SP en GroenLinks in actie tegen zorgbezuiniging

zorgstadspleinDe Amstelveense afdelingen van SP en GroenLinks hebben nu bijna duizend handtekeningen verzameld voor de volkspetitie ‘Red de Zorg’, een landelijke actie op initiatief van de FNV en CNV. Het is de bedoeling 300.000 handtekeningen op te halen om een protest te laten horen tegen de bezuinigingen op de zorg. De lokale vertegenwoordigers van beide politieke partijen staan zaterdag 6 juni weer op het Stadsplein. Intussen kan men ook individueel tekenen en informatie inwinnen via www.fnvvoorzorg.nl.

Er wordt bezuinigd op verpleeghuizen, de druk op zorgmedewerkers neemt toe, en mensen worden steeds meer op zichzelf aangewezen, zeggen de twee partijen.  Volgens SP-fractievoorzitter Joep van Erp valt er veel te verbeteren in de zorg. “Doe wat tegen de verspilling. Mevrouw van der Zijden liet me laatst een karrenvracht aan teveel verstrekte medicijnen en verbandmiddelen zien. Deze worden niet teruggenomen. Doe hier iets aan”, verzucht hij.

Volgens hem worden “vooral mooie verhalen” gebruikt om keihard te bezuinigen op mensen die er niet voor kiezen om ziek te zijn. “Ook in Amstelveen merken mensen daar de gevolgen van. Mensen die recht hebben op persoonsgebonden budget en door betalingsachterstanden niet of te laat krijgen uitbetaald kunnen op dit moment hun zorgverleners niet betalen.

Kiesrecht en kernwapens

\Volkspetities zijn in het verleden vaak ingezet op grote onderwerpen die de bevolking in beroering brachten, zoals het algemeen kiesrecht, of de plaatsing van kernwapens, leggen de twee fracties in de gemeenteraad uit. Deze landelijke petitie wil een even hard geluid laten horen, nu met betrekking tot de zorg. GroenLinks-raadslid Stieneke Kruijer is ervan overtuigd dat het onderwerp zorg ook in Amstelveen sterk leeft.  “Op straat horen we veel verhalen van mensen die zelf worden getroffen door de bezuinigingen op dat terrein of dat in hun omgeving meemaken. Er is minder tijd voor een praatje met ouderen, soms willen zorgverzekeraars die hun cliënten niet willen en er zijn mensen die best boodschappen voor de buren willen doen, maar niet de hele professionele zorg op zich kunnen nemen. We krijgen ontzettend veel handtekeningen binnen.”

Verslagen maken
Actieleidster Det van Kessel, werkzaam bij Ons Tweede Thuis: “Ik merk de bezuinigingen ook in de dagelijkse praktijk. Vacatures worden niet opgevuld en in de toekomst moet nog meer met vrijwilligers worden gewerkt, die het werk van geschoold personeel overnemen. De werkdruk neemt alsmaar toe en we zijn meer bezig met verslagen maken dan met professionele zorg verlenen. Ik zeg altijd dat zorg een vak is en geen hobby. En dit is nog maar het begin.”


Lees ook:Ruim 2300 AV-handtekeningen ‘Red de Zorg’
Lees ook:Platform en manifest tegen bezuinigen zorg
Lees ook:Bewonersvergadering in Bovenkerk
Lees ook:Raat: ‘Wachttijd hulp dementie moet korter’
Lees ook:Koffie en cake van SP bij sluiting bieb Middenhoven

4 reacties op “SP en GroenLinks in actie tegen zorgbezuiniging

  1. Frank Bikker

    Ook als u geen fan bent van FNV, SP en GL iedereen krijgt te maken gedurende een korte of lange periode in uw leven met de bezuinigingen op de zorg als uw ouders/partner/kind hulpbehoevend worden. Iedereen maakt zo’n periode in zijn leven mee,kort of lang. Kunt u dan die zorg verlenen naast het opvoeden van kinderen en uw werk? Bent u bereid of kunt u zich permitteren uw werk op te geven voor het verlenen van deze zorg? Wilt u dat uw ouders totaal vereenzamen omdat ze “vrijwillig” zo “zelfstandig”willen wonen? In de voormalige verzorgingshuizen lieten ze de mensen ook zo veel mogelijk zelfstandig doen, alleen was daar 24 uurs toezicht, iets dat niet gaat als je half dementerend en fysiek beperkt “zelfstandig” woont. De kans op ongelukken ( met bijbehorende kosten), overspannen mantelzorgers (met bijbehorend ziekteverzuim)neemt dan alleen maar toe. We hebben dan niet eens over het psychische leed wat door deze maatregelen wordt aangericht.
    “Eert uw vader en moeder.”is toch niet een gezegde wat enkel in “linkse” kringen gangbaar is, dus tekent allen die stomme petitie, opdat men eens in gaat zien dat grote delen van onze bevolking vinden dat zo niet met mensen om moet worden gegaan.

      /   Beantwoorden  / 
  2. truus jansse

    Men besteedt wel 1,1 miljoen aan een beeld en een zwembadje! Ik snap het niet!

      /   Beantwoorden  / 
  3. Marianne

    Ik heb de petitie getekend, uiteraard!

      /   Beantwoorden  / 
  4. ome Ruud

    Veel mensen van CU, PvdA en de partij van de “zorgzame samenleving en het gezin”, het CDA moet dit toch aanspreken.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.