Vrees voor vastbinden dementerende Amstelveners

Dorien Mijksenaar

Licht dementerende Amstelveners zullen binnenkort vaker voor de zekerheid thuis worden vastgebonden als hun huisgenoten boodschappen moeten doen. Oorzaak van die mishandeling is dat voor hen de dagopvang verdwijnt. Het is een van de pijnlijke gevolgen van de zware bezuinigingen op de zorg. Die moeten voor Amstelveen zoveel mogelijk voorkomen. Daarop is de tweede bijeenkomst gericht die door SP en GroenLinks wordt georganiseerd onder het motto ‘Zorg voor Amstelveen’. Behalve lokale politici van uiteenlopende partijen, komen op 19 februari ook vertegenwoordigers van zorginstellingen en cliënten naar De Meent (20.00 uur, Orion 3). De bezuinigingen hebben, als er niets gebeurt, veel meer consequenties.

Tot nu toe werd bijvoorbeeld huishoudelijke hulp gedeeltelijk gesubsidieerd, met een bijdrage naar vermogen van de cliënt. Op die regeling wordt nu 75 procent gekort. Nu maken nog 2548 huishoudens gebruik van de dienst.

Wegvallen van dagbesteding gaat wegnemen van een kleine verlichting voor mantelzorgers betekenen. Ook zorg voor net uit het ziekenhuis gekomen mensen wordt afgeschaft. Er wordt meer gevraagd van het thuisfront, inclusief van kinderen van 12 jaar af. Brentano en andere zorginstellingen krijgen lege plekken. Olmenhof krijgt geen nieuwbouw. Wie in de verzorging zit, blijft, maar er worden geen nieuwe cliènten aangenomen. Bezuinigingen op de dagopvang betekenen ook dat licht dementerenden geen prikkelingen meer krijgen, sneller achteruit gaan en eerder naar een verpleegtehuis moeten.

Raadslid Dorien Mijksenaar van GroenLinks vindt dat ervaringsdeskundigen moeten worden geraadpleegd. Tijdens de eerste (besloten) bijeenkomst pleitte zij ook voor raadplegen van participatiegroepen als de seniorenraad. Zij vraagt zich ook af hoe het allemaal moet met mensen die de weg door de bureaucratische jungle niet weten.

 

Lees ook:Platform en manifest tegen bezuinigen zorg
Lees ook:GroenLinks: wijkverpleegster moet terug in buurt
Lees ook:Bijeenkomst mantelzorg jongeren met dementie
Lees ook:Raad vindt unaniem dat het anders moet met de zorg
Lees ook:SP en GroenLinks in actie tegen zorgbezuiniging

4 reacties op “Vrees voor vastbinden dementerende Amstelveners

  1. Romeo Warner

    In zorginstellingen wordt de kwaliteit van zorg niet alleen bepaald door de hoeveelheid personeel en het opleidingsniveau van de verpleegkundigen. Een goede werksfeer en tevredenheid met het werk zijn zeker zo belangrijk. Dat blijkt uit een onderzoek van het NIVEL.

      /   Beantwoorden  / 
  2. Paul

    het enige wat dat volk doet is aan het eind der maand hun geld tellen,en vooral proberen geld te stelen van patienten.DAT IS NEDERLAND….tot aan Den Haag aan toe….stelen en stelen en maar graaien

      /   Beantwoorden  / 
  3. slaafje

    In mijn wereld (BDSM) is vastbinden totaal geen mishandeling.

      /   Beantwoorden  / 
  4. gerben

    Moest er nog bij komen,zeg. Kijk nog even naar het bovenstaande nieuwsbericht aub.
    Ietwat andere context. Geen hobby. Sla de cookies aub over. Johan aast op winst.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.