Raad wil inzicht in vraag naar seniorenwoningen

J.W. Groot

“Wij gaan er graag mee aan de slag”, zei  wethouder Groot woensdag namens B&W  tegen de gemeenteraad. Hij reageerde op een door alle fracties ingediende motie, waarin het college werd gevraagd inzichtelijk te maken hoe groot het tekort is aan woningen voor senioren in Amstelveen.

Het beleid van het college is vooral gericht op doorstroming van goedkoop (sociale woningbouw) naar duur, maar omdat ouderen – zeker volgens het nieuwe welzijnsbeleid – langer thuis moeten wonen, komt er toenemende vraag naar seniorenwoningen. Voor zover die er al niet was. Vooral VVD en D66 juichen de doorstroming toe, omdat volgens hen de verkeerde mensen – met de hoog inkomen – in sociale woningen leven. Dat zogenoemde scheefwonen in goedkope woningen dor mensen die daarvoor eigenlijk teveel verdienen, zorgt er voor dat dor degenen die er recht op hebben van tien tot achttien jaar moet worden gewacht op zo’n goedkoop onderdak, is de redenering.

Maar nu moet er toch nog wat veranderen. De verhuurders, vooral corporatie Eigen Haard, moeten hun voorraad aanpassen en B&W inzichtelijk maken hoe zij dat doen. En de gemeente moet ook prikkels geven, en aan de raad laten zien welke dat dat zijn, om in zowel de sociale als de vrije sector het tekort aan aangepaste woningen voor senioren terug te dringen. En als B&W dan toch bezig zijn moeten zij de gemeenteraad ook maar eens laten zien welke andere factoren de wachttijden voor aangepaste woningen verlengen en de doorstroming afremmen. Nou ja dat remmende effect zou wel eens kunnen komen door de hoogte van de huren, heeft de raad nu eindelijk bedacht. In het eerste kwartaal van volgend jaar moet, als het aan hem ligt, een overzicht met antwoord op al die vragen op tafel komen. Of dat iets oplost, is voorlopig nog de vraag…

Lees ook:B&W blijven erbij: sociale huurwoningen genoeg
Lees ook:Vragen van GroenLinks over stagnerende doorstroming woningen
Lees ook:Eerste 68 sociale huurappartementen opgeleverd in Westwijk Zuid-West
Lees ook:BBA tegen 50 mille kostend experiment doorstroming
Lees ook:Coalitie wil nieuwe aanval op ‘scheef wonen’

3 reacties op “Raad wil inzicht in vraag naar seniorenwoningen

 1. vitriooltje

  Van de regering moeten ouderen langer thuis blijven zitten en moet hun bips worden afgeveegd door de buurvrouw. Daarnaast mogen de ouderen ook nog thuis blijven wonen als ze licht dementerend zijn ( Wat is dat? Met een luier om? ) Dit placht de regering olv de grote graaipartij VVD en de Partij van de Arrivé’s een participatiemaatschappij te noemen.
  Voor deze weldaad moeten de ouderen natuurlijk wel vet betalen!
  Het is natuurlijk dat de niet-zo-ouderen hierop gaan reageren. Zij die al die extra kosten al zien aankomen en denken. Ik blijf lekker zitten waar ik zit.
  Trouwens de huidige generatie ouderen kan niet eens die huren betalen, omdat bij de meesten van hun enkel de man een pensioen heeft opgebouwd.
  Hoe wereldvreemd zijn die D66 en VVD!

    /   Beantwoorden  / 
 2. Ellen Veringa

  Hoezo tekort aan sociale seniorenwoningen? Er staan er genoeg leeg in mooie complexen op Kringloop en Pluspunt. Zelfs bungalows voor echtparen! En lekker dicht bij winkelcentrum Groenhof (kringloop). Deze woningen worden verhuurd door Eigen Haard maar toegewezen door Vita. Volgens mij weten veel Amstelveners dat helemaal niet. Deze woningen zijn nog betaalbaar terwijl elders goedkope woningen worden afgebroken om flats neer te zetten met appartementen voor een huur van 700,- (jan lievensweg). Vonden groen links en pvda ook prima overigens.
  Wel even een kanttekening. Op de Kringloop wonen ook mensen die al dementeren. Sommigen komen hun huis niet meer uit. Eenzaamheid ligt hier op de loer en het is dan de vraag of dat goed is. Het blijft een lastig verhaal.

    /   Beantwoorden  / 
  1. vitrooltje

   Waarschijnlijk moeten die goedkope woningen aan de kringloop en pluspunt ook afgebroken worden om plaats te maken voor dure woningen. Dat is toch precies de bedoeling van de VolgeVreten Dombo’s en de partij van de Aso’s.
   En dat die dementerenden daar verkommeren zal ze een worst wezen m.n. zo’n fractievoorzitter die zijn eigen gehandicapte kind loopt uit te venten om wat stemmen te kunnen winnen.
   GL kan enkel wat slap lullen over een groene economie en zonnenpanelen, die enkel bedoeld zijn voor huizenbezitters,zodat hun huis nog een beetje op peil blijft.

     /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.