Oud-synagoge Randwijcklaan 13 blijft bestaan

Foto: amstelveenweb.com

Foto: amstelveenweb.com

Het gebouwtje aan Randwijcklaan 13 blijft bestaan. B&W hebben de gemeenteraad voorgesteld dat en de grond, waarop anders een villa ter waarde van 1,5 miljoen zou verrijzen, over te nemen. Daarmee is ongeveer een miljoen euro gemoeid. De gemeenteraad nam in december een motie aan, waarin het college werd verzocht zich in te zetten voor behoud van het pand.

Het heeft historische waarde en is een voormalige synagoge en Joodse school geweest. Via een spoedprocedure is het aangewezen als voorlopig gemeentelijk monument. Tegen sloop en vervanging door een villa, wat de eigenaar van plan was, kwam veel protest uit de buurt. Dat is anders dan bij de inmiddels ook als gemeentelijk monument aangewezen bunker aan de Wolfert van Borsselenweg, waar bewoners juist juridische procedures hebben aangespannen om die te doen slopen.

Het benodigde geld moet uit de algemene reserves komen. Herplaatsing van het gebouwtje elders in de gemeente is wel onderzocht, maar niet zinnig gevonden. De gemeenteraad krijgt herplaatsing elders in de stad overigens wel als optie voorgelegd, maar B&W geloven er kennelijk niet in. Het houden pand heeft volgens de provincie cultuurhistorische, stedenbouwkundige, architectonische en qua zeldzaamheid waarde. Waarschijnlijk wordt het gebouw omgevormd tot een educatief bezinningscentrum.

Met demontage en herplaatsing zou, exclusief de kosten van een bouwkavel en inrichting, € 315.000 zijn gemoeid, exclusief BTW. De kosten voor een bouwkavel kunnen aanzienlijk zijn, schrijven B&W aan de gemeenteraad. “Het gebouw past in het oorspronkelijke concept voor Tuindorp Randwijck. In dit deel van Amstelveen is een alternatieve locatie naar verwachting niet eenvoudig te vinden en ook voor het overige hangt de lokale historische waarde samen met de huidige locatie.”

B&W hebben een procedure in gang gezet om van het gebouw een gemeentelijk monument te maken. Overigens hebben zij voor het gebruik van het gebouw nog geen concreet plan. “De tijd voor planvorming daaromtrent ontbrak, ook al omdat de aandacht allereerst uitgaat naar het loutere behoud van het gebouw. Zodra verwerving verzekerd is, zal een zorgvuldig proces worden gestart om in overleg met uw raad en betrokken partijen te komen tot besluitvorming over een invulling voor het monument die passend is en aansluit bij de historische betekenis.”

De commissie Ruimtelijke Kwaliteit zal nog een advies over de aanwijzing tot gemeentelijk monument uitbrengen.

 

 

Lees ook:Randwijcklaan 13 nu officieel van gemeente
Lees ook:St. Josephschool in Nes wordt woonhuis
Lees ook:Jagershuis misschien weer ‘historisch’ hotel
Lees ook:Raat vraagt hulp VHA voor jacht op monumenten
Lees ook:Villa mogelijk op plek ex-synagoge

3 reacties op “Oud-synagoge Randwijcklaan 13 blijft bestaan

  1. Frank Bikker

    Dit lijkt me een heel wat zinniger plan , dan het opknappen van een verrotte voormalige bunker/kantine van de Wehrmacht.
    Nu nog het Jagershuis , dat eerst wel een Rijksmonument was en nu weer niet, maar dat wel volledig qua uiterlijk past in die bocht van de Amstel.

      /   Beantwoorden  / 
  2. Jahoor

    Een monument van geldverspilling door een gemeente die haar prioriteiten laat dicteren door een lobby waaraan Amstelveners ook het behoud van een lelijk bunkertje dankt.

      /   Beantwoorden  / 
  3. Kees

    Elke zaak heeft zo zijn eigen lobby. Dat lijkt me heel normaal in een democratie.
    Herplaatsing vind ik niet zo een gek idee. Ik denk dan aan het Broersepark. Hier zijn toch al diverse herdenkings- of bezinningsmonumenten geplaatst. Het past ook wel in die buurt.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.