Platform en manifest tegen bezuinigen zorg

Patrick Adriaans

Er komt een platform ‘Zorgen voor Amstelveen’ om de gevolgen van de rijksbezuinigingen op de zorg goed in kaart te brengen en waar mogelijk te bestrijden. Ook gaat er een manifest naar leden van de Tweede Kamer. Dat is vorige week besloten tijdens een op initiatief van GroenLinks en SP gehouden discussieavond, waar de lokale media zorgvuldig buiten de deur werden gehouden. Wel aanwezig waren vertegenwoordigers van politieke partijen, belangenorganisaties, zorginstellingen en cliëntenraden. Die bleken allemaal bezorgd over de bezuinigingen. Dinsdag 19 februari is er een vervolgbijeenkomst in De Meent (20.00 uur). gepraat over de gevolgen voor Amstelveen van de bezuinigingen van het rijk op de zorg. Het is de bedoeling dat daar ‘belanghebbenden uit de zorg’ heen komen. Volgens Patrick Adriaans (SP) die een overzicht gaf van de te verwachten maatregelen, komt er een korting van 75% op de huishoudelijke zorg. Daarvan maken nu 2548 huishoudens in Amstelveen.

Tijdelijke huishoudelijke hulp bij ziekte of na een operatie in het ziekenhuis wordt geschrapt. Volgens Adriaans gaat opvangen van signalen door de professionele huishoudelijke hulp (en terugkoppeling naar Thuiszorg) goeddeels verloren bij particulier inhuren van hulp. Een andere bedreiging die hij ziet is sluiting van verzorgingshuizen.  Alleen mensen die zware zorg nodig hebben worden volgens hem nog in een verpleeghuis opgenomen. De druk op mantelzorgers en familie neemt toe, omdat betaalde thuiszorg kostbaar is.

Een aanwezige wijkverpleger herhaalde weer eens de klacht dat alle dienstverrichtingen volgens strikte voorschriften en tijdsbepalingen verlopen, waarbij er geen tijd overblijft voor een gesprek. Volgens GroenLinks en SP staat ook de dagopvang voor licht dementerenden ter discussie.

 

Voor dit manifest zoeken de organisatoren mensen die rechtstreeks geraakt worden door de bezuinigingen en hun verhaal willen doen. De initiatiefgroep groep wil zich daarna buigen over de specifieke gevolgen voor Amstelveen en wat daarmee te doen. Wie zijn bezorgddheid wil uiten kan dat doen via  [email protected]. Daar kan men ook een door de groep zelf gemaakt verslag van de eerste besloten bijeenkomst opvragen.

 

 

 

Lees ook:Vrees voor vastbinden dementerende Amstelveners
Lees ook:Meer taken naar gemeente: zorg wordt slechter
Lees ook:SP: ‘Hulp huishouden kind rekening aanbesteding’
Lees ook:Raat kwaad over ‘volksverlakkerij’ WMO
Lees ook:FNV: ‘AV-beleid huishoudelijke hulp juridisch juist’

Eén reactie op “Platform en manifest tegen bezuinigen zorg

  1. frank bikker

    Ik zou graag van wethouder Koops horen hoe zij de bezuinigingen die komen uit Den Haag ziet in onze gemeente?

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.