Wonen

Het is mijn vak of hobby niet, maar soms begrijp ik een beetje wat politici drijft. Het is een soort schaakspel, sorry als ik daarmee echte schakers beledig. Maar juist daarom tast ik  omtrent wat PvdA-raadslid Harry van den Bergh woensdag deed in het duister. Eerst hij eigenlijk geen spaan heel van het in de nota ‘Woonagenda 2015-2018’ vastgelegde woonbeleid en daarna stemde hij er toch mee in.  Zoiets als een geheelonthouder die reclame maakt voor comazuipen. Geen kiezer begrijpt het, maar Van den Bergh zei achteraf dat hij ook het algemeen belang wilde dienen.

Ik heb daar over nagedacht. Het komt er dus op neer dat de politieke visie van zijn partij geen fluit met het algemeen belang heeft te maken. Was ik al bang voor, maar het is leuk dat een insider het nu bevestigde. Helemaal nieuw was die opstelling niet voor me trouwens. Lang geleden gaf een raadslid uit dezelfde partij toe ergens met heel haar fractie tegen iets te zijn, maar toch voor te stemmen. Om geen narigheid in de coalitie te veroorzaken of zoiets.

Van den Bergh pleitte nu, net als de oppositie, voor het doorgaan met het bouwen van sociale huurwoningen, waarvan er volgens de overige drie coalitiepartijen genoeg zijn. Alleen zitten daar te veel ‘scheefwoners’ in (mensen die er teveel voor verdienen). Dus duurdere huizen bouwen, dan verhuizen die daar wel heen, is de opvatting. Doorstroming heet dat. Maar die heeft nog nooit gewerkt en werkt ook nu niet op korte termijn, omdat de instrumenten om die beweging op gang te brengen niet in de gereedschapskist van B&W zitten, betoogde Van den Bergh. “Het wordt tijd voor enige tegenspraak”, zei hij letterlijk, doelend op wat de andere drie coalitiepartijen hadden te melden.

Licht

Tussen die drie en de PvdA zit zoveel licht, dat die fractie niet anders kan dan tegenstemmen, dacht ik in mijn onnozelheid nog. De partij is immers terug bij het verschil in visie met de VVD, mede waardoor zij vorige keer niet in B&W belandde. Nu wel dus, want in de aanloop naar de vorming can een nieuw college hielden de sociaal democraten keurig hun kaken op elkaar over woningbouw.

Tot woensdagavond en de daaraan voorafgaande vergadering van de betreffende raadscommissie dan. Eindelijk volgt een van de drie coalitiepartijen de eigen diep gewortelde overtuiging, dacht ik. Foutje, natuurlijk. Maar ja, in ben een gewone burger en sta dus ver af van de niet te begrijpen politiek. Mij ontgaat volledig waarom de PvdA, kennelijk alleen om de rijen van de coalitie te sluiten, haar politieke opvatting zonder gevolgen hield. Aan de meerderheid in de gemeenteraad had tegenstemmen niets afgedaan, daar zorgden VVD, D66 en Burgerbelangen plus oppositiepartij CDA wel voor. Politiek kleur bekennen had voor de sociaal democraten (drie zetels) geenszins het beleid van B&W in gevaar gebracht. Zij kon dus redelijk ‘gevaarloos’ de eigen mening volgen. Wil de kiezer die snapt waarom dat niet is gebeurd zich bij mij melden?

 

Lees ook:Wonen
Lees ook:Van den Bergh als PvdA-probleem
Lees ook:GroenLinks teleurgesteld over uitblijven verbreding
Lees ook:Vervoersraad blijft ondemocratisch
Lees ook:Landelijk en lokaal

19 reacties op “Wonen

 1. Rotary-vriendje

  Harry van de Bergh is bijna 74 jaar. Denk je dat het die man nog éne moer interesseert wat hij uitkraamt ?

    /   Beantwoorden  / 
 2. Frank Bikker

  Ach misschien willen politiek kamikazegedrag vertonen.
  Niet alleen kiezersbedrog, maar ook ronduit DOM!
  Politiek masochisme.

    /   Beantwoorden  / 
 3. Jan Demming

  Of de kiezer, die snapt waarom dat niet is gebeurd, zich bij Johan wil melden? Bij deze dus. Het komt omdat de PvdA zich ale een echte slaaf al vele jaren onderwerpt aan de VVD waarmee – Johan insinueerde het al min of meer – de partij ook na volgend jaar de scepter over Amstelveen weer mede wil zwaaien. Want daar gaat het om: niet de wens van de kiezers volgen, maar ervoor zorgen dat het bedje ook straks weer gespreid is. Maar dat kan de PvdA gevoeglijk vergeten, want wie stemt er nog voor verraders?

    /   Beantwoorden  / 
   1. Jan Demming

    Of een kat in het nauw…

      /   Beantwoorden  / 
 4. Jan

  Denkend aan Amstelveen….
  Het dossier wonen rolt door…

    /   Beantwoorden  / 
  1. Jan Demming

   Broertje van Gerben?

     /   Beantwoorden  / 
   1. Hadjememaar

    Nee, hemzelf.

      /   Beantwoorden  / 
 5. Robert van Waning

  Leg sportvelden en stadsparken bovenop de A9-tunnel en bouw huizen op de huidige sportterreinen.

    /   Beantwoorden  / 
 6. Hadjememaar

  Kunnen de golfbanen van Loogman niet gebruikt worden voor woningbouw? Dat stuk van de Bovenkerkerpolder is toch al verpest.

    /   Beantwoorden  / 
 7. Robert van Waning

  De Amstelveense golfbaan wordt ieder jaar mooier door uitbundige groei van alle bomen, struiken en weelderige grassoorten die daar zijn geplant. Veel mensen en dieren genieten daar van de natuur in wat ooit een verwaarloosd, drassig en ontoegankelijk weiland was. Het nieuwe KPMG-gebouw met al die nazipetten op het dak is de enige storende factor.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Frank Bikker

   “een verwaarloosd,drassig en ontoegankelijk weiland”
   Dat is weer een typische uitspraak van Robert de Betweter. Het was wel vogelweidegebied, waar nu elk grassprietje even hoog wordt gehouden, zodat men daar ook weer een balletje kan slaan in deze omgeving, waar al tig golfbanen zijn. En dan begint meneer ook nog te kletsen over de natuurwaarde van een golfbaan. Te belachelijk voor woorden!
   Zoals wel vaker voorkomt bij deze “heer van stand” zal het wel weer eigen belang zijn.

     /   Beantwoorden  / 
  2. PeterPC

   rvw moet toch iets hebben met nazi gebeuren, als hij al gebouwen gaat zien als nazi’s.

   Mij verbaast het niet.

   Voor de rest moeten al die jankerds hierboven niet zeuren. Ze wonen hier (en heel graag), en praten altijd vanuit hun safe space voor een ander.

   Die opermingen lijken vooral voort te komen uit de verbitterde kijk op het leven van de werkloze, machteloze, mantelverzorgde, literflessen bier slurpende en shagrokende Joop-abonnee die ondanks zijn treurig bestaan gewoon op de PvdA blijft stemmen.

   Dit gaat trouwens ook op voor SP volk.

     /   Beantwoorden  / 
  3. Robert van Waning

   Frank ‘Off-topic’ Bikker maakt graag alles persoonlijk, ongeacht het onderwerp.

     /   Beantwoorden  / 
  4. Robert van Waning

   FaassenPC, ik heb inderdaad iets tegen nazipetten en alle andere uitingen van superioriteitswaan. Kijk nog maar eens goed naar dat KPMG-gebouw en tel de nazipetten die het dak ‘sieren’.

     /   Beantwoorden  / 
   1. Frank

    Ik off topic. Kan me niet voorstellen! Bestaat niet. Rare man is die RvW toch.

      /   Beantwoorden  / 
   2. Robert van Waning

    Wil je die persoonsgerichte aanvallen alsjeblieft achterwege laten, Frank? Zij dragen niets bij aan de discussies op dit forum. Hetzelfde geldt natuurlijk voor FaassenPC, maar het is zinloos om hem dat te vragen.

      /   Beantwoorden  / 
    1. PeterPC

     Ik had graag dat je eens stopte met je vuige laster over mij.

       /   Beantwoorden  / 
    2. Robert van Waning

     FaassenPC, jij schreef hierboven: “rvw moet toch iets hebben met nazi gebeuren.” En jij verwijt mij vuige laster terwijl je daarvan geen enkel voorbeeld kunt geven.

       /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.