Raat kwaad over ‘volksverlakkerij’ WMO

 

Herbert Raat

Herbert Raat

“Volksverlakkerij”, noemde wethouder Herbert Raat dinsdag de uitspraak van Tweede Kamerlid Mona Keijzer van het CDA. Die heeft volgens Het Parool gezegd dat Amstelveen één van de gemeenten in Noord-Holland is waar nu al de eenvoudige huishoudelijke hulp werd geschrapt. “Wij maken ons allemaal zorg over de toekomst van de zorg”, zei Raat. “Maar ik maak mij kwaad over zulke uitspraken van Kamerleden. “Wij hebben last van slecht geïnformeerde Kamerleden, die voor hun beurt praten.”

Binnen het ambtelijke apparaat bij de gemeente had Raat nog navraag gedaan om zich ervan te vergewissen dat de hulp niet is geschrapt. Dat bleek inderdaad niet het geval. “Ook in 2015 kan iedereen die het nodig heeft een beroep doen op hulp in de huishouding. Er wordt wel gekeken wat mantelzorgers of omgeving kunnen betekenen in de huishouding. Ook wordt een eigen bijdrage gevraagd”, luidde het ambtelijke antwoord.

Dat het overigens faliekant mis kan gaan met de huishoudelijke hulp, via het zogenoemde WMO-loket, bewees onlangs Hugo Hazeweijer, die uiterst goed is geïnformeerd over de materie, wegens zijn lidmaatschap van cliëntenraden etc. Maar toen hij zelf een beroep moest doen op huishoudelijke hulp, omdat hij in het ziekenhuis lag en alleen naar huis mocht als die hulp er was, bleek daarheen een lachwekkend en triest ambtelijk – en dus onnodig langdurig –  traject te lopen. Er zijn prachtige verordeningen, maar de uitvoering in de praktijk lijkt nergens op, constateerde Hazeweijer. Het beleid is gebaseerd op wantrouwen van de burger.

Hoe het budget voor de huishoudelijke hulp er volgend jaar uitziet, is overigens nog duister, heeft de gemeente toe. Dat is er afhankelijk van of een nieuwe WMO-wet door de Kamer komt. Intussen klaagt de oppositie in de gemeenteraad dat volstrekt onduidelijk is wie zich binnen B&W met WMO bezig gaat houden.

Lees ook:Huishoudelijke hulp (door) betaald bij herindicering
Lees ook:Gemeente biedt geen ‘Joodse’ huish. hulp meer
Lees ook:SP: Teveel zorggeld naar spaarpot gemeente
Lees ook:FNV: ‘AV-beleid huishoudelijke hulp juridisch juist’
Lees ook:Raat: ‘Een wereld te winnen in kosten welzijn’

4 reacties op “Raat kwaad over ‘volksverlakkerij’ WMO

  1. frank bikker

    Blijkbaar heeft de hr. Raat hier gekozen voor de tactiek: de aanval is de beste verdediging.
    Plotseling krijgen we nu te horen, dat hij al navraag had gedaan bij het ambtelijk apparaat. Waarom is dit dan niet eerder in de plaatselijke pers gekomen? En is er dan een wethouder die de WMO in zijn/haar pakket heeft of was mevr. Koops verkeerd ingelicht? Ook wordt er gekeken naar de bijdrage die mantelzorgers of de omgeving kan leveren. Hoe dan? En wat houdt die eigen bijdrage in? Hoeveel? Zijn daar normen voor? Kan het per gemeente verschillen? Waardoor rechtsongelijkheid kan ontstaan en waardoor een gemeente zelfs een inkomenspolitiek kan volgen?
    Het lijkt er eerder op dat binnen het huidige college een Zwartepietenspelletje over de WMO zich afspeelt, waarbij zelfs de hr. Raat geen oplossing voor weet te vinden, anders was al lang duidelijk geweest wie politiek verantwoordelijk voor de uitvoering zou worden.Maw niemand wenst zijn/haar vingers te branden aan iets wat juist bij grote groepen van de bevolking als zeer dringend wordt ervaren.
    Kortom een slecht begin voor het aankomend college en zeker geen opstekertje voor de hr. Raat, die zich er altijd op laat voorstaan dat ie zeer doortastend is.

      /   Beantwoorden  / 
  2. peterpc

    frank, het is helemaal geen aanval. Het CDA (een slecht verliezer, probeert een beetje de toon te zetten. En daar gaat Raat op in, of mag dat niet?
    En jij begint een soort rvw te worden met je ongefundeerde geroeptoeter.

      /   Beantwoorden  / 
  3. frank bikker

    Tuurlijk is het CDA een slecht verliezer, zoals alle verliezers in het politieke landschap slecht zijn, maar daarom kunnen ze wel eens gelijk hebben. Het is toch zo dat de WMO in geen enkel takenpakket van onze wethouders zit? Dat constateer ik niet, maar dat constateerde de voormalige wethouder Koops op deze site.
    Dat vindt de hr. PC normaal en daarom plakt hij mensen waar hij het niet mee eens is “Roeptoeter”op hun voorhoofd.
    Ach, voor de rest is ie wel lief!!!

      /   Beantwoorden  / 
  4. peterpc

    Ik ben altijd lief frank, en Koops is net als het CDA ook een slechte verliezer. En nu het WMO er eindelijk door is kan iedereen zijn plan trekken.
    Dus nogmaals niet roeptoeteren.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.