Gemeente biedt geen ‘Joodse’ huish. hulp meer

Herbert Raat

Dat Joden apart voor hen ingekochte huishoudelijke hulp krijgen, is er in de toekomst niet meer bij. De gemeentes stopt met die speciale inkoop, laat wethouder Herbert Raat (VVD) van Zorg in een brief aan de gemeenteraad weten.

Binnenkort wordt bekend welke zorginstellingen een contract van de gemeente krijgen voor levering van hulp bij het huishouden aan degenen die dat nodig hebben.

Raat schrijft dat de zogenoemde gunningsbrieven zijn verstuurd aan zeven partijen, die een offerte hebben gemaakt. Daar is geen brief bij voor een instelling die specifiek aam de Joodse gemeenschap hulp biedt.

Raat vindt dat een overheid geen aparte voorschriften moet invoeren bij inkoop van huishoudelijke diensten ten behoeve van allerlei bevolkingsgroepen. Voor iedereen is de hulp dus straks hetzelfde.

Overigens wil de gemeente nog wel één keer apart voor Joodse mensen inkopen, een soort tijdelijk vangnet, maar Raat zegt er nog niet in te zijn geslaagd een goede aanbieder ervoor te vinden. Er was wel een partij die aanbood dat te willen doen, maar die voldeed volgens Raat niet aan de gestelde eisen. B&W beraden zich nu op wat er moet gebeuren.

 

 

 

Lees ook:AV in 4-en verdeeld voor inkoop huish. hulp
Lees ook:Joodse hulp bij huishouden nog 3 jaar
Lees ook:Huishoudelijke hulp (door) betaald bij herindicering
Lees ook:Raat: ‘Vrees SP wanbetaling hulp ongegrond’
Lees ook:Raat kwaad over ‘volksverlakkerij’ WMO

8 reacties op “Gemeente biedt geen ‘Joodse’ huish. hulp meer

 1. Robert van Waning

  Geen apartheid, geen discriminatie meer van niet-Joodse hulp. Stel je voor dat een Joodse hulp zou worden afgewezen vanwege zijn/haar afkomst en/of religie. Dit zou terecht tot grote verontwaardiging leiden.

    /   Beantwoorden  / 
  1. frank bikker

   Jij weet verdomd goed dat het hier niet om gaat. Het gaat er om dat een niet Joodse hulp niet op hoogte is van bijvoorbeeld alle regels en regeltjes die verbonden zijn aan het schoonmaken van een orthodox joodse keuken.Dat kun je ook niet van ze verwachten.
   Jij draait het om door te beweren dat dit discriminatie van een niet joodse hulp is.

   De belachelijkheid ten top natuurlijk. RvW, u discrimineert op dit punt zeer duidelijk, maar probeert het enkel mooi te verpakken, maar de opmerking an sich is natuurlijk beneden alle peil.

     /   Beantwoorden  / 
  2. Robert van Waning

   Dat is geen discriminatie, Frank, want niet vanwege aangeboren en onveranderlijke eigenschappen. Het is hoogstens ‘discriminatie’ vanwege discriminatie. Dat is niet ongepast, laat staan in strijd met enige regel van wet of fatsoen.

     /   Beantwoorden  / 
   1. Frank Bikker

    RvW is tegen discriminatie. Hij is principieel, dus daarom mag iemand die niets van de joodse spijswetten weet zijn gang gaan in zo’n keuken, waarbij hij/zij misschien alles ongewild alle speciale spullen door elkaar kan halen.

    Waarom zeg je dan ook niet dat je joodse en moslimmensen reuzel moet voorzetten. Ze moeten toch hetzelfde krijgen als wij, anders is het discriminatie? Of is dat plotseling een ander verhaal?

      /   Beantwoorden  / 
   2. Robert van Waning

    Tegen wie heb je het, Frank? Ik heb die financiering van hulp aan specifieke etnische en religieuze groeperingen toch niet afgeschaft? Waarom ga je niet tekeer tegen wethouder Raat?

    Ik ben het wel met hem mee eens. Het gaat immers om overheidssteun zonder onderscheid naar afkomst en religie.

    Alles is te leren. Ook het schoonmaken van een kosjere keuken is aangeleerd gedrag. Iemand die alle spullen in een keuken door elkaar haalt, is gewoon een slechte hulp.

      /   Beantwoorden  / 
    1. frank bikker

     Nu plotseling naar Raat gaan wijzen, als het in je kraam te pas komt? Je bent zo voorspelbaar.

       /   Beantwoorden  / 
    2. Robert van Waning

     Het artikel gaat over Raat en zijn beslissing om te stoppen met de apart voor Joden ingekochte huishoudelijke hulp krijgen. Ik wijs dus niet ‘plotseling’ naar Raat. Wind je niet zo op.

       /   Beantwoorden  / 
 2. Frank Bikker

  Nog mooier verpakt! Van een Lubberiaanse wolligheid!

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.