Wonen

Toch vreemd. Terwijl alle andere partijen in de gemeenteraad een mening hebben over de woningmarkt, wil de VVD er nog niets over kwijt. In het blad Amstelveenz meldt voorzitter Claudio Mancinelli dat geen bijdrage kan worden geleverd aan de rubriek ‘De politiek over’, waarin dat hoofdstuk de woningmarkt als eerste aan bod kwam, omdat de VVD nog druk doende is met een partijprogramma. De vraag is dus of de grootste fractie in de gemeenteraad voor de lokale verkiezingen met iets totaal nieuws komt.

Ik geloof het niet eigenlijk. De andere coalitiepartijen (PvdA, D66 en Burgerbelangen) verkondigen nu overigens eenparig wat de VVD jarenlang ook heeft gezegd. Eigenlijk zijn ze het er allemaal over eens dat er middeldure woningen moeten komen. Over sociale woningen hoor je alleen GroenLinks, SP, Ouderencombinatie en ChristenUnie. Maar die zitten ook in de oppositie en zullen daar wel blijven. CDA zit daar ook, maar sluit zich wat ‘middeldure’ huur- en koopwoningen betreft aan bij de coalitie. Mogelijk hoort die partij (weer) bij de volgende. Helemaal te verwachten is dat niet, want VVD, PvdA, D66 en Burgerbelangen willen doorgaan en alles houden (inclusief de wethouders) zoals het nu is.

Hoogbouw

Het CDA zegt wel meer hoogbouw te wensen, wat tot voor kort bijna vloeken in de kerk was. In het verleden pleitte datzelfde CDA trouwens voor meer eengezinswoningen. Dat kantoorgebouwen tot woningen moeten worden omgebouwd, omdat zij toch leeg staan, is iets waarover dat CDA geen enkele weerstand in de gemeenteraad kan verwachten.

De zwijgende VVD heeft intussen het doorstroombeleid zo ongeveer uitgevonden, waarmee de totale coalitie gretig instemde, hoewel de inmiddels naar een onverkiesbare plaats gedirigeerde Harry van den Bergh (PvdA) onlangs zei dat doorstroming op de woningmarkt niet realistisch is. Ofwel: Er komt in de praktijk geen spaan van terecht. “We moeten constateren dat doorstroming is mislukt”, zegt Bert de Pijper van de ChristenUnie. En Cor Spinhoven van OCA (Oudercombinatie) vindt dat het beleid ‘voor geen meter heeft gewerkt’.

Zij doelen op wat oorspronkelijk onder doorstroming werd verstaan, namelijk dat ‘scheefwoners’ hun sociale huurwoning zouden verlaten om een dak boven hun hoofd in het duurdere segment te zoeken. Zij maken kennelijk geen aanstalten en degenen die dat wel doen, kunnen duurder niet terecht. Hypotheek krijgen zij niet en de huurwoningen in het middensegment zijn uiterst spaarzaam. Maar de coalitiepartijen houden vast aan doorstroming. Want ja, de VVD is nog niet klaar met het verkiezingsprogramma. Dus heeft men alleen het nu bestaande en daar moeten die andere fracties wel op aansluiten….

 

Lees ook:PvdA nu tegen meer sociale huurwoningen
Lees ook:BBA tegen 50 mille kostend experiment doorstroming
Lees ook:Wonen
Lees ook:PvdA start kiescampagne met meeting over wonen
Lees ook:Raad wil inzicht in vraag naar seniorenwoningen

6 reacties op “Wonen

 1. Heikneuter

  Logisch dat de VVD nog niets van haar programma naar buiten heeft gebracht, want dan kunnen ze straks zeggen. Kijk maar de anderen vinden het ook! Nu kunnen wij ook niets anders , terwille van de coalitie.
  Ondertussen wel de woorden van hun voorman de hr. Raat vergetend, die hij uitsprak bij zijn bezoek aan Nieuw Vredeveld, dat er te weinig woningen waren voor de mensen werkzaam in de zorg.

    /   Beantwoorden  / 
 2. Ferry van Groeningen

  Beste Johan,
  Een belangrijke correctie. Het CDA volgt niet de coalitie bij haar inzet voor middeldure huur in Amstelveen, maar is juist de eerste partij die dit wist te agenderen in de gemeenteraad. Denk hierbij aan ons amendement in 2015 voor middeldure huur in nieuwbouwlocatie De Scheg. Daarna rolde alle partijen over elkaar heen om te pleiten voor bouwen in dit segment.
  Met vr groet Ferry van Groeningen, raadslid CDA.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Frank

   Ferry ; Aan hoeveel moet ik dan denken bij “middelduur”?

     /   Beantwoorden  / 
 3. Frank

  Cq wat hield dat amendement dan in?

    /   Beantwoorden  / 
  1. P.G. van Faassen

   Ja, Ferry van Groeningen welk amendement was dat dan precies? Ik heb eens gegoogled, en gezien ik een digibeet ben, kwam ik er helemaal niet uit.

   Dus doe eens uitleggen.

   O ja, als het u belieft.

     /   Beantwoorden  / 
 4. Rotary-vriendje

  Even geduld nog. Als de HRA is afgebouwd zijn we van de rechtse brallertjes verlost. Kwestie van tijd. Einde HRA, is einde VVD.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.