Raat: ‘Een wereld te winnen in kosten welzijn’

 

Herbert Raat

Terwijl de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG), onder voorzitterschap van zijn partijgenote Annemarie Jorritsma (burgemeester van Almere) er met de ene klacht na de andere over komt, juicht VVD-wethouder Herbert Raat de zogenoemde decentralisatie van de zorg toe. Die houdt in dat allerlei zorgtaken van het Rijk naar de gemeente komen. “Er valt een wereld te winnen met gezond verstand”,  zei hij woensdagmorgen vroeg bij WNL op Radio 1.

Er komt weliswaar minder geld naar de gemeente dan nu aan die taken werd uitgegeven, maar ook meer beleidsruimte, is ongeveer zijn verhaal.

Raat is er een warm voorstander van dat gemeenten zelf zorg en welzijn kunnen organiseren. “Het gaat er om dat in de stad beter kunt doen dan ergens ver weg. Zoals het nu gaat, gaat het niet goed. Als je kijkt naar alle bestekken en protocollen van allerlei instellingen, kunt je daar geen chocola van maken. Wij geven in Amstelveen miljoenen uit aan welzijn. En het gevaar bestaat iedereen er maar zijn handtekening onder zet, maar niemand zich afvraagt wat er nou concreet mee gebeurt.”

Terwijl GroenLinks en een deskundige die zelf aanspraak moest maken op huishoudelijke hulp er onlangs achter kwamen dat er in de praktijk niets klopt van de toewijzing en uitvoering in Amstelveen, denkt Raat daar nu wel verandering in te kunnen brengen.

“Wij hebben nu 2.500 mensen in de stad die structureel huishoudelijke hulp krijgen. Ik wil gaan kijken wie dat echt nodig heeft en wie niet. We moeten ook ‘nee’ durven zeggen. Als een gezin jarenlang die hulp zelf heeft betaald, maar bij het bereiken van de 65-jarige leeftijd opeens de gemeente vraagt te betalen, omdat het wettelijk kan, vraag ik me af of je dat wel moet doen. Je moet scherp kijken wie iets echt nodig heeft en ook ‘nee’ durven zeggen. Het kost anders handenvol geld.”

Lees ook:FNV: ‘AV-beleid huishoudelijke hulp juridisch juist’
Lees ook:Huishoudelijke hulp (door) betaald bij herindicering
Lees ook:Raat kwaad over ‘volksverlakkerij’ WMO
Lees ook:AV in 4-en verdeeld voor inkoop huish. hulp
Lees ook:Gemeente biedt geen ‘Joodse’ huish. hulp meer

Eén reactie op “Raat: ‘Een wereld te winnen in kosten welzijn’

  1. de theedrinker

    Iemand van boven de 65 heeft nooit automatisch huishoudelijke hulp gekregen en iemand van < 65 kan wel huishoudelijke hulp krijgen als hij bijvoorbeeld door behoorlijke revalidatie ( vb gebroken heup ) tijdelijk geen eigen huishouding kan voeren. Ik heb het zelf bij de hand gehad, anders moest ik als alleenstaande een revalidatiecentrum in. Die thuishulp en huishoudelijke hulp was nog altijd goedkoper. Men probeerde wel of ik het zelf kon regelen, maar dat gaat moeilijk als mensen voltijds werken, hoogstens een keertje boodschappen.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.