GroenLInks: Liever onkruid dan stenen

 

Martin Kortekaas. Foto: Groen
Links.

Onkruid is toch leuker dan woningen. Nou ja, zo zei Martin Kortekaas van GroenLInks het niet helemaal, maar hij had in de raadscommissie Ruimte, Wonen en Natuur (RWN) nogal kritiek op de plannen voor de bouw van zes appartementen voor ouderen. Die komen in twee gebouwen op het terrein waar voorheen Chinees restaurant ‘Jasmijn’ stond en in een grijs verleden hervormd wijkgebouw De Bosrand. Sinds de sloop is de grond, waar eerst een hotel zou komen, overwoekerd door groen.”Lekker groen”, noemde Kortekaas het.

En hij had, als lid van de GroenLinks fractie, er moeite met het weer te bebouwen. Volgens B&W passen de plannen voor de nieuwbouw helemaal in de omgeving van de Amsterdamseweg, door het commissielid ‘lommerrijk’ genoemd.

Hij zei moeite te hebben met ‘stenen’ en had uit de plannen ook opgemaakt dat de sloot achter het terrein voor een groot deel wordt betrokken bij het nieuwe bouwwerk, wat volgens B&W – gesteund door ambtenaren – niet zo is. “Er wordt geen water ingepikt en groen, maar dan van een betere kwaliteit dan nu, komt om het bouwwerk heen”, zei wethouder Peter Bot. “Wat het water betreft worden alleen de oevers verlegd.”

Maar Kortekaas, die overigens ‘duurzame bouw’ bepleite, vond de plannen ‘hoogst discutabel’. Overigens ziet het er naar uit dat de gemeenteraad gewoon akkoord gaat met de startnotitie voor de bouw, zoals aangeboden door B&W. Het zit er niet in dat de door Kortekaas gewenste aanpassing van de plannen er komen, want in de raad wordt de notitie een hamerstuk.

Voor VVD-er Tom Ponjee is het alleen maar goed dat er eindelijk iets gebeurt op het al meer dan zeven jaar braak liggende terrein, nu de plannen voor een hotel daar zijn mislukt. Overigens zagen de meeste commissieleden meer in woningbouw dan in een hotel, een mening die door omwonenden wordt gedeeld, wegens de mogelijke extra verkeersdrukte die een hotel zou kunnen opleveren.

Commissielid Floortje Gordon van D66 vroeg zich af of, nu de woningen vooral op ouderen zijn gericht, daar ook wel zorgvoorzieningen in de buurt komen. Met de grondeigenaar en ontwikkelaar gaat Bot op haar verzoek praten over de mogelijkheid van zonnepanelen.

Intussen is wel de vraag of de normen voor geluidsoverlast voor de nieuwe woningen niet worden overschreden. Daarop wees raadslid Jacqueline Koops van de ChristenUnie. Volgens Bot worden die gehaald of lichtelijk overschreden. Koops nodigde het B&W uit het met bouwen in het vervolg anders te doen om de grenswaarden te halen, maar zei er bij ook niet te weten hoe dat zou moeten. Een geluidsscherm leek Bot niet wenselijk en asfalteren van de weg is een hoog kostenplaatje verbonden. Andere opties had hij even niet.

 

 

 

 

Lees ook:GroenLinks fracties in regio willen het groen houden
Lees ook:Gymzaal FIT misschien toch weg
Lees ook:GroenLinks: ‘Wachttijden lopen op’
Lees ook:GroenLinks wil meer werk voor ZZP’ers scheppen
Lees ook:Gemeente stoort zich niet aan bezwaren tegen bouw Veenendaalplein

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.