zeggenschap in verpleegcentra. Maar hij deed dat omdat hij vond dat daar Amstelveners zaten voor wie de gemeente verantwoordelijk is. Nu wordt van hem verwacht dat hij ‘doorpakt’ op een terrein waar hij formeel niets heeft te vertellen. Hij kan hooguit opnieuw klagen als er weer klachten binnen komen. Soms worden wethouders verantwoordelijkheden en plichten in de schoenen geschoven die zij totaal niet hebben, Helaas, zegt hij zelf…

    /   Beantwoorden  / 
  1. P.G. van Faassen

   “Soms worden wethouders verantwoordelijkheden en plichten in de schoenen geschoven die zij totaal niet hebben, Helaas, zegt hij zelf”

   En dat is schrijnend, want altijd komend uit de extreem linkse, geweld niet schuwende, linkse hoek.

   En daarom zal dat groepje nooit enige zeggenschap krijgen, want wij zijn met meer.

     /   Beantwoorden  / 
   1. Daan Banaan

    Peter de super 🤡
    In de middeleeuwen hadden ze aan elk hof ook al een hofnar. Dus niets nieuws.

      /   Beantwoorden  / 
  2. Frank Bikker

   Raat had ook kunnen zeggen dat hij de vinger aan de pols blijft houden, ondanks dat hij inderdaad geen zeggenschap daarover heeft. De reden dat hij daar is gaan kijken , is omdat de mensen daar ook Amstelveners zijn. Dat vind ik moreel gezien een legitieme reden en enkel te prijzen en ik hoop dat er nog vele klachten herhaaldelijk zullen komen van alle lokale bestuurders net zo lang totdat het probleem is opgelost bij alle tehuizen waar dit speelt.
   Reken maar dat het zorgkantoor en de inspectie Raat dat niet in dank hebben afgenomen.

     /   Beantwoorden  / 
   1. Elias.

    Hij heeft toch gezegd dat hij dat zal doen? Ik vind dat je zeurt. Hij is al twee keer naar de inspectie geweest en doet dat weer als er geen verbetering komt (de tweede keer was ook het gevolg van geen verbetering zien door zogenoemde verbeterplannen).

      /   Beantwoorden  / 
  3. Melanchton

   Mensen die de maatschappij schade toebrengen, zijn per definitie niet links.

   De maatschappelijke ongelijkheid die rechts wenst, veroorzaakt en instandhoudt, brengt in ieder meer schade teweeg dan straatrellen.

     /   Beantwoorden  / 
   1. Melanchton

    De maatschappelijke ongelijkheid die rechts veroorzaakt en instandhoudt, brengt in ieder geval meer schade teweeg dan (zogenaamd linkse) straatrellen. (Correctie.)

      /   Beantwoorden  / 
 7. Frank Bikker

  Ik word een beetje moe van dat links/rechts gedoe. Ik ben gewoon voor het beste voor iedereen.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Melanchton

   ‘Gewoon het beste voor iedereen.’? Bedoel je dat iedereen evenveel krijgt ten koste van de rijken? Ouwe revolutionair.

     /   Beantwoorden  / 
  2. Melanchton

   ‘Het beste voor iedereen.’ Daar is wel wat voor nodig, om te beginnen een verkiezingsuitslag die de neoliberalen niet weer zo veel macht geeft. De meerderheid maakt niet per definitie de juiste keuzen.

     /   Beantwoorden  / 
   1. Elias.

    Bedoelt u dat democratie (meerderheid beslist) alleen een goed principe is als er uit komt wat u zelf het beste vindt?

      /   Beantwoorden  / 
   2. Melanchton

    Elias, ik bedoel dat de mensen eerlijk (dus zonder populisme) verteld miet worden wat de maatschappelijke en ecologische consequenties zijn van hun politieke keuzes.

    De meeste mensen hebben een aangeboren en/of aangeleerde solidariteit met hun zwakkere medemensen, een maatschappelijk verantwoordelijkheidsgevoel en een bewustheid van rentmeesterschap.

    Die worden echter overschaduwd door de ontevredenheid, het egoïsme en het winstbejag die door het dominante neoliberalisme worden aangewakkerd.

    De echte Melanchton baseerde dit soort overwegingen en regels op de Tien Geboden.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Elias.

     In een democratische gemeenschap vertellen anderen wel wat die gevolgen zijn. Maar kennelijk winnen zij daar minder stemmen mee dan die door u bedoelde neoliberalen. Wat stelt u voor? Al die VVD-ers, bijvoorbeeld, maar in stafkampen? Trouwens, wie ia er nu eigenlijk volledig éérlijk in de politiek?

       /   Beantwoorden  / 
     1. Rotary-vriendje

      Houd eens op over strafkampen. Waar slaat dat op?

        /  
   3. Melanchton

    Elias, zoals de waard is, vertrouwt hij zijn reageerders.

    Er zijn autobezitters did vanuit hun maatschappelijke en ecologische bewustzijn vóór autobeperkend beleid zijn. Er zijn vakantiegangers die om dezelfde redenen vóór fiscale ontmoediging van vliegen zijn. Er zijn huizenbezitters die vóór verdere beperking van de hypotheekrenteaftrek zijn. Zo zijn er meer mensen die niet louter ogv egoïstische overwegingen stemmen.

      /   Beantwoorden  / 
   4. Melanchton

    Elias, het populistische verhaal van de liberalen is wat de meeste mensen het liefste horen: ‘Zorg goed voor jezelf, zwakkeren zijn zelf verantwoordelijk voor hun achterstand, meer autowegen en grotere vliegvelden want verspilling en vervuiling zijn goed voor de economie, etc. Het verlokt mensen tot eigenzuchtig, kortzichtig, asociaal en materialistisch gedrag.

    In een democratie worden tegenstanders niet verbannen maar alleen tegengesproken.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Elias.

     Tegenspreken doen in AV toch GroenLinks en SP. Maar die trekken niet voldoende stemmen om de dienst uit te maken. Overigens zei de VVD fractievoorzitter dat op het gebied van duurzaamheid zijn partij GroenLinks en D66 inhaalt…

       /   Beantwoorden  / 
    2. Rode Paprika

     Juist!!!! En tegengesproken op een normale manier. I.p.v. op de persoon, zoals je vervelende kinderen niet afstraft op hun persoon, maar op hun gedrag.

       /   Beantwoorden  / 
    3. Rode Paprika

     Helaas bestaat er in Amstelveen geen pers meer die haar taak uitoefent, nl het kritisch volgen van lokaal beleid tbv alle inwoners. Het is nog slechts een ja en amen voor het zittende college. Maar ja daar hebben Amstelveners voor gestemd. Een nieuwe burgemeester die hoewel onafhankelijk een klein beetje druk uitoefent op de VVD zou welkom zijn. In ieder geval dient hij of zij geen meeloper te zijn. Van t veldt was waarschijnlijk een zwakke schakel.

       /   Beantwoorden  / 
     1. Daan Banaan

      Het vak staatsinrichting op MAVO-niveau zou voor sommigen onder ons geen kwaad kunnen.

        /  
     2. Amor fati

      Wel op C-niveau aub.

        /  
     3. Melanchton

      Een burgemeester heeft misschien niet veel macht maar hij/zij kan wel sturen en beïnvloeden.

        /  
   5. Melanchton

    Het verhaal van SP en GL is minder aantrekkelijk want daarin wordt een beroep gedasn op de maatschappelijke en ecologische verantwoordelijkheid van de burgers.

    De VVD duurzaam? In welk opzicht? Spilzucht?

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.