Villa mogelijk op plek ex-synagoge

De villa op funda

Heeft het oude houten gebouwtje aan de Randwijcklaan 13 nou wel of geen cultuurhistorische waarde voor Amstelveen? Om die vraag te beantwoorden laat de gemeente het onderzoeken door deskundigen. Maar de eigenaar van de grond wil het slopen en er een villa van bijna € 1,5 miljoen laten verrijzen, met een oppervlakte van 253 vierkante meter.

Omwonenden zijn het daar niet zonder meer eens. Zij vinden dat het oude gebouwtje in de wijk en het straatbeeld past en wel degelijk historische waarde heeft. Begin september is voor de bouw van de vrijstaande villa een omgevingsvergunning ingediend.

Het betreffende bestemmingsplan staat er een woning van hooguit negen meter hoog toe, maar wegens de Luchthaven-indelingsbesluit Schiphol is eerst een verklaring van geen bezwaar van de minister nodig, schrijft wethouder Herbert Raat aan de gemeenteraad. De procedure voor het afgeven van de vergunning gaat daarom een half jaar duren.

 Risico

“Uit een eerste toetsing is gebleken dat onvoldoende gegevens en bescheiden zijn aangeleverd bij de indiending van de aanvraag om een volledige beoordeling van het bouwplan te kunnen doen”, schrijft Raat. De gemeente de indiener van de aanvraag in oktober gevraagd de nog ontbrekende gegevens uiterlijk 13 december aan te leveren. Dat is nog niet gebeurd, zodat nog wordt gewacht met het beoordelen van het bouwplan e ook de omgevingsvergunning werd nog niet verstrekt. Maar intussen villa wel al te koop aangeboden op Funda. Volgens Raat volledig voor risico van de aanvrager.

Synagoge

Het houten gebouwtje werd in 1932 gebouwd in opdracht van de hervormde gemeente, naar Amsterdamse school ontwerp van architect Philip Warners, die ook het stedenbouwkundig plan voor Randwijck maakte en ook tekende voor diverse woningen in die wijk. In 1938 werd het gebouw al ingewijd als synagoge en tot 1942 deed het ook dienst als Joodse school. Na de oorlog kwam er een kleuterschool in en nu is het een podologie-praktijkruimte.

Melding

Tot nu toe is het geen rijks- of gemeentelijk monument, zodat voor de sloop geen omgevingsvergunning hoeft te worden aangevraagd en een – nog niet ingediende – melding voldoende zou zijn. Een uiterst beperkte procedure.

Verschillende (buurt)bewoners kwamen met bezwaren tegen afgifte van de gevraagde vergunning.

Hoewel het gebouwtje geen monumentale status heeft, is er wel sprake van lokale cultuurhistorische waarde, vindt Raat. “Omwonenden stellen voor het gebouw in fysieke vorm, dan wel de herinnering eraan, te behouden”, schrijft de wethouder. Zij denken aan het demonteren van het gebouw en het elders op te bouwen, maar ook aan een gedenkteken (informatiebordje of gedenksteen) op de locatie. “Hierover is reeds contact met enkele betrokken inwoners”, schrijft Raat.

 

 

Lees ook:Raat vraagt hulp VHA voor jacht op monumenten
Lees ook:Oud-synagoge Randwijcklaan 13 blijft bestaan
Lees ook:Woningen op nieuwe V&D-parkeergarage
Lees ook:Nieuwe Michiel de Ruyterschool krijgt ruim 20 lokalen
Lees ook:Vergunning verbouwing gevraagd voor V&D-pand

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.