SP: ‘Hulp huishouden kind rekening aanbesteding’

Marina Casadei

De nieuwe aanpak van de gemeente voor hulp bij de huishouding zit de SP niet lekker. De fractie gaat er woensdag (2 december) vragen over stellen in de raadscommissie Burgers en Samenleving. GroenLinks in de gemeenteraad deelt haar zorgen.

De gemeente heeft een openbare aanbesteding gedaan en vier aanbieders gekozen, die elk van 2016 af in een deel van de stad de hulp gaan realiseren. Het betekent dat afscheid is genomen van Amstelring, die organisatie die tot nu toe in heel Amstelveen de hulp verzorgde. Ook een andere in Amstelveen actieve aanbieder viel buiten de boot.

Van de nieuwe aanbieders is eigenlijk alleen Brentano bekend in Amstelveen, maar die instelling deed tot nu toe niet aan huishoudelijke hulp, alleen aan thuiszorg, naast de exploitatie van verzorgingshuizen.

Gotspe

Amstelveense cliënten kregen op 17 augustus een brief gekregen van de gemeente waarin staat dat zij hun thuishulpen kunnen behouden en zich dus nergens zorgen over hoeven te maken. Maar in een deze maand verzonden tweede brief staat dat ze mogen kiezen uit een van de vier nieuwe aanbieders, zegt de SP

“Er wordt met geen woord meer gerept over het behouden van de eigen thuishulp”, constateert SP-raadslid Casadei. Zij heeft nogal wat vragen over de totstandkoming van de aanbestedingsprocedure en de beoogde overname van personeel. “Ik heb uit betrouwbare bron vernomen dat de nieuwe aanbieders het personeel willen aannemen tegen het allerlaagste CAO-tarief van € 9,27 bruto per uur”, zegt ze. “De wethouder kan wel beweren dat er volgens de CAO wordt uitbetaald, maar in de praktijk wordt van de werknemers verwacht dat zij tientallen euro’s per maand gaan inleveren. En de tarieven voor hulpen bij het huishouden zijn al bijzonder laag. Je zult maar kostwinner zijn, dan sta je voor een duivels dilemma als je bij je cliënt wilt blijven. Van de hulpen wordt ook nog verwacht dat ze gaan meepraten met de wethouder over hoe er bespaard kan worden op de thuiszorg, zodat hun werkgever een bonus kan scoren. Dat is helemaal een gotspe.”

Bonus

Wethouder Raat van Zorg (VVD) heeft overigens tegengesproken dan er sprake is van een bonus voor aanbieders die minder hulp gaan bieden. Maar volgens hem kan niemand beter dan de huishoudelijke hulp zien of een herindicering op zijn plaats zou zijn. Die kan dan uitmonden in zowel meer als minder hulp. Als het minder wordt, biedt hij daarvoor een vergoeding. Bij meer hulp ontvangt de aanbieder automatisch meer geld, zegt hij.

De SP heeft al voordat de aanbesteding startte, gezegd dat die voor de werknemers slecht zou kunnen uitpakken. Dat vermoeden lijkt juist te zin geweest, constateert Casadei. “Groenlinks is de enige fractie die onze zorgen deelt. De andere fracties hebben helemaal niet gereageerd. We willen dan ook van ze horen hoe zij staan tegenover de gevolgen van de aanbesteding en of zij óók niet vinden dat de werknemers het kind van de rekening zijn.”

 

 

 

 

Lees ook:SP: wanbetaling dreigt voor thuishulp
Lees ook:Geldsprikkel huishoudhulp geen ‘klikpremie’
Lees ook:SP: Veel onduidelijk over hulp bij huishouden
Lees ook:Overgang huishoudhulp met kinderziekten
Lees ook:Raat bezorgd over laag inkomen huishoudhulp

6 reacties op “SP: ‘Hulp huishouden kind rekening aanbesteding’

 1. Tomaat

  Het is natuurlijk belachelijk dat een huishoudelijke hulp kan zien, wat een cliënt wel of niet kan, waarbij in het bedrijfsleven op zijn minst een arbeidsdeskundige op wordt losgelaten, die vaak ook scholing als verpleegkundige heeft. Ook is het belachelijk dat een huishoudelijke hulp kan zien wat een cliënt nodig heeft. Bijvoorbeeld bij een astmapatiënt kan het nodig zijn om wel 2 keer per week te stofzuigen, waarbij een ander 1 keer volstaat.

  Blijkbaar is het nog niet tot de hr. Raat doorgedrongen dat het huishouden voor een cliënt ook werk is of hij wil het niet tot zich door laten dringen. M.a.w. huishoudelijk werk dient te geschieden op maat van de cliënt en bepaald te worden aan de hand van criteria door een daartoe onafhankelijke partij op maat gesneden van de cliënt. Dit gebeurt niet, als ik het bovenstaande artikeltje lees.

  M.a.w. het is een keiharde ordinaire bezuiniging, die verpakt wordt in wollig taalgebruik gelardeerd met politiek, modernistische humbug.

  Dat de hr. Raat vindt dat er meer bedrijven in Amstelveen werkzaam moeten zijn, vind ik wel een goed idee, maar of dit echt helpt om de management/overheadkosten omlaag te brengen, waag ik ten zeerste te betwijfelen.

    /   Beantwoorden  / 
  1. CeeBee

   De huishoudelijke hulp hoeft alleen te signaleren en dat door te geven. De eventuele herindicatie wordt door een andere partij gedaan. Dit is juist zo geregeld om onder meer (potentieel) gevaarlijke situaties voor te zijn.

     /   Beantwoorden  / 
   1. frank

    CeeBee, vangt zo’n huishoudelijke hulp dan alle signalen dan op? Zij is toch niet geschoold op die signalen?

      /   Beantwoorden  / 
    1. CeeBee

     Eigenlijk een vreemde vraag. Iedereen roept al jaren dat we moeten luisteren naar degene die het dichtst bij de client staat en nu dit in een aanbesteding is vastgelegd wordt daar weer aan getwijfeld..

     Als je de aanbestedingseisen leest zul je overigens zien dat het geen rocketscience is.

       /   Beantwoorden  / 
     1. frank

      Natuurlijk niet en natuurlijk moet je luisteren, maar het moet ook niet zo zijn dat enkel diegenen die iets voor elkaar krijgen diegenen zijn die het meest zeurt en het best op verbaal gebied zijn.

        /  
 2. Robert van Waning

  Dat er meer bedrijven in Amstelveen werkzaam moeten zijn, is inderdaad een goed idee, maar van die geografische verdeling van de hulp en de zorg komt op de langere duur natuurlijk niets terecht als je de mensen keuzevrijheid wilt bieden.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.